De ontbrekende puzzelstukjes: Genk

De ontbrekende puzzelstukjes: afwachten wie nog vertrekt bij Genk, ervaring is gewenst

17 augustus om 09:10
Laatste update: 17 augustus om 09:10

Binnen een drietal weken sluiten de transferpoorten onherroepelijk voor de Jupiler Pro League. Is er nog tijd om gaten dicht te timmeren? Jazeker. Begint de tijd niet stilaan te dringen? Ook wel waar! Daarom reikt VoetbalPrimeur.be elke Belgische topclub alvast een handige stand van zaken aan, in alfabetische volgorde. In deze aflevering aan de beurt: KRC Genk.

Waar knelt het schoentje?
In één woord? Leiderschap. Van alle topploegen beleefde Genk misschien wel het grilligste seizoensbegin, waarin betere momenten afgewisseld werden met onverklaarbare missers. Wie de gemiddelde leeftijd van het huidige basiselftal ziet, verschiet daar niet van. Thorsten Fink werd gehaald om de jeugd beter te laten doorstromen. Daar plukt Genk nu al de vruchten van, maar enkele ervaren steunpilaren zijn absoluut noodzakelijk om die jonge wolven maximaal te laten renderen. Toegegeven, de selectie was de voorbije weken nog niet helemaal voltallig. Bryan Heynen moest verstek geven door blessureleed, terwijl Carlos Cuesta en Mark McKenzie nog (?) ontbreken. Dat scheelt een slok op de borrel.

De nieuwkomers mogen dan wel jong zijn, ze brengen wel kwaliteit met zich mee: Nikolas Sattlberger, Matte Smets en Jarne Steuckers. De Zuid-Koreaan Oh Hyeon-Gyu is dan weer de doublure voor Tolu Arokodare, door Fink gebombardeerd tot “beste spits uit de JPL”. Het heeft er dus geen schijn van dat Genk nog een nieuwe negen zoekt. Qua flankaanvallers blijven de fans het hardst op hun honger zitten. Sommigen zijn nog te jong en wispelturig (Christopher Bonsu Baah), anderen halen het niveau niet (Alieu Fadera en Yira Sor). Een extra inspanning hier kan wonderen doen. Tot slot kan er op linksachter nog een concurrent bij voor Joris Kayembe, liefst iemand met ervaring. 

Lopende geruchten:
Carlos Andrés Gomez (Salt Lake City), Ignace Van Der Brempt (RB Salzburg)

Wie mag/moet zijn koffers nog pakken?
Disclaimer: bovenstaande analyse is voorbarig. Genk schoot dan wel vroeg in actie op de transfermarkt, toch lijkt het erop dat er nog veel verandering op til is. Het staat in de sterren geschreven dat Bilal El Khannouss, Matias Galarza en Mark McKenzie straks ribbedebie zijn, om van de veelbesproken interesse van Chelsea FC in Mike Penders nog maar te zwijgen. Daar kunnen zomaar jongens als Cuesta, Fadera en Zakaria El Ouahdi bovenop komen. Genk-profielen liggen nu eenmaal goed in de markt en de club staat erom bekend niet weigerachtig te staan tegenover verkopen, zolang er voldoende boter bij de vis komt. 

De kans is dus reëel dat er straks nog een halve basisploeg verkast uit Limburg. Die zal uiteraard vervangen moeten worden. Voordeel is alvast dat de meesten van hen de voorbereiding niet hebben meegemaakt, dus eigenlijk kan je het gevoel ook omdraaien. Mocht pakweg een Cuesta of El Ouahdi alsnog bij Genk blijven, kan Fink dat beschouwen als een ‘extra transfer’. Soms bevindt de oplossing zich gewoonweg vlak onder je eigen neus ...

Lopende geruchten:
Tolu Arokodare (Trabzonspor), Bilal El Khannouss (RB Leipzig), Zakaria El Ouahdi (SL Benfica), Alieu Fadera (Como), Matias Galarza (CA Talleres, Valencia), Mark McKenzie (VFB Stuttgart, Toulouse, VFL Wolfsburg), Mike Penders (Chelsea FC)