Het zomerlijstje van Club Brugge

Het zomerlijstje van Club Brugge: titelroes duwt drang naar opfrisbeurt niet weg

20 juni om 10:30

In de marge van Euro 2024 zijn de topclubs uit de Jupiler Pro League druk bezig met hun huiswerk voor het komende seizoen. Of de wind nu in de zeilen zit of niet, er zal bij iedereen versterking nodig zijn. VoetbalPrimeur.be overschouwt wat elke topclub nodig heeft, van laag naar hoog op basis van de afgelopen jaargang. In deze zevende en laatste aflevering: kampioen Club Brugge.

Welke as blijft over?
Aan het einde van een zoveelste rollercoaster trok Club Brugge toch weer aan het langste eind. Dat negentiende titelsucces kwam volledig uit de lucht vallen, althans als je de achterstand in februari in rekening brengt. De trainerswissel bracht een wederopstanding voort die zelfs in de allerstoutste blauw-zwarte dromen onrealistisch leek. Club Brugge liet Nicky Hayen lang in onzekerheid, maar bestendigde enkele dagen na de kampioenenviering dan toch zijn positie als T1. 

Op een handvol maanden tijd is de lucht zo volledig opgeklaard boven Jan Breydel. Titeltje erbij, een hoofdtrainer die het volste vertrouwen geniet én de lastige knoop rond Vincent Mannaert doorgehakt. Daar komt nog eens een luxepositie aan de onderhandelingstafel bovenop. Elke Bruggeling die iet of wat van waarde was tijdens de straffe Champions’ Play-Off, ligt immers nog minstens tot medio 2026 vast. Het raamwerk staat dus stevig, al ligt het in de lijn der verwachtingen dat uitblinkers als Raphaël Onyedika en Andreas Skov Olsen straks gewoon vertrekken. Voor een smak geld, wel te verstaan.

Prioriteiten
In principe kan Club binnen ruim een maand speeldag 1 aanvatten met dezelfde basiself als tijdens haar strooptocht in de Play-Offs. Toch zijn er veranderingen op til. Niet enkel de spelers in de etalage leiden daartoe, ook het bestuur en de sportieve staf dringen zelf aan op een opknapbeurt van de kern. Ondanks de zoete afloop is men op Jan Breydel niet vergeten hoe turbulent het seizoen is verlopen. Na de reguliere fase luidde de analyse dat de selectie onevenwichtig was samengesteld: te veel vedetten, te weinig werkmieren. Die analyse is niet veranderd.

In dat opzicht heeft Blauw-Zwart al een eerste signaal gegeven met de transfer van Ardon Jashari. De verdedigende middenvelder straalt grinta en overtuiging uit en moet anderen in staat stellen uit te blinken. Die eigenschappen zoekt de scouting ook in de twee topprioriteiten voor deze zomer. Dat zijn de vervangers van Igor Thiago en Skov Olsen (?), de vertrekkers met de meest royale statistieken. Meteen de lakmoesproef voor de nagelnieuwe structuur van Club, met Dévy Rigaux als sportieve eindverantwoordelijke. Mannaert droeg grote schoenen, maar de clubkas is voldoende gespekt om die te vullen.

Afgeronde transfer(s):
Ardon Jashari (FC Luzern)

Geruchten:
Bachir Belloumi (Farense), Shandre Campbell (Super Sport United), Ryan Flamingo (FC Utrecht), Güven Yalcin (FC Genoa)