Enorme klus voor Rode Duivels: nog nooit werd gewonnen van Frankrijk op EK of WK

Enorme klus voor België: nog nooit won het van Frankrijk op een eindtoernooi

1 juli om 12:15

De geschiedenis van België tegen Frankrijk is rijk en boeiend, gekenmerkt door een reeks confrontaties die teruggaat tot de vroege 20e eeuw. Nog nimmer konden de Rode Duivels Les Blues verslaan op een eindtoernooi. Wordt maandag dan eindelijk die dag?

In totaal stonden de Rode Duivels en Les Blues 75 keer tegenover elkaar. Het enige land tegen wie de Belgen nog vaker speelden zijn die andere buren: Nederland (129 keer). België won liefst 30 keer, Frankrijk trok 26 keer aan het langste eind en 19 keer eindigde het gelijk.

De eerste officiële ontmoeting tussen België en Frankrijk vond plaats al op 1 mei 1904. De match was gelijk ook de eerste voetbalwedstrijd tussen twee onafhankelijke Europese landen. Het was een vriendschappelijk duel dat werd afgewerkt op De Ganzenvijver in Ukkel. Naar verluidt zagen ongeveer 1500 toeschouwers het op 3-3 eindigen.

De match bleek ook in een ander opzicht bijzonder, het duel stond namelijk aan de wieg van oprichting van de FIFA. Een groepje Europese landen zou de avond na de match hebben besloten een internationale voetbalbond op te richten. Drie weken later was de oprichting een feit.
 
De decennia nadien speelden de Rode Duivels regelmatig vriendschappelijke duels tegen elkaar. Op het WK van 1938 in Frankrijk was de eerste confrontatie op een groot toernooi. Met de Engelsman Jack Butler op de bank als coach van de Rode Duivels werd jammerlijk met 3-1 verloren van het gastland.
 
Ook tijdens de eindrondes van 1984 en 1986 troffen België en Frankrijk elkaar. Beide keren waren de Fransen veel te sterk. Op het EK van 1984 wonnen Les Blues met 5-0, op het WK in Mexico twee jaar later won Frankrijk de troostfinale met 4-2.
 
België was tijdens het toernooi pas in de halve finale op de knieën gedwongen door het Argentinië van Diego Maradona. In de troostfinale was het pas na verlenging dat de Fransen de Rode Duivels versloegen. Jan Ceulemans en Nico Claesen scoorden voor België, maar het bleek niet genoeg voor de derde plek op een WK.

En dan was er natuurlijk die match in 2018 in Sint-Petersburg. Die traumatisch match in de halve finale van het WK die werd beslist door Samuel Umtiti. Eén rake kopbal uit een corner vlak na rust: het was voldoende voor een zakelijk spelend Frankrijk. Geen eerste WK-finale ooit voor de Rode Duivels.
 
Een WK-finale die de Rode Duivels meer verdienden dan Les Blues. Maar het liep anders: Frankrijk werd wereldkampioen, België kreeg de bloemen voor het fraaie spel en bleef gedesillusioneerd achter.
 
Die match van 2018 zit nog altijd in de hoofden van de spelers die dag meespeelden, aldus bondscoach Domenico Tedesco op de persconferentie voorafgaan aan het treffen van maandag. Kunnen de Belgen hun revanche nemen en de nederlaag van 2018 wegpoetsen? Tegen een al net zo uitgekookt Frankrijk als toen wordt het een enorme klus.