De zomerinkopen van Standard

Het zomerlijstje van Standard: zowat overal versterking nodig, geld is precair

11 juni om 22:00
Laatste update: 12 juni om 09:11

In de marge van Euro 2024 zijn de topclubs uit de Jupiler Pro League druk bezig aan hun huiswerk voor het komende seizoen. Of de wind nu in de zeilen zit of niet, er zal bij iedereen versterking nodig zijn. VoetbalPrimeur.be overschouwt wat elke topclub nodig heeft, van laag naar hoog op basis van de afgelopen jaargang. In deze eerste aflevering: Standard Luik.

Welke as blijft over?
De situatie waarin Standard dezer dagen verkeert, is intussen genoegzaam bekend. En weinig benijdenswaardig. De boekhouding kleurt bloedrood op Sclessin en er wordt in allerijl een overnemer gezocht in de plaats van 777 Partners. In die omstandigheden hoeft het niet te verbazen dat er bijzonder veel onzekerheid bestaat over de spelerskern voor het komende seizoen. De uitgangsregel: elke euro is welkom. Zodus mag elke speler waar een interessant bod op komt, ook vertrekken. Ivan Leko ziet het met lede ogen aan. Wees maar zeker dat ook hij twijfelt over zijn toekomst.

Arnaud Bodart moet de mooiste som opleveren. Voor William Balikwisha, Cihan Canak (Trabzonspor), Noah Ohio en Stipe Perica hoopt Standard ook nog iets te vangen. Andere ervaren krachten zoals Steve Alzate, Bope Bokadi en Konstantinos Laifis lopen gratis de deur uit. Daarnaast keren nog enkele huurlingen terug naar hun moederclub, met Wilfied Kanga (Hertha BSC) en Zinho Vanheusden (Inter) als bekendste namen. Blijft er nog over? Bitter weinig ...  Het valt te hopen voor de fans dat Marlon Fossey, Hayao Kawabe en Aiden O'Neill aan boord blijven, aangevuld met jongelingen als Nathan Ngoy, Lucas Noubi en Isaac Price misschien.

Prioriteiten
Waar te beginnen? Werkelijk overal heeft Standard vers bloed nodig! De Rouches staan voor een renovatie van jewelste, maar een aannemer heeft het nog niet gevonden, laat staan een geldschieter. In doel komt de opvolging voor Bodart misschien uit eigen rangen. Talent Matthieu Epolo kreeg alvast kansen in de Europe Play-Off. Ook andere jongelingen als Ibe Hautekiet en Hakim Sahabo zullen opklimmen in de hiërarchie.

Wie zij aan hun zijde zullen krijgen, is voorlopig één groot vraagteken. Als de eigenaarskwestie niet is uitgeklaard, kan Standard eigenlijk geen slag slaan op de transfermarkt. Elke dag tikt er dus kostbare tijd weg. Ondertussen moet de scouting mikken op ervaring achteraan en - vooral - kwaliteit in de voorhoede. Vooraan ontbeert de huidige selectie namelijk klasse, ook omdat Moussa Djenepo zijn status van 'toptransfer' niet kon rechtvaardigen. Maar wie kwaliteit zegt, zegt in de eerste plaats centen. Dat Standard volgens het geruchtencircuit interesse toont in een spits uit de Franse vierde klasse, is veelzeggend ...

Afgeronde transfer(s):
/

Geruchten:
Brown Irabor (Bourg-en-Bresse Péronnas)