Nieuwe regel JPL rond inlopen strafschoppen, enkel ingrijpen bij impact

KBVB: Nieuwe regel JPL rond inlopen strafschoppen, enkel ingrijpen bij impact

17 juli om 13:29

De Royal Belgian Football Association en de Professional Refereeing Department hebben verteld over de wijzigingen voor het aankomende seizoen. Peter Willems, de directeur Sport en Arbitrage legde zijn plannen voor de arbitrage uit en technisch directeur Jonathan Lardot stelde de wijzigingen in de spelregels voor. Er is besloten om een nieuwe regel toe te passen rondom het inlopen bij strafschoppen.

De nieuwe regel in de Jupiler Pro League en de Challenger Pro League gaat als volgt. ‘Voortaan moet de scheidsrechter enkel ingrijpen indien de inlopende aanvallende of verdedigende speler een impact heeft op een nieuwe doelpoging (een aanvallende speler scoort, probeert te scoren, of geeft een pas naar een ploegmaat die zou kunnen scoren – een verdedigende speler belet een tegenspeler om te scoren, om te proberen te scoren of om een pas te geven naar een ploegmaat die zou kunnen scoren)’, wordt er uitgelegd via de officiële kanalen.

Vorig seizoen moest de arbiter bij de beoordeling of een speler al dan niet te vroeg het strafschopgebied inliep bij het nemen van een strafschop, alle spelers in de beoordeling meenemen. Door de nieuwe regel wordt er niet ingegrepen wanneer een speler te vroeg inloopt, maar geen impact heeft op een mogelijke nieuwe doelkans onmiddellijk na een gemiste strafschop.