De JPL zond haar toppers uit: Trésor

De JPL zond haar toppers uit: ondanks Kompany kon Trésor slap Burnley niet helpen

1 juni om 09:15
Laatste update: 1 juni om 09:15

Meer dan ooit draagt de Jupiler Pro League het etiket van 'transitcompetitie'. Jonge toptalenten opleiden en vervolgens doorverkopen aan een Europese (sub)topclub, dat vormt het zakelijke model van vele ploegen. Ook in de zomer van 2023 werd die strategie toegepast. Tien maanden later blikt VoetbalPrimeur.be terug op het debuutseizoen van de vijf meest lucratieve vertrekkers. Op positie vier prijkte Mike Trésor.

Transferdossier 2023
Oude club: KRC Genk
Nieuwe club: Burnley FC
Transfersom: 18 miljoen euro (na huurdeal)
Contract tot: juni 2025
Huidige marktwaarde (volgens Transfermarkt): 12,0 miljoen euro

Reconstructie van de transfer
Na een topjaar met een regen aan assists en zijn eerste minuten als Rode Duivels stond een vertrek in de sterren geschreven. Vincent Kompany maakte er gebruik van om (nog maar eens) een speler uit de JPL naar Burnley te loodsen. De promovendus kwam een bijzonder constructie overeen met Genk: Trésor werd eerst gehuurd, maar bij vijf gespeelde wedstrijden zou hij definitief overstappen. Eind oktober was dat het geval. Prijskaartje? Achttien miljoen euro.

Prestaties
Ontgoochelend, je kan het niet anders noemen. Bij Genk maakte Trésor indruk met zijn kwieke voetenspel en fabelachtige traptechniek op stilstaande fases. Daar zag Turf Moor weinig tot niets van terug. Zijn late aankomst speelde hem niet in de kaart. Pas begin september meldde de 25-jarige vleugelaanvaller zich voor het eerst bij de groep. 

Hoewel Kompany ongetwijfeld rotsvast in hem geloofde, bleven zijn speelkansen beperkt. Slechts drie keer mocht Trésor zich bewijzen vanaf het eerste fluitsignaal. Zijn laatste basisplek in de Premier League dateert bovendien van tweede kerstdag. In 2024 verzamelde hij amper 20 speelminuten ... Het zal niet verbazen dat de statistieken uitbleven, maar nul goals en nul assists, dat blijft een droevig bilan.

Wat brengt de toekomst?
Na één jaar al langs de achterdeur vertrekken of niet? Die keuze lijkt Trésor te moeten maken. Het antwoord zal vooral afhangen van zijn eigen strijdvaardigheid. Nu Kompany het hof is gemaakt door Bayern München, is de man die zijn transfer doorduwde er niet meer. Dat hoeft op zich geen al te groot nadeel te betekenen. Als Manuel Benson of Anass Zaroury het verschil konden maken in de Championship, heeft Trésor die kwaliteiten sowieso ook. Anderzijds zou een ambitieuze club uit de JPL zomaar een interessante slag kunnen slaan.

Statistieken Trésor
Wedstrijden (waarvan basis): 16 (3)
Speelminuten: 412
Doelpunten: 0
Assists: 0