Ook Penders valt in handen van businessmodel van Chelsea

Chelsea maakt (kwalijke?) reputatie als opkoper weer waar, Penders wordt 7e doelman

31 juli 2024 om 19:00
Update: 31 juli 2024 om 19:00

Het gaat razendsnel voor Mike Penders. Na een overtuigende voorbereiding mocht de talentvolle doelman op speeldag 1 zijn debuut maken bij de hoofdmacht van KRC Genk. Prompt hangt er een volgende gigastap in de lucht: Chelsea FC zou de jonge Limburger nu al in huis willen halen voor een vette som. Onverwacht kassagerinkel voor Genk, al is zo’n transactie dagelijkse kost voor The Blues. VoetbalPrimeur.be doet de beweegredenen van Chelsea uit de doeken.

90 minuten ervaring op het hoogste niveau, meer niet. Afgelopen weekend stak Penders voor het eerst zijn neus aan het venster bij het grote publiek. Tegen Standard Luik was de tiener onmiddellijk goed voor een clean sheet (0-0), onder meer dankzij een puike redding op een poging tot wereldgoal van Marko Bulat. Niettemin blijft dat visitekaartje beperkt. Daar trekt Chelsea zich niets van aan. Naar verluidt hebben de Londenaren liefst twintig miljoen euro veil, plus bonussen én een fiks doorverkooppercentage. Het zijn ronduit duizelingwekkende cijfers voor een jongen die nog donkergroen is achter de oren.

Toch zijn zulke transacties in het hedendaagse voetbal geen uitzondering. Integendeel, meer dan ooit zijn jeugdigheid, potentieel en doorgroeimogelijkheden sleutelbegrippen om transferwaardes te bepalen. Vanuit dat oogpunt valt de nakende deal rond Penders al beter te begrijpen. Adelbrieven heeft de negentienjarige immers in overvloed. Bij Jong Genk in de Challenger Pro League pakte hij al geregeld uit met glansprestaties. Daarnaast staan vooral zijn fysionomie en opleiding fraai op zijn cv: een dubbele meter uit de beroemde doelmannenacademie van Guy Martens, zo’n profiel staat per definitie hoog aangeschreven in het internationale voetbal.

Het Chelsea-model
Ook bij de scouting van Chelsea klinkt zijn naam als muziek in de oren. Een transfer van Penders zou volledig binnen de gebruikelijke aanpak passen. In elke uithoek van de wereld heeft de club mannetjes in het veld die speuren naar jong geweld. Eens overtuigd deinst het bestuur er niet voor terug om diep in de buidel te tasten, ook voor spelers van wie niet verwacht wordt dat ze snel (of ooit?) de basisploeg halen. The Blues dingen dan ook met overtuiging mee naar de eretitel van ‘meest koopzieke club ter wereld’. Zo spendeerden ze in de zomermercato van vorig jaar liefst 460 (!) miljoen euro. Zelfs de Saoedische clubs kunnen enkel dromen van zoveel financieel machtsvertoon.

Daar hoort wel een belangrijke kanttekening bij. Chelsea topte niet enkel het lijstje met hoogste uitgaven, maar verzamelde ook de meeste inkomsten. In totaal puurde het een dikke 260 miljoen euro uit verkochte spelers. Ziedaar het model dat de Londense grootmacht al jarenlang hanteert en onder nieuwe eigenaar Todd Boehly enkel is uitgediept. Stap 1: wereldwijde scouting. Stap 2: toptalenten wegplukken voor (als het moet) stevige bedragen. Stap 3: de nieuwkomer meteen uitlenen om ervaring op te bouwen en/of zich in de kijker te spelen. De vierde en laatste stap hangt af van de prestaties van de speler in kwestie. Ofwel toont hij zich waardig voor een vaste stek bij Chelsea, ofwel dringt een verkoop zich op. Dankzij de Chelsea-stempel gebeurt dat vaak nog aan hoge prijzen.

Overdaad schaadt niet
De huidige kern op Stamford Bridge vormt de blauwdruk van dat businessplan. Momenteel liggen er volgens Transfermarkt liefst 43 spelers onder contract (met ene Romelu Lukaku). Onder hen zitten - hou je vast - zeven keepers. Zonder Penders meegerekend … Naast bekende namen als Kepa Arrizabalaga en Robert Sánchez zitten daar dus ook een handvol ‘investeringsprojectjes’ tussen. Denk bijvoorbeeld maar aan Gabriel Slonina, die vorig seizoen nog op uitleenbasis bij KAS Eupen aan de slag was. Amper 24 uur geleden legde Chelsea nog 24,5 miljoen euro neer bij Villarreal voor Filip Jorgensen, een 22-jarige Deen. Of dat de komst van Penders zal verhinderen? Think again! Zeven of acht doelmannen, wat maakt het uit, luidt de Londense gedachtegang.

Eén onmiskenbaar voordeel heeft Penders alvast ten opzichte van zijn toekomstige concullega’s: zijn wortels. Op Stamford Bridge doet de jonge Limburger ongetwijfeld terug mijmeren naar Thibaut Courtois. Sinds zijn overstap naar Real Madrid is de wereldtopper persona non grata bij (bepaalde delen van) het Londense publiek. Ook de haters moeten zijn sportieve nalatenschap echter schoorvoetend toegeven. Samen met Petr Cech kleurde Courtois de gouden jaren van de club in de 21e eeuw onder de dwarsligger. Stiekem droomt de scouting dat Penders op een dag in zijn voetsporen kan treden. En wat als dat niet lukt voor de meest recente Genkse groeibriljant? Niet getreurd, er is nog leven na een Chelsea-transfer. 

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.