Anderlecht-aanwinst Munck kon frisse wind gebruiken

Te boek als toptalent, maar Anderlecht-aanwinst Munck kon frisse wind gebruiken

2 augustus 2024 om 21:02
Update: 2 augustus 2024 om 21:02

RSC Anderlecht heeft haar tweede zomertransfer afgerond. Magnus Munck brengt niet enkel een allitererende naam mee naar Brussel, maar ook adelbrieven als toptalent. Nochtans bleef de Deen afgelopen jaar wat ter plaatse trappelen. VoetbalPrimeur.be stelt de jongeling graag voor.

Jawel, nog een Deen. Van buitenaf klinkt steeds meer hoongelach over de Scandinavische injecties bij Anderlecht, maar daar trekt Jesper Fredberg zich niets van aan. In het geval van Munck valt zijn transfer trouwens ook niet volledig op het conto van de huidige sportief directeur te schrijven. Ook onder Peter Verbeke stond zijn naam namelijk al in de scoutingsboekjes. Anderlecht ondernam toen al een poging om hem van Nordsjaelland naar Neerpede te loodsen, zonder succes. Twee jaar later zou de Deense tongval van Fredberg wel eens het beslissende zetje in de rug gegeven kunnen hebben.

Of had Munck zelf gewoon harder nood aan een nieuwe omgeving? De voorbije jaargang bracht niet meteen de verhoopte stap voorwaarts. Nochtans waren de verwachtingen hooggespannen in augustus 2022, toen hij op amper zeventienjarige leeftijd zijn debuut vierde in de bekercompetitie. Datzelfde seizoen zou de middenvelder nog enkele keren zijn neus aan het venster steken als invaller. De sportieve leiding van Norsjaelland wreef zich in de handen met het volgende goudhaantje.

Een grootmacht van het Deense voetbal kan je de club bezwaarlijk noemen, met slechts één titel en twee bekertriomfen op het palmares. Als opleidingsacademie geniet Nordsjaelland evenwel een uitstekende reputatie. Bekende namen als Mikkel Damsgaard en Mohammed Kudus stroomden er bijvoorbeeld door vanuit de jeugdreeksen, net als Andreas Skov Olsen en Philip Zinckernagel, twee klasbakken die de voorbije twee jaar hun stempel op de Jupiler Pro League hebben gedrukt. Jongeren kansen geven zit bij Nordsjaelland met andere woorden in het bloed. De huidige samenstelling van de spelerskern is daar het beste voorbeeld van: meer dan twee derde bestaat uit youngsters van 22 jaar of jonger. 

Frisse wind
Het smukt het visitekaartje van Munck op. Of net niet? De vraag rijst immers waarom de middenvelder na zijn contractverlening van anderhalf jaar geleden zich niet verder kon profileren bij Nordsjaelland. Zelfs het omgekeerde gebeurde: nieuwe kansen bij de A-ploeg bleven uit, enkel bij de beloften mocht hij nog opdraven. Het doet vermoeden dat Munck is blijven stilstaan in zijn ontwikkeling. Zijn parcours doorheen de nationale jeugdrangen lijkt die aanname te bevestigen. Bij de U17 was Munck nog een absolute sterkhouder voor Denemarken, met basisplaatsen op het EK en regelmatig een doelpuntje. Sinds hij de leeftijd van de U19 bereikt heeft, kwamen er nog maar twee selecties uit de bus.

Tijd voor een vers impuls, moet (de omgeving van) Munck gedacht hebben. Die hoopt de Deen in Anderlecht te vinden. Op papier oogt die keuze prima: ander land, kwalitatieve opleiding en flink wat landgenoten om zich vlotjes aan te passen. De sportieve verantwoordelijke bij Nordsjaelland omschreef Munck als een ‘moderne middenvelder’, iemand met grote fysieke capaciteiten, een goed spelinzicht en scorend vermogen. Als daar op Neerpede nog een vleugje paars-wit DNA bovenop komt, mag het Astridpark hem misschien dit seizoen nog toejuichen bij een invalbeurt.