De transferdeadlines: JPL week later dan G5

De transferdeadlines: JPL krijgt meer respijt dan G5, maar nog lang niet de laatste

19 augustus om 10:30

De zomerse transfermarkt sluit aan het einde van de laatste dag van augustus, dat leek jarenlang een wijsheid als een koe. Anno 2024 is dat lang niet meer het geval. Integendeel, de deadlines per land variëren feller dan ooit. Gelukkig komt VoetbalPrimeur.be met een handig overzicht van de grootste competities.

De transfermolen draait steeds sneller. De tweede helft van augustus staat traditioneel in het teken van koopwoede bij voetbalclubs uit binnen- en buitenland. Hoewel, in sommige landen zit de mercatopret er al op. De markt in de Verenigde Staten sloot vijf dagen geleden al, in Argentinië volgden ze afgelopen zaterdag. Niet getreurd voor de Europese clubs: zij mogen zich nog even uitleven. Al duurt die ‘even’ voor de ene een stukje langer dan voor de andere.

Zelden zat er zo weinig uniformiteit tussen de sluitingsuren van de verschillende landen. Enkel de klassieke G5 (de Duitse Bundesliga, de Engelse Premier League, de Franse Ligue 1, de Italiaanse Serie A en de Spaanse Primera Division) heeft een onderlinge afspraak gesloten. Op 30 augustus gaan de transfersluizen daar onherroepelijk dicht. Vreemd, zo één dag voor het einde van de maand? Niet bepaald als je weet dat de 30e dit jaar op een vrijdag valt. Nog twee werkweken hebben de clubs uit de G5 dus om hun selecties bij te schaven.

JPL
Onze Jupiler Pro League volgt dat voorbeeld van de groten der aarde niet. De Belgische ploegen krijgen nog een week langer respijt, tot en met 6 september, eveneens een vrijdag. Naar goede gewoonte ligt de deadline op middernacht. In tussentijd is ook in onder meer de Eredivisie, de Primeira Liga en de Österreichse Bundesliga het doek gevallen. De JPL houdt dus een relatief late datum aan, al zijn er nog een heleboel laatkomers. Zo leggen de Grieken en de Turken hun transferwapens pas (bijna) een week later neer. 

Last but not least, zeker in het huidige voetballandschap, is Saoedi-Arabië. De oliedollars rollen langer dan de euro. Pas op 6 oktober (!) zullen ook de koopzieke Arabieren hun favoriete tijdsbesteding moeten staken. Die kloof met de meeste Europese competities zou wel eens voor frustraties kunnen zorgen. Maar ja, de kassa vaart er wel bij, zeker?

Overzicht van de belangrijkste transferdeadlines:

21 augustus: Japan
26 augustus: Finland, Zweden
30 augustus: Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Schotland, Spanje
2 september: Brazilië, Denemarken, Nederland, Noorwegen, Portugal
3 september: Hongarije
5 september: Kroatië, Oostenrijk
6 september: BELGIË, Polen, Oekraïne
8 september: Tsjechië
9 september: Cyprus, Qatar, Roemenië, Zwitserland
10 september: Mexico
11 september: Griekenland
12 september: Rusland
13 september: Servië, Turkije
18 september: Israël
19 september: Marokko
6 oktober: Saoedi-Arabië