Portugal in extremis langs Tsjechië via Conceição

Portugal wint na enorm hectische slotfase van Tsjechië en bedankt Conceição

18 juni om 22:58

Portugal is in de absolute slotfase ontsnapt aan een gelijkspel tegen Tsjechië. Francisco Conceição, de zoon van Sérgio Conceição (ex-Standard), bleek de gouden wissel van Roberto Martinez en schoot de Portugezen alsnog naar een 2-1 overwinning. Na een enorm hectische slotfase trok Portugal aan het langste eind.

Portugal en Tsjechië zagen hoe Turkije eerder op de dag Georgië met 3-1 versloeg in hun Groep F. Om 21.00 uur begon het EK ook voor de Portugezen en de Tsjechen. Portugal trok vrij direct het spel naar zich toe, terwijl de Tsjechen vooral inzakten en tegenhielden. Portugal had het overgrote deel van het balbezit en creëerde verschillende mogelijkheden.

De Portugezen kregen maar liefst acht hoekschoppen in de eerste helft, maar deze leverden geen doelpunt op. Na ruim een half uur spelen kreeg Cristiano Ronaldo een levensgrote kans op de openingstreffer, maar zijn inzet werd gekeerd door doelman Jindrich Stanek.

De tweede helft vertoonde grotendeels hetzelfde spelbeeld als voor rust; Portugal had de bal en werd regelmatig gevaarlijk. Tot Lukas Provod in minuut 62 uit het niets zijn land op voorsprong zette; met een geweldige knal zorgde hij voor een enorme verrassing, 0-1.

Heel lang konden de Tsjechen daar niet van genieten. Nog geen zeven minuten later kwam Portugal op gelijke hoogte na een ongelukkige eigen goal van Robin Hranac. Manchester City-middenvelder Bernardo Silva was dichtbij de 2-1, zijn inzet werd gepareerd door Stanek.

Ook Tsjechië werd tien minuten voor tijd nog gevaarlijk; twee Tsjechische schoten werd geblokt voordat ze bij het doel van Diogo Costa kwamen. In de slotfase leek Portugal alsnog de overwinning binnen te slepen, maar een doelpunt van invaller Diogo Jota werd afgekeurd wegens buitenspel.

In de blessuretijd viel het doek alsnog voor de Tsjechen; Conceição schoot Portugal op 2-1 en maakte zijn eerste doelpunt voor de nationale ploeg. Zo wint na Turkije ook Portugal hun eerste wedstrijd in Groep F.