Waarom Anderlecht-target Jørgensen voetbalt onder de naam 'Zanka'

De reden waarom Anderlecht-target Jørgensen voetbalt onder de naam 'Zanka'

16 augustus om 23:21
Laatste update: 16 augustus om 23:21

Naar verluidt staat RSC Anderlecht op het punt Mathias Jørgensen in huis te halen. Voluit heet de 34-jarige Deense verdediger Mathias Jattah-Njie Jørgensen. Toch speelt hij al zijn hele professionele loopbaan met 'Zanka' op de rug. Vanwaar komt dit? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

Toen hij in 2007 zijn eerste profcontract tekende bij FC Kopenhagen stond op het shirt van Jørgensen al meteen 'Zanka' en dus niet een verwijzing naar zijn vader (Jattah-Njie) of zijn moeder (Jørgensen), waar zijn volledige echte naam uit bestaat. Ook later bij PSV, Huddersfield Town, Fenerbahçe SK, Fortuna Dusseldorfd en Brentford verdedigde de Deen onder zijn voetbalnaam Zanka.

Sanka van Cool Runnings naar Zanka

Wie Zanka zegt, hoort waarschijnlijk 'Sanka' en moet meteen meteen denken aan een van de hoofdpersonages van de film uit 1993 Cool Runnings, Sanka Coffie (gespeeld door Doug E. Doug). De film vertelt 'losjes' het verhaal hoe het bobslee-team van Jamaica meedeed aan de Olympische Winterspelen. De bijnaam van Jørgensen heeft hij te danken aan de film Cool Runnings en zijn voormalige jeugdtrainer bij Boldklubben 1893 (B93), Johan Lange.

Na een training bij B93 zaten Lange Jørgensen en nog een deel spelers samen in een overvolle wagen. “Ik zat helemaal vooraan en Lange had de film gezien. De wagen zat zo vol dat het op een bobslee leek en de trainer keek naar mij en sprak mij aan met Sanka. Dat is blijven hangen. Op het einde van het schooljaar noemde iedereen mij zo en toen ik tekende bij Kopenhagen, wilde ik het op mijn shirt hebben staan. In Scandinavië zijn er veel mensen die Jørgensen heten. Zanka blijft beter bij”, aldus de verdediger bij Radio Leeds.

Rugnummers van Zanka

Zijn hele voetballoopbaan speelt hij dus met Zanka op de rug. Bij zijn rugnummers is er wel variatie. Hij begon ooit met het rugnummer 25. Daarna volgde nog 2, 4, 19, 32, 22 en 13. 

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.