Vijf weetjes over Roemenië, tegenstander van de  Rode Duivels

Vijf weetjes over Roemenië: stokoude bekende met overvloed aan JPL-bloed en passie

22 juni 2024 om 20:27
Update: 22 juni 2024 om 20:27

Na de onverwachte 0-1-nederlaag tegen Slowakije staat er bij de Rode Duivels toch al een mes(je) op de keel. Een nieuwe misstap tegen Roemenië is uit den boze, maar dat land won haar openingsduel wel overtuigend met 3-0. Onder het motto ‘ken uw vijanden’ stelt VoetbalPrimeur.be de Roemenen voor aan de hand van vijf weetjes. 

Stokoude bekende
Doorheen de geschiedenis keken België en Roemenië elkaar al elf keer in de ogen, met evenwichtige resultaten tot gevolg. Beide landen delen echter een veel diepere connectie. We mogen ons namelijk allebei (mede-)stamvaders van het wereldkampioenschap noemen. In 1930, bij de primeur in Uruguay, vormden de Belgen en de Roemenen twee van de vier Europese afgevaardigden. Ook Frankrijk en Joegoslavië maakten toen de grote oversteek. De Rode Duivels gingen overigens tweemaal onderuit, eerst met 3-0 van de Verenigde Staten en vervolgens met het kleinste verschil tegen Paraguay. Roemenië slaagde er wél in om een tweepunter (de driepunter werd pas later ingevoerd) te pakken: 3-1 tegen Peru.

JPL-bloed
Geen enkele ploeg op dit EK doet bij de trouwe volger van de Jupiler Pro League meer belletjes rinkelen. Vooral het middenveld en de aanval zijn ‘Belgisch’ getint. Denis Alibec (KV Mechelen), Denis Dragus (Standard Luik), Ianis Hagi (KRC Genk), Razvan Marin (Standard Luik) en Nicolae Stanciu (RSC Anderlecht) verdienden op een blauwe maandag allemaal hun brood in onze competitie. Op Marin na slaagden zij er eigenlijk niet in om hun stempel te drukken. Het zou extra zuur zijn mocht dat straks in Keulen plots wel lukken … Wees maar zeker dat Stanciu en co zullen barsten van de motivatie.

Overlevingsmodus
Voor eer en vaderland. Het zou de insteek moeten zijn voor alle EK-deelnemers, maar van de 24 straalde Roemenië dat in haar openingspartij misschien wel het hardst uit. De statistieken wijzen die mentale kracht ook uit. Ondanks de ruime zege tegen Oekraïne liet het elftal minder dan 30 procent balbezit optekenen: 28,7 om precies te zijn. De Roemenen kampeerden dan ook vaak in hun eigen zestien meter. Die egelstelling leverde een record op. In totaal ontzette de defensie liefst 31 keer een gevaarlijke actie, pass of voorzet. Nooit eerder op een EK liep dat cijfer zo hoog op. De Rode Duivels bereiden zich best voor op meerdere afgeslagen aanvalsgolven.

Snelheidsduivels tegenover mekaar
Jérémy Doku speelde een ongelukkige hoofdrol in de Belgische zeperd, al flitste hij af en toe wel onhoudbaar langs zijn man. Het leverde de dribbelaar nét niet de snelste sprint van speeldag één op. Die eer was weggelegd voor … een Roemeen. Valentin Mihaila haalde op een gegeven moment 35,9 kilometer per uur. Domenico Tedesco en zijn manschappen zijn bij deze meteen gewaarschuwd voor de razendsnelle omschakeling van de Tricolorii. Afhankelijk van de flank waarop Doku terechtkomt, zouden beide snelheidsduivels zomaar met elkaar in duel kunnen gaan. Dat zal (letterlijk?) vonken geven!

De eeuwige loser (?)
De overwinning tegen Oekraïne heeft zowel het vertrouwen als de statistieken opgekrikt. Niettemin blijft een bedenkelijke eretitel overeind: van alle Europese landen (die zich meer dan één keer kwalificeerden) heeft Roemenië het laagste winstpercentage op Europese eindrondes. Tegen de Rode Duivels speelt de natie haar 18e confrontatie ooit op een EK. Daarvan wonnen de Roemenen er tot dusver amper twee. De eerste en lange tijd enige, een straffe 2-3 op de Engelsen, vond overigens plaats in Charleroi op Euro 2000. Hopelijk is Roemenië ook zondag nog de slechtste leerling van de klas …