Tijd voor Voetbal bekijkt opvallende transferstrategie Anderlecht: "Een Van Holsbeeck-tactiek"

23 augustus om 20:00
Laatste update: 23 augustus om 20:00

RSC Anderlecht trok recent nog Zanka Jorgensen aan en haalde deze zomer opnieuw flink wat oudere pionnen in huis. Een transferstrategie die voor enkele leden van het panel bij Tijd voor Voetbal, de voetbalpodcast van VoetbalPrimeur.be, toch voor wat vragen zorgt.

Met Jorgensen haalt Anderlecht opnieuw een dertiger in huis deze zomer, nadat het eerder ook al Ludwig Augustinsson aantrok en bijna dertiger Thomas Foket haalde. Een opvallende strategie, vindt adjunct-hoofdredacteur Glenn Schrader. "Onder Vincent Kompany was het nog 'In Youth We Trust', maar onder Jesper Fredberg en Brian Riemer lijkt het wel 'In Denen en anciens we trust' te zijn", geeft hij aan.

Zo merkt hij ook op dat er tegen KV Mechelen heel wat dertigers in de ploeg stonden. "Coosemans (32), Augustinsson (31), Jorgensen (34), Rits (31) en dan heb je ook nog Thorgan Hazard, Thomas Foket en Jan Vertonghen die in de toekomst in de ploeg zullen staan. Dat is toch bijna een volledige basisploeg met anciens", klinkt het.

Hij vraagt zich dan ook af waar de jonge aanwinsten, zoals Jan-Carlo Simic, blijven. "Als je nu nog spelers wil verkopen, neem je toch een risico met al die oude pionnen in je ploeg", klinkt het. Al oordeelt Michiel Vercauteren dat die anciens ook een belangrijke rol zullen spelen. "Bij Anderlecht lopen er wel nog genoeg jonge spelers rond die geld kunnen opleveren, zoals Stroeykens of Sardella. Met Jorgensen, Augustinsson of Rits hebben die jonkies nu wel een houvast in de ploeg", geeft hij aan.

Van Holsbeeck-tactiek
Al vraagt Schrader zich wel nog af of die jonkies wel basisplekken zullen blijven krijgen en dit de juiste manier van werken is. "Stroeykens is al niet zeker van een basisplek en Yari Verschaeren kan voorlopig nog niet overtuigen. Dan lijkt Anderlecht nu toch bezig aan een 'Van Holsbeeck-tactiek': grote namen halen en hopen op successen. Maar als dat niet lukt, ga je het financieel moeilijk krijgen", klinkt het nog.

Volgens hoofdredacteur Daan Slingers is het dan weer niet abnormaal dat er minder jonge jongens van eigen bodem (zoals Kompany in het verleden jonkies uit Neerpede kansen gaf, red.) in de kern zitten, al gelooft hij dat die er wel nog zullen komen. "In de nabije toekomst denk ik wel dat ze kansen zullen krijgen bij de A-kern, maar gaat Anderlecht het anders aanpakken dan vroeger. Misschien kunnen ze nu wel rustiger worden gebracht", vertelt Slingers.

En een gros aan talenten kopen, is volgens hem ook niet altijd de juiste manier van werken. "Ajax heeft vorig seizoen ook bijna honderd miljoen euro geïnvesteerd in jonge talenten", geeft Slingers nog mee. "Die hoop talenten is nu misschien nog veertig miljoen euro waard. Kopen om te kopen is ook niet altijd het juiste plan", besluit hij.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.