Pro League 50 jaar en geeft uitleg over gloednieuwe Hall of Fame

Pro League bestaat 50 jaar en geeft uitleg over gloednieuwe Hall of Fame

13 augustus om 11:55
Laatste update: 13 augustus om 13:19

De Pro League bestaat dit seizoen 50 jaar en dat wordt gevierd met een eigen Hall of Fame. Samen met clubs, mediapartners en fans gaat de Pro League op zoek naar de 10 grootste voetbaliconen sinds het ontstaan van de competitie in 1974.

Roemrijke geschiedenis van Belgisch voetbal 
De Pro League vertelt over de Hall of Fame. ‘Het Belgisch voetbal beschikt over een roemrijke geschiedenis en ontdekte doorheen de jaren talenten die de fans met hun splijtende rushes, heerlijke doelpunten en uitzonderlijke vista hebben begeesterd. Deze nalatenschap verdient het om herinnerd en geëerd te worden. Daarom zal de Pro League ter ere van haar 50e verjaardag de meest illustere voetballers toevoegen aan een eregalerij’ deelt de Pro League via de officiële kanalen.

De 29 verschillende profclubs mogen allemaal één kandidaat naar voren schuiven voor de Hall of Fame. De clubs die een of meer landstitels hebben veroverd in de laatste 50 jaar mogen extra spelers aan de shortlist toevoegen. In de aankomende twee weken vindt de voorselectie plaats.

Na de clubs komen Frank Raes, Mbo Mpenza, Christine Schréder en Evert Winkelmans in actie. Het vierkoppige panel van de Pro League deelt nog enkele wildcards uit om tot een voorselectie van een 50-tal namen te komen. Uit dit 50-tal namen kunnen de fans in september hun top 3 kiezen. De 10 spelers met de meeste voorkeurstemmen treden in oktober toe tot de Pro League Hall of Fame.

Aantal regels verbonden aan selectie 
Er zijn een aantal regels verbonden aan de spelers die in aanmerking komen voor een plek in de Hall of Fame. Er zijn twee belangrijke criteria om te voldoen. De speler moet na 1974 minstens 75 officiële wedstrijden gespeeld hebben in de Pro League-competities. Ook mag de speler niet langer meer actief zijn als profvoetballer in eender welke competitie.

Wanneer een speler toetreedt tot de Hall of Fame dan mag de speler zich voor eeuwig een ‘Pro League Legend’ noemen. De klas van 2024 zal uit 10 spelers bestaan uit het Belgische voetbal. Ieder jaar worden er twee legendes toegevoegd aan de eregalerij.

Stemmen kan via de volgende link: www.proleague.be/hall-of-fame