De JPL zond haar toppers uit: Verbruggen

De JPL zond haar toppers uit: Verbruggen vormde spil in knettergekke filosofie van De Zerbi

3 juni 2024 om 18:45
Update: 3 juni 2024 om 18:45

Meer dan ooit draagt de Jupiler Pro League het etiket van 'transitcompetitie'. Jonge toptalenten opleiden en vervolgens doorverkopen aan een Europese (sub)topclub, dat vormt het zakelijke model van vele ploegen. Ook in de zomer van 2023 werd die strategie toegepast. Tien maanden later blikt VoetbalPrimeur.be terug op het debuutseizoen van de vijf meest lucratieve vertrekkers. De op één na duurste was toen Bart Verbruggen.

Transferdossier 2023
Oude club: RSC Anderlecht
Nieuwe club: Brighton & Hove Albion
Transfersom: 20 miljoen euro
Contract tot: juni 2028
Huidige marktwaarde (volgens Transfermarkt): 18,0 miljoen euro

Reconstructie van de transfer
Niet te houden. Misschien vreemd om te zeggen over iemand die midden 2023 hoop en al 31 wedstrijden op profniveau op zijn teller had staan. Het toont vooral de kwaliteit van die optredens aan. Toen Verbruggen rond de jaarwisseling zijn plek onder de paars-witte lat veroverde, viel het Astridpark onmiddellijk in zwijm voor zijn potentieel. De Nederlander keepte maandenlang op erg hoog niveau. Zijn Europese prestaties tegen onder meer Villarreal plaatsten hem volop in de etalage. Aangezien de boekhouding van Anderlecht een dikke transfer best kon gebruiken, vond het bestuur vrij snel een akkoord met Brighton.

Prestaties
De stap van de JPL naar de Premier League valt al niet te versmaden. Laat staan dat je bij een rariteit als Robert de Zerbi terechtkomt! De Italiaan charmeerde de Engelsen met zijn revolutionaire visie, die ook de doelmannen uit hun comfortzone haalt. Eerst en vooral hanteerde hij een … beurtrol. Daardoor wisselde Verbruggen regelmatig af met zijn 33-jarige concullega Jason Steele, al moet gezegd dat de voormalige RSCA-pion richting het seizoenseinde iets vaker de bovenhand haalde. 

Verder slaat De Zerbi ook bij keepers de voeten het hoogst aan als lichaamsdeel, en niet zozeer de handen. Zo verwacht hij dat Verbruggen en co bij het uitvoetballen veel lef aan de dag leggen. Uitzakkende middenvelders inspelen is standaard, maar de aanvallers lokken door de bal treiterend onder de voet achteruit te trekken hoort daar ook bij. Het valt Verbruggen dan ook te vergeven dat hij enkele keren kostbaar balverlies leed. Desondanks mag hij tevreden terugblikken op zijn eerste jaargang over het Kanaal.

Wat brengt de toekomst?
De Zerbi kondigde even geleden al aan dat hij opstapt bij Brighton. Of Verbruggen daar rouwig of net gelukkig om is, valt moeilijk in te schatten. Het staat in elk geval nu al vast dat zijn volgende trainer een ‘traditionelere’ aanpak zal hanteren. Bij de meeste trainers ligt de focus bij doelmannen nu eenmaal op ballen pakken. Als Verbruggen daarin kan uitblinken, zit er op termijn een transfer naar een Engelse grootmacht in. Zo heel dik bezaaid lopen de doelmannen namelijk niet rond in de PL. Hij kan de komende weken alvast een zaadje planten in verschillende bestuurskamers, want Ronald Koemen nam Verbruggen op in zijn EK-selectie. Als eerste keuze?

Statistieken Verbruggen
Wedstrijden (waarvan basis): 21 (21)
Speelminuten: 1890
Clean sheets: 4
Gele kaarten: 3