De staart des Duivels: hoe Lukebakio vervangen?

De staart des Duivels: Lukebakio vervangen door flitsen, inzicht of scorend vermogen

26 juni om 10:00
Laatste update: 26 juni om 10:54

‘Nu zijn we echt vertrokken!’ Die gedachte vatte het gemoed van de Rode Duivels perfect samen na de broodnodige, maar overtuigende 2-0-zege tegen Roemenië. Op de lauweren rusten is er niet bij, want de uitschakeling dreigt nog steeds bij een nederlaag tegen Oekraïne. Bovendien kan Domenico Tedesco niet exact dezelfde elf de wei insturen, aangezien Dodi Lukebakio geschorst is. Wie moet hem vervangen? Voer voor een nieuwe ‘Staart des Duivels’ van VoetbalPrimeur.be.

Mocht Lukebakio beschikbaar geweest zijn, was het aannemelijk dat Tedesco zijn wedstrijdplan van tegen Roemenië gewoon kon recycleren. De linkspoot nam de positie van rechterflankaanvaller voor zijn rekening. Dat deed hij met verve. Niet alleen toonde Lukebakio zich aan de bal een meerwaarde, ook kneep hij tactisch voldoende naar binnen om Timothy Castagne vrije baan te geven. Dat automatisme valt nu weg. Lukebakio pakte in de eerste helft zijn tweede gele kaart van het toernooi, nota bene door een verkeerde inspeelpass van Wout Faes. Hij zal vurig de vingers kruisen opdat zijn toernooi nog niet voorbij is. Daarvoor moeten de Rode Duivels minstens gelijk spelen tegen Oekraïne, al hoeft zelfs een nederlaag niet fataal te zijn.

Maar goed, winnen is uiteraard de boodschap! Het uitvallen van Lukebakio mag daarbij geen excuus vormen. Er zit namelijk nog voldoende aanvallend geweld in de selectie om hem waardig te vervangen. Eventueel kan het Tedesco zelfs aanzetten om te schuiven met zijn systeem. Zo zou Loïs Openda bijvoorbeeld mee in het elftal kunnen komen, als tweede spits naast Romelu Lukaku. Gezien de overmacht die België tegen Roemenië (vooral in de eerste helft) tentoonspreidde, is het echter waarschijnlijker dat de bondscoach zijn 4-3-3 behoudt en gewoon een ander pionnetje neerpoot in plaats van Lukebakio. Vier Duivels voelen zich geroepen: Johan Bakayoko, Yannick Carrasco, Charles De Ketelaere en Leandro Trossard.

BAKAYOKO
Pluspunt: qua profiel benadert de buitenspeler van PSV Lukebakio het dichtst. Met zijn krachtige versnelling, stevige linker en dribbelvermogen zou hij de rol dan ook het gemakkelijkst kunnen overnemen. In de kwalificatieronde toonde Bakayoko zich overigens al enkele keren van goudwaarde.

Minpunt: een basisplaats zat er nog niet in op dit EK. Ook in de uitzwaaiwedstrijd tegen Luxemburg ontbrak Bakayoko. Helemaal bovenaan de schuif van Tedesco lijkt hij dus niet meer te liggen. Daarnaast is de 21-jarige winger nog niet zo ervaren, terwijl er wel heel wat op het spel staat.

CARRASCO
Pluspunt: de ervaring die Bakayoko ontbreekt, heeft Carrasco in overvloed. In de openingswedstrijd moest hij als linksachter depanneren. Dat plannetje ligt intussen in de prullenmand, mede omdat Arthur Theate weer fit is. Als invaller tegen Roemenië pakte Carrasco uit met een fraaie dribbel, jammer genoeg niet afgewerkt door Trossard.

Minpunt: Carrasco vanop rechts? Het hoeft geen onoverkomelijk obstakel te zijn, maar normaal gezien opereert de Vilvoordenaar op de linkerflank. Alleen heeft Jérémy Doku daar nu toch echt de voorkeur gekregen. Moet je de onvoorspelbare dribbelkont opnieuw van plaats veranderen om Carrasco in het elftal in te passen?

DE KETELAERE
Pluspunt: In het systeem dat de Rode Duivels tegen Roemenië op de mat legden, past CDK als gegoten. Bij Atalanta is hij het gewend om rechts in de pocket te spelen, om zo de ruimte te laten voor de opstomende back. Als je hem centraal kan krijgen, dichtbij een aanspeelpunt als Lukaku en de klasse van De Bruyne … Met zijn inzicht kan dat vonken geven.

Minpunt: De Ketelaere kwam nog geen minuut in actie op dit toernooi. Ook in de voorbereidingswedstrijden was dat nauwelijks het geval, omdat hij pas later toekwam vanuit Bergamo. Bovendien ziet Tedesco op zijn flanken liever spelers die hun tegenstander kwellen met snelheid en dribbels. 

TROSSARD
Pluspunt: Trossard streek bij de Rode Duivels neer met het beste seizoen uit zijn carrière in de valies. Dat vertrouwen kan nog niet volledig aangetast zijn. De Limburger is stilaan een garantie op doelpunten. Hij maakte er het voorbije jaar zeventien voor Arsenal FC en zit ook in Duivels shirt toch al aan negen. 

Minpunt: In de voorbije twee wedstrijden op dit EK wist Trossard niet te overtuigen. Hij liet een twijfelachtige indruk na. Zoekt hij nog naar zijn plek in het elftal? Feit is dat Tedesco hem nu eens op zijn (geliefde) linkerkant posteert, dan weer rechts, soms zelfs diep of als nummer tien. Komt er nog eens bij dat Trossard ook een uitmuntende invaller is. Toch maar houden als joker dan?