Profielschets Jan-Carlo Simic van AC Milan naar RSC Anderlecht

Even voorstellen: Simic, de eerste grote aankoop van Anderlecht deze zomer

22 juli om 16:03
Laatste update: 22 juli om 16:03

Het hangt al een tijdje in de lucht. RSC Anderlecht gaat haar eerste speler aantrekken. Jan-Carlo Simic gaat overkomen van AC Milan. Maar wie is deze nieuwe aanwinst van Anderlecht nou eigenlijk? VoetbalPrimeur.be praat je bij!

Het pad dat Simic heeft bewandeld

Jan Carlo Simic is een 19-jaar oude centrale verdediger. De nieuwe aanwinst van paars-wit werd geboren in het Duitse plaatsje Nürtingen. In Duitsland doorliep Simic ook zijn volledige jeugdopleiding. Deze begon hij bij Stuttgarter Kickers om vervolgens de overstap te maken naar VfB Stuttgart. Hier speelde de geboren Duitser ruim vier jaar in de jeugdopleiding om alvorens de overstap te maken naar de Italiaanse competitie. Voor een bedrag van één miljoen euro tekende Simic op zeventienjarige leeftijd een contract bij AC Milan.

Bij AC Milan kwam Jan-Carlo Simic vooral uit voor de U19. Maar ook maakte de centrale verdediger zijn debuut in het eerste elftal. In de Serie A kwam Simic tot vier invalbeurten, waar hij in de wedstrijd tegen Monza ook nog het doel wist te treffen. Door dit doelpunt werd Simic de jongste Servische doelpuntenmaker in de Italiaanse Serie A. Ook kwam hij tweemaal in actie in de Coppa Italia. in dit toernooi maakte Simic ook zijn basisdebuut voor AC Milan.

Interesse van andere clubs

RSC Anderlecht was niet de enige club met interesse in de Servische verdediger. Ook Feyenoord informeerde eerder naar de diensten van Simic, maar echt concreet werd het nooit. Ook AC Milan was geïnteresseerd in een langer verblijf van Simic. Echter zag de 19- jarige verdediger een langere verbintenis niet zitten en lijkt hiermee te kiezen voor een overstap naar de Belgische competitie om zo meer minuten te maken op het hoogste niveau. Zodoende staat Jan-Carlo Simic voor een overstap van drie miljoen euro naar RSC Anderlecht. Daarnaast heeft AC Milan recht op 20% van de winst bij een eventuele volgende overstap van de verdediger, aldus Fabrizio Romano. De marktwaarde van Simic staat momenteel op een bedrag van 5 miljoen euro.

De positie van Simic bij RSC Anderlecht

Jan-Carlo Simic is een centrale verdediger. Naast een aantal aanstormende talenten is Jan Vertonghen momenteel de enige centrale verdediger binnen de selectie van trainer Brian Riemer met enige ervaring in de Jupiler Pro League. Dit nadat Zeno Debast voor een bedrag van vijftien miljoen euro vertrok naar Sporting CP en Federico Gattoni zijn huurcontract was beëindigd en hij de terugkeer maakte naar Sevilla. Hij zit ondertussen bij River Plate. Er zal voor het komende seizoen nog het nodige moeten gebeuren op transfergebied voor paars-wit. Zeker met de Europese wedstrijden die Anderlecht gedurende het seizoen staan te wachten.

Europese ervaring

In de jeugdelftallen van AC Milan heeft Simic al de nodige Europese ervaring opgedaan. Zo kwam Servische verdediger al zeventien keer in actie in de UEFA Youth League. Zo ook in de Youth League van het afgelopen seizoen. Hier was AC Milan U19 met Simic dicht bij het behalen van de titel. De groepsfase en de knock-out rondes werden doorlopen en hierin werden jeugdelftallen van Borussia Dortmund, Real Madrid en RB Leipzig verslagen. Echter eindigde het avontuur in de finale. Daar trof het Olympiakos en werden Simic en zijn teamgenoten met 3-0 verslagen.

Interlands

Ondanks dat Jan-Carlo Simic is geboren in Duitsland en hier ook zijn gehele jeugd doorbracht, is Simic jeugdinternational van Servië. Hier speelde hij voor de U16, U17, U18 en U19. Tot een debuut in de Servische hoofdmacht kwam het nog niet. Met Servië U19 speelde Simic in 2024 nog op het EK. Echter wist de Servische ploeg hier geen goede resultaten te behalen. In de groepsfase werd het uitgeschakeld met slechts één punt uit drie gespeelde wedstrijden. Simic stond op dit toernooi tweemaal vanaf de aftrap op het veld. Dit deed hij één keer als verdediger en één keer als middenvelder. Omdat Simic nog niet kwam tot een wedstrijd in de hoofdmacht van Servië, mag hij ook nog altijd uitkomen voor de Duitse nationale ploeg.