Het zomerlijstje van Genk: grondige facelift is op til met (meerlagige?) STVV-toets
In de marge van Euro 2024 zijn de topclubs uit de Jupiler Pro League druk bezig met hun huiswerk voor het komende seizoen. Of de wind nu in de zeilen zit of niet, er zal bij iedereen versterking nodig zijn. VoetbalPrimeur.be overschouwt wat elke topclub nodig heeft, van laag naar hoog op basis van de afgelopen jaargang. In deze vierde aflevering: KRC Genk.
Welke as blijft over?
De vraag lijkt eerder: welke as wil Genk nog overhouden? Contractueel zit de club in een vrij riante positie, want slechts drie jongens (Mark McKenzie, Mujaid Sadick en Patrik Hrosovsky) duiken het laatste jaar van hun verbintenis in. De anderen hoeven dus niet per se verkocht te worden, maar of ze daarmee de technische keuring doorstaan, is een andere discussie. Na een hobbelig parcours in 2022-2023 leeft toch de overtuiging dat de huidige kern een flinke make-over kan gebruiken.
Bovendien maakt Genk haar naam en faam van opleidingsclub weer volledig waar. Bilal El Khannouss en Maarten Vandevoordt zijn de volgende twee raspaardjes die de trampoline benut hebben. De kans bestaat zeker dat pakweg Carlos Cuesta en/of Matias Galarza nog datzelfde pad bewandelen. Spelers waarop volgend seizoen gebouwd kunnen worden, lopen dus niet zo dik gezaaid. Steunpilaar Bryan Heynen rekent vooral op aanstormend talent zoals Christopher Bonsu Baah en Zakaria El Ouahdi.
Prioriteiten
Voorlopig is er nog geen al te helder zicht op de vertrekkers, maar dat zouden er dus best veel kunnen zijn. Daar moeten dan een heleboel nieuwkomers tegenover te staan komen. In de nasleep van de afgelopen campagne speelde Genk voornamelijk leentjebuur bij revelatie Sint-Truiden. Of beter gezegd: wegkoopje-buur. Thorsten Fink maakte de overstap naar die andere Limburgse club en in zijn kielzog volgde Jarne Steuckers. De STVV-fans kruisen uit alle macht hun vingers opdat Matte Smets daar geen klavertje drie van maakt.
Er zal echter meer nodig zijn dat de Haspengouwse connectie om kwaliteit in de ploeg te pompen. De laatste dagen wordt Genk druk in verband gebracht met een resem spitsen. Naar verluidt is er een akkoord bereikt met de Zuid-Koreaanse spits Hyeon-gyu Oh van Celtic FC. Die positie moet absoluut beter bezet geraken, aangezien Tolu Arokodare nog steeds twijfels zaait en Andi Zeqiri op weg is naar de uitgang. Ook op de linksbuiten staat nog een vacature open. Alieu Fadera kon in zijn debuutseizoen nu eenmaal onvoldoende zijn stempel drukken. Niemand zou ervan opkijken als Genk voor verdere versterkingen centraal achterin en op het middenveld opnieuw de Zuid-Amerikaanse markt afspeurt.
Hand in hand met de aanstelling van Fink loopt ook een andere strategie: de herwaardering van de eigen opleiding. Die geniet al jaren enorm aanzien, maar eigenlijk plukten de Limburgers daar de laatste tijd niet al te veel rijpe vruchten van. Op Stayen bewees Fink dat hij onervaren tieners voor de leeuwen durft te gooien én beter kan maken. Aan welke Genkse goudklompjes we dan denken? Een trio springt in het oog: de reusachtige doelman Mike Penders, de krachtige verdediger Josue Kongolo en de sierlijke spelmaker Konstantinos Karetsas. Die laatste deed de Genkse fans in de Champions’ Play-Off al even luidop dagdromen.
Afgeronde transfer(s):
Jarne Steuckers (Sint-Truiden)
Geruchten:
Roberto Fernández (Malaga), Hyeon-gyu Oh (Celtic), Adrián Palacios (Deportivo Cali), Matte Smets (Sint-Truiden)