Het zomerlijstje van KAA Gent

Het zomerlijstje van Gent: fundering staat er, aan Vrancken om accenten te leggen

12 juni om 21:36
Laatste update: 12 juni om 21:36

In de marge van Euro 2024 zijn de topclubs uit de Jupiler Pro League druk bezig met hun huiswerk voor het komende seizoen. Of de wind nu in de zeilen zit of niet, er zal bij iedereen versterking nodig zijn. VoetbalPrimeur.be overschouwt wat elke topclub nodig heeft, van laag naar hoog op basis van de afgelopen jaargang. In deze tweede aflevering: KAA Gent.

Welke as blijft over?
De winnaar van de Europe Play-Off en de daaropvolgende barragematch moet verder zonder haar stamvader. Hein Vanhaezebrouck trok de deur van de Ghelamco Arena achter zich dicht. De fans hoeven slechts ingetogen te treuren, want met Wouter Vrancken staat er een veelbelovende opvolger klaar. Bovendien blijft er op spelersvlak een solide basis over die de sterke lijn van de afgelopen weken kan doortrekken. De cynici zullen opmerken dat de kaalslag gelukkig vorige winter al plaatsvond …

Daardoor blijft de ruggengraat van De Buffalo’s grotendeels behouden. Met Davy Roef en Daniel Schmidt liggen nog twee ervaren JPL-doelmannen onder contract. De defensie bulkt van de ervaring: Ismaël Kandouss, Stefan Mitrovic en sterkhouder Tsuyoshi Watanabe. Of de hypergetalenteerde Jorthy Mokio daar nog bij komt, is twijfelachtig gezien de lokroep van het buitenland. Het hart van het middenveld (Julien De Sart - Sven Kums - Hong Hyun-Seok) spreekt voor zich, al heeft die laatste slechts een verbintenis tot medio 2025. Datzelfde geldt voor Jordan Torunarigha, die aan de mouw getrokken wordt door Hoffenheim en Leeds United. Samen met Archie Brown is hij één van de waarschijnlijkste vertrekkers.

Prioriteiten
Vrancken komt dus niet in een Gentse woestijn terecht, wel integendeel. Er staat al een stevige eerste verdieping om op verder te bouwen, weliswaar met nog enkele verfraaiingswerken voor de boeg. De ideale instap voor een nieuwe trainer, toch? Vooral in de offensieve sector zal Vrancken zijn eigen accenten willen leggen. Liefst gaat hij uit van een 4-3-3 met snelle flanken die diepgang brengen en gemakkelijk van positie wisselen. In de typische 3-5-2 à la Vanhaezebrouck kwamen zulke profielen minder tot hun recht.

Niettemin lopen er al klassieke wingers rond in de Arteveldestad. Vorige winter nog investeerde de club in Franck Surdez, Daisuke Yokota en recordaanwinst Momodou Sonko. Vrancken wrijft zich in de handen om met die ruwe diamanten aan de slag te gaan. In de spits versterkte Gent zich al met Andri Gudjohnsen. Zijn familiestamboom doet het beste verhopen, maar toch kan er zeker nog een nummer negen bij, liefst eentje met meer kilometers op de teller. Daar ontbreekt het momenteel aan in de Gentse voorhoede. De naam van Standard-huurling Wilfried Kanga staat blijkbaar met rood omcirkeld.

Verder kijkt de scouting best uit naar linksvoetige verdedigers en/of wingbacks, want als Brown en/of Torunarigha andere oorden opzoeken, dringt vervanging zich op. Tot slot blijft de keeperskwestie een heikel punt in de Ghelamco Arena. Zowel Roef als Schmidt heeft nog steeds niet alle twijfelaars kunnen overtuigen. Onze landgenoot staat voor zijn laatste contractjaar. Het zou niet onverstandig zijn om dat momentum te grijpen en een onbetwiste nummer één vast te leggen. Gaëtan Coucke bijvoorbeeld? Hij is alvast een oude bekende van Vrancken.

Afgeronde transfer(s):
Andri Gudjohnsen (Lyngby)

Geruchten:
Mathias Delorge (Sint-Truiden), Isak Jóhannesson (Fortuna Düsseldorf), Wilfried Kanga (Hertha BSC), Afimico Pululu (Jagiellonia Białystok), Matte Smets (Sint-Truiden), Malick Yalcouyé (Göteborg)