Het zomerlijstje van Antwerp

Het zomerlijstje van Antwerp: met De Roeck werken aan uitbouw van talentenfabriek

13 juni om 11:30

In de marge van Euro 2024 zijn de topclubs uit de Jupiler Pro League druk bezig met hun huiswerk voor het komende seizoen. Of de wind nu in de zeilen zit of niet, er zal bij iedereen versterking nodig zijn. VoetbalPrimeur.be overschouwt wat elke topclub nodig heeft, van laag naar hoog op basis van de afgelopen jaargang. In deze derde aflevering: Royal Antwerp FC.

Welke as blijft over?
De onheilspellende verhalen van de afgelopen maanden waren ietwat overdreven, maar er ligt wel degelijk een saneringsplan op tafel. Paul Gheysens kan niet voor eeuwig geld blijven pompen. In de opstap naar zelfbedruipendheid zet Antwerp de komende jaren volop in op de doorstroming van jong talent (en de winstgevende transfers die daarbij horen). Daardoor zal de kern een grondige gedaanteverwisseling ondergaan, met financiële motieven als leidraad. De dure huurcontracten van Soumaïla Coulibaly, Chidera Ejuke, Elliot Matazo en Owen Wijndal krijgen geen vervolg. De waardevolste krachten (denk aan Michel-Ange Balikwisha, Jean Butez of Mandela Keita) staan in het uitstalraam. Met George Ilenikhena mikt The Great Old zelfs regelrecht op de jackpot.

Daar blijft het niet bij. Ook de Nederlandse connectie wordt doorgeknipt, of krijgt toch op z'n minst een opfrisbeurt. In het zog van Mark van Bommel lijken ook de Antwerpse dagen van Jurgen Ekkelenkamp en Gyrano Kerk geteld. En is Vincent Janssen zijn vette loon nog wel waard? Wie al het voorgaande leest, zou vermoeden dat er geen ploeg meer overblijft. Toch krijgt De Roeck nog een betrouwbare basis in handen, mét veel jeugdig geweld. Want dat is echt wel al aanwezig op de Bosuil. Aan de zijde van Toby Alderweireld kunnen Senne Lammens, Zeno Van den Bosch, Kobe Corbanie, Milan Smits, Alhassan Yusuf, Mahamadou Doumbia, Jacob Ondrejka, Anthony Valencia en Victor Udoh zich verder ontwikkelen. 

Prioriteiten
Antwerp slaat een nieuwe weg in. In feite heeft De Roeck al enkele goudklompjes in handen, maar daarmee is de kern niet af. Verre van zelfs. De dubbelwinnaar uit 2023 zal vooral op zoek moeten naar sleutelspelers met métier om de jonge garde te begeleiden. Daar is men zich ook van bewust. Nog voor de transfermarkt officieel geopend is, heeft de club al anderhalve transfer rond. Tjaronn Chery is best een bijzondere keuze: de 35-jarige Nederlandse Surinamer moet de nummer-tien-positie, die eigenlijk sinds het vertrek van Lior Refaelov braak ligt, invullen. Linksachter Ayrton Costa zet eerstdaags zijn krabbel.

De vleugelverdedigers zijn sowieso de achilleshiel van dit Antwerp, zeker nu Ritchie De Laet (emotioneel) afscheid nam en Wijndal terugkeerde naar Ajax. Zowel op rechts als op links mag er nog (minstens) één pion bij. Ook het centrale middenveld is zo goed als volledig onthoofd. Voor de flankaanvallers mikt Antwerp hoogstwaarschijnlijk op jonge, opwindende profielen met doorgroeimogelijkheden. De lastigste plek om te voorspellen, is de spits. Als Ilenikhena en Janssen allebei verkassen, is de nood ook hier erg hoog. Veel zal afhangen van de aanbiedingen voor die eerste.

Afgeronde transfer(s):
Tjaronn Chery (Maccabi Haifa)

Geruchten:
Rosen Bozhinov (CSKA 1948), Ayrton Costa (Independiente)