Vijf weetjes over Frankrijk, tegenstander van de Rode Duivels

Vijf weetjes over Frankrijk: peperdure haantjes wisten amper het net te vinden

1 juli 2024 om 14:46
Update: 1 juli 2024 om 14:46

Rien ne va plus! Als de Rode Duivels hun koffers maandagavond nog niet willen pakken op Euro 2024, moeten ze voorbij Frankrijk. Door het mislopen van de groepswinst in poule E kwam er met onze zuiderburen een vette kluif op ons pad. Een topfavoriet en ronkende naam uit het Europese landenvoetbal, maar toch probeert VoetbalPrimeur.be je nog te verrassen met vijf weetjes over Les Bleus.

Unieke erelijst
Hoewel Frankrijk de laatste toernooien steevast als kandidaat-eindwinnaar in de startblokken verschijnt, staat het land historisch gezien toch nog een trapje lager dan de Brazilianen, de Argentijnen, de Duitsers of zelfs de Italianen. Onterecht? Daar valt best iets voor te zeggen, want geen enkele andere voetbalnatie kan tippen aan de veelzijdigheid van het Franse palmares. Dankzij eindwinst in het wereldkampioenschap (2x), het Europese Kampioenschap (2x), de Confederations Cup (2x), de Nations League én de Olympische Spelen zijn de Fransen het enige volk dat elke grote voetbalcompetitie op aarde ooit al gewonnen heeft. Il faut le faire.

Peperduur
Tegenwoordig wordt de kracht van een selectie niet enkel afgemeten aan talent, efficiëntie en ervaring, maar ook aan … transferwaarde. In dat opzicht zitten de Rode Duivels met een huizenhoog probleem. Enkel de Engelse EK-kern herbergt namelijk meer financieel gewicht. Samen zijn de 25 Fransen goed voor een martkwaarde van 1,23 miljard euro. Voor de gemiddelde speler uit de selectie van Didier Deschamps moet je zo net geen 50 miljoen euro ophoesten. Ter vergelijking: bij de Rode Duivels ligt dat bedrag op minder dan de helft. Gelukkig weet elke gastronomische kenner dat je in een sterrenzaak niet per se het lekkerst eet.

Drie haantjes op één (doelpunten)erf
Zou er intern een strijd leven? Waarschijnlijk niet, maar feit is dat liefst drie aanvallers uit de huidige EK-selectie door het leven (kunnen) gaan als eeuwige topschutter van Les Bleus. Momenteel is die eer weggelegd voor Olivier Giroud, die na dit EK overigens stopt als international. De cultspits stak op het WK in Qatar levende legende Thierry Henry voorbij en zit nu aan 57 interlandgoals. Straf, maar de concurrentie ligt op de loer, nota bene in hetzelfde hotel. Ook Antoine Griezmann (44), maar vooral Kylian Mbappé (47) maken jacht. Die laatste nadert met rasse schreden. Het is niet de vraag of, maar wanneer het godenkind het record van Giroud afsnoept. In het Franse shirt maakt Mbappé 0,59 goals per match, nét iets meer dan Michel Platini. Aan dat tempo kan het in 2025 al bingo zijn, al hopen wij Belgen vurig dat zijn gemiddelde maandag rond 20u een stukje gezakt is …

Primeur gezocht
De Rode Duivels staan voor een loodzware opdracht, laat dat duidelijk zijn. Het verleden blaast warm en koud over de krachtsverhoudingen. Eigenlijk ligt Frankrijk ons wel. In 75 eerdere confrontaties trok onze nationale ploeg vaker aan het langste eind dan aan het kortste: 30 versus 26. Wat echter zorgen baart, is dat de overgrote meerderheid van die zeges in vriendschappelijke duels viel. Op eindrondes belandden de vier voorgaande ontmoetingen telkens in het Franse mandje. Bijna dag op dag vijftig jaar geleden eindigde ons enige onderlinge EK-duel op 5-0. Tijd om komaf te maken met die kwalijke geschiedenis!

Ontploffingsgevaar (?)
Wie de statistieken van zowel België als Frankrijk onder de loep neemt, ziet eigenlijk nauwelijks enig verschil. Balbezit, afgedwongen doelkansen, gewonnen duels … De weegschaal hangt perfect in balans. Ook qua doelpuntenproductie is dat het geval. Beide ploegen zijn naar de achtste finales doorgestoten door amper twee keer raak te treffen. In het geval van Les Bleus waren dat dan nog een own-goal en een elfmeter … Van alle ploegen die nu nog in het toernooi zitten, scoorden de Belgen en de Fransen het minst. Hopelijk komen de buurlanden maandagavond wél tot ontploffing, met een rood-geel-zwarte triomf aan het eind.