Het zomerlijstje van Union

Het zomerlijstje van Union: eeuwige cyclus komt weer (gedeeltelijk) aan beginpunt

19 juni om 20:40
Laatste update: 19 juni om 20:40

In de marge van Euro 2024 zijn de topclubs uit de Jupiler Pro League druk bezig met hun huiswerk voor het komende seizoen. Of de wind nu in de zeilen zit of niet, er zal bij iedereen versterking nodig zijn. VoetbalPrimeur.be overschouwt wat elke topclub nodig heeft, van laag naar hoog op basis van de afgelopen jaargang. In deze zesde aflevering: Union Saint-Gilloise.

Welke as blijft over?
Zoals de seizoenen voorbijglijden, zo houdt Union zich nu al drie jaar staande bovenaan de JPL, zij het in een ander ritme. Telkens opnieuw werd de selectie kaalgeplukt in de zomer. Daar trok de club zich weinig tot niets van aan, aangezien dat nu net het businessmodel is. Via een uitgekiende scouting (gebaseerd op data én gevoel) onbeminde maar talentvolle spelers aanwerven aan lage lonen, om hen na een knaljaar voor een dik bedrag te verkopen. Wie twijfelt er nog aan dat Union dat kunstje ook nu zal herhalen, zodat de ploeg in de donkere herfst- en wintermaanden weer openbloeit?

De fans maken zich al even geen illusies meer. In navolging van onder meer Victor Boniface, Kaoru Mitoma en Deniz Undav zullen ook huidige uitblinkers als Mohamed Amoura, Koki Machida en Cameron Puertas het Dudenpark al vlug verlaten. Bovendien blijft het daar waarschijnlijk niet bij. Binnen de Union-filosofie is eigenlijk iedereen te koop. Niettemin belooft jaargang 4 sinds de promotie toch wat anders te verlopen, want voor het eerst lijkt de trainer wél aan te blijven. Alexander Blessin verklaarde gelukkig te zijn en zijn werk te willen verderzetten.

Prioriteiten
Met welke kern de Duitser straks aan de slag moet, valt dus lastig te voorspellen. Hoe dan ook zal Union naar kwaliteit speuren om de vertrekkende sterkhouders waardig te vervangen. In de eerste plaats gaat het om een spelmaker (Puertas) en een aanvaller (Amoura) die complementair is aan Gustaf Nilsson. Die versterkingen strijken liefst asap neer in Sint-Gillis. In augustus staat immers al een niet te missen afspraak gepland met de voorrondes van de Champions League. Daarom is het niet verwonderlijk dat Union de voorbije dagen en weken al in actie geschoten is, vooral door de Belgische jongerenmarkt af te schuimen.

De afgelopen mercato's lag het zwaartepunt telkens in de offensieve sector. Ditmaal lijkt ook de verdediging een opfrisbeurt te kunnen gebruiken. Machida wekt interesse op uit de Premier League, Anthony Moris kende enkele mindere momenten, maar vooral Christian Burgess vormt een dilemma. Haalt de Brit nog het vereiste niveau om aan de standaarden van Union te beantwoorden? Het is tijd om op z'n minst over de opvolging na te denken. Geen gemakkelijke klus, want naast zijn voetbaltechnische kwaliteiten is Burgess ook een soort van cultuurbewaker bij Union. Kortom: Chris O'Loughlin weet weer wat te doen tijdens de zomermaanden.

Afgeronde transfer(s):
Vic Chambaere (Jong Genk), Anan Khalaili (Maccabi Haifa), Yari Stevens (Jong KAA Gent), Kamiel Van De Perre (Jong Genk)

Geruchten:
/