KAA Gent-opponent Vikingur, de doorgewinterde koploper van Faeröer

Vikingur, opponent van Gent, seizoen al onderweg, 42-jarige kapitein en koploper

25 juli om 09:17
Laatste update: 25 juli om 09:17

In de tweede voorronde van de Conference League staat KAA Gent tegenover Vikingur Gøta uit de Faeröer Eilanden. Vikingur is al helemaal ingespeeld en staat na 19 wedstrijden bovenaan in de Betri-deildin competitie. Donderdag komt Vikingur op bezoek bij Gent, een week later volgt de returnmatch. Wat mogen de Buffalo’s verwachten van Vikingur? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

Vikingur in het kort
Volledige naam: Vikingur Gøta
Bijnaam: Vikings
Stadion: Sarpugerði, 3000 plaatsen
Vorig seizoen: 2e
Hoofdtrainer: Johan Poulsen
Aantal kampioenschappen in eigen land: 2 keer

Vikingur in Europa
De Europese prijzenkast van Vikingur is tot nu toe nog leeg. De Vikings eindigden in het afgelopen seizoen op de tweede plaats in Faeröer. Hierdoor mocht Vikingur toetreden tot de eerste voorronde van de Conference League. Vikingur stond tegenover FK Liepaja uit Letland. Op 11 juli speelde Vikingur met 1-1 gelijk in Letland en in de returnmatch wist Vikingur het thuis af te maken. De manschappen van hoofdtrainer Poulsen wisten thuis met 2-0 te winnen door doelpunten van Poul Kallsberg en Finnur Justinussen. In de tweede ronde staat Vikingur tegenover het Gent van hoofdtrainer Wouter Vrancken.

Het mag geen schande genoemd worden dat de Europese prijzenkast van Vikingur nog leeg is. Waar onze Jupiler Pro League moeite heeft om op te boksen tegen de grotere Europese competities als de Premier League, La Liga en de Bundesliga is dit voor de Betri-deildin competitie in veel extremere mate het geval. Waar de Jupiler Pro League volgens transfermarkt een totale selectie waarde heeft van 913 miljoen euro, blijft de Betri-deildin steken op 13,6 miljoen. Dat is ongeveer evenveel als de selectie van promovendus Beerschot. De Premier League wordt op dit moment op 11,68 miljard geschat.

Vikingur in Faeröer
De Vikings wisten tot nu toe twee keer kampioen te worden van de Betri-deildin competitie. Naast de twee kampioenschappen wist Vikingur zes keer de beker van Faeröer te veroveren. Behalve de beker wist Vikingur ook vijf keer de Supercup te winnen in eigen land. Vikingur heeft normaalgesproken moeite met de dominantere ploegen Ki en HB Torshavn, maar op dit moment gaat Vikingur aan de leiding in de Faeröerse competitie. De club staat zes punten los op HB en heeft een voorsprong van negen punten op Ki. De dominantie van Ki en HB komt naar voren wanneer we de prijzenkasten bekijken. Ki wist tot nu toe al 21 keer kampioen van Faeroer te worden en HB deed dit al 24 keer. In de afgelopen jaren was het vooral Ki dat kampioen wist te worden.

Trainer en speelwijze met Vikingur
Vikingur staat onder leiding van hoofdtrainer Johan Poulsen. De 38-jarige oefenmeester staat sinds 2020 aan het roer bij de Vikings. Poulsen heeft een verleden als voetballer, maar begon op zijn 29e als hoofdtrainer van de beloftenploeg van Vikingur. De prestaties en de loyaliteit van Poulsen werden na vijf jaar beloond met het hoofdtrainerschap bij de A-ploeg van Vikingur. De trainer heeft een voorkeur voor de 4-4-1-1 opstelling.

Een opvallende aanvoerder 
De kapitein van een selectie mag gezien worden als het verlengstuk van de hoofdtrainer. Bij Vikingur heeft Poulsen gekozen voor een meer dan ervaren aanvoerder. Atli Gregersen is de kapitein van de Vikings en is met zijn 42 jaar opvallend ervaren. De centrale verdediger speelde 59 interlands en kwam eerder uit voor het Deense Lyngby BK en het Schotse Ross Country. 

Waar komen de doelpunten van Vikingur vandaan? 
Vikingur beschikt over meerdere doelpuntenmakers vanuit zowel de aanval als het middenveld, vooral vanuit het middenveld ontstaan opvallend veel treffers. Vikingur speelde tot nu toe al negentien wedstrijden dit seizoen.

De middenvelders Geza David Turi, Olaf Bardarson en Jakup Johansen wisten alle drie dit seizoen al vijf keer het net te vinden. Aanvallende middenvelder Solvi Vatnhamar deed er nog een schepje bovenop en wist maar liefst acht doelpunten te maken. Ook leverde Vatnhamar zes assists af aan zijn ploegmaats.

Behalve de doelpuntenproductie vanuit het middenveld, beschikt Vikingur ook over trefzekere aanvallers. Finnur Justinussen, de centrumspits, wist tot nu toe negen treffers te maken en rechtsbuiten Poul Kallsberg maakte er acht.

Conclusie voor KAA Gent tegen Vikingur
Gent moet niet alleen de voorste linie, maar zeker ook het middenveld in de gaten houden. Vikingur weet hoe het is om tegen grotere ploegen de strijd aan te gaan. Dit seizoen blijkt dit erg goed te lukken voor Vikingur. Waar de selectie van Vikingur 1,7 miljoen euro waard is, is die van Gent 75 miljoen waard. Desondanks mag Gent de koploper van Faeröer niet onderschatten. In het vorige Europese seizoen wist Ki, de concurrent van Vikingur, hier een pakkend voorbeeld van te geven. Ki schopte het tot de derde voorronde van de Champions League en eindigde uiteindelijk in de groepsfase van de Conference League. Er werd onder meer gewonnen van Ferencvaros, Hacken en Molde.