De 19e titel van Club Brugge in 19 cijfers

De 19e landstitel van Club Brugge samengevat in 19 straffe cijfers

27 mei om 07:29
Laatste update: 27 mei om 07:29

Niet Union Saint-Gilloise, niet RSC Anderlecht, maar Club Brugge heeft zich tot Belgisch landskampioen gekroond! Dankzij indrukwekkende Play-Offs ging de ploeg van tussen(?)paus Nicky Hayen vanuit een verloren positie alsnog op en over de Brusselse uitdagers. Goed voor de negentiende titel uit de clubgeschiedenis! VoetbalPrimeur.be vat die prestatie treffend samen in negentien cijfers, van 1 tot 19.

1
Club Brugge is nummer één, al greep het die positie maar bijzonder laat. Pas op 5 mei, na de zege tegen Royal Antwerp FC, besteeg de ploeg de troon, nadat het die enkel op de vierde speeldag in augustus even had bekleed. Na die 5e mei nam RSC Anderlecht nog terug over, maar finaal mocht dat niet baten.

2
Amper zijn tweede treffer in deze JPL-campagne, maar wat een belangrijke! In het Astridpark ontpopte Denis Odoi – of all people – zich tot matchwinnaar. Onverwachte helden zijn vaak de mooiste!

3
Niemand kan om zijn naam heen. Voor Hayen zijn het twee onvergetelijke sprookjesmaanden geworden. Een mens zou haast vergeten dat de interimaris (?) al aan zijn derde opdracht in de hoogste klasse toe was, na passages bij Sint-Truiden en Waasland-Beveren. Wel veruit de lastigste.

4
Op die plek sloot Club Brugge de reguliere competitie af. Het zwalpende Royal Antwerp FC werd al vlug voorbijgestoken, maar op de Brusselse top-twee duurde de jacht een pak langer. Pas deze zondag schudde Club de rest definitief van zich af.

5
Opvallend: de Brugse defensie kreeg in de openingsmaanden bakken kritiek te slikken, maar toonde zich onder Hayen onwrikbaar. En dat met liefst vijf jeugdproducten en/of beloften van Club NXT in de rangen! Bij Maxim De Cuyper, Brandon Mechele, Kyriani Sabbe en Jorne Spileers stroomt er West-Vlaams bloed door de aderen, Joel Ordóñez voegt daar nog een Zuid-Amerikaanse toets aan toe.

6
Het zag er niet zo naar uit, maar Club Brugge bestendigt haar hegemonie over het Belgische voetbal. In de laatste negen jaar ging de titel zes keer naar Blauw-Zwart.

7
Het was niet al kommer en kwel onder Ronny Deila. Ook in die kwakkelende maanden pakte Club geregeld uit met een stevige overwinning. De ruimste score? 7-1 tegen RWDM op 20 augustus.

8
Maar dan in het kwadraat! Club Brugge heeft er een monsterlijk zwaar seizoen opzitten. Mede dankzij het fenomenale parcours in de Conference League eindigt de teller op 64 (!) wedstrijden. Eindelijk rust!

9
Zoveel punten bedroeg het verschil bij de start van de Play-Offs. De vroege instorting van Union wakkerde het Brugse geloof aan, waarna Blauw-Zwart zelf een straffe reeks uit de mouw schudde.

10
Tien wedstrijden niet verliezen in de Champions’ Play-Off, het gebeurt zelden. Het doet meteen denken aan de waanzinnige inhaalrace van Standard Luik in 2011. Op de laatste speeldag kon KRC Genk de Rouches ternauwernood afhouden, onder meer met dank aan puik keeperswerk van een piepjonge Thibaut Courtois.

11
Nog steeds de metronoom van het elftal: Hans Vanaken. De Limburger pakte zijn elfde trofee met Club Brugge. Naast zes titels staan er ook één beker en vier Supercups op zijn palmares. Straks nog een EK-selectie als toetje?

12
Nooit uit te vlakken in Brugge: de twaalfde man. Ook in moeilijke tijden stonden de supporters weer als een huis achter hun helden, zeker na het vertrek van Deila. Zij mogen met recht en reden vieren. Hopelijk is het ziektebriefje voor maandag al geregeld …

13
De negentiende landstitel staat ook in het teken van Vincent Mannaert. Na dertien jaar maakte hij zijn bureau op het Belfius Basecamp leeg. De architect zwaaide af in mineur, maar mag zich trots op de borst kloppen.

14
Er hangt nog steeds een waas van mysterie rond zijn persoon, wat niet wegneemt dat deze titel zonder Andreas Skov Olsen onmogelijk zou geweest zijn. De Deense klasbak gaf regelmatig verstek, maar als hij meespeelde, pakte hij al te vaak uit met (fraaie) doelpunten. Veertien rozen in de JPL!

15
Vijftien verschillende doelpuntenmakers kende Club Brugge dit seizoen. Dan komt het gevaar werkelijk van overal. Nog voor speeldag 1 klonk het dat de beste kern qua individueel talent zich in de West-Vlaamse hoofdstad bevond. Die aanname lijkt bevestigd.

16
De kampioen van de JPL kon dit seizoen geen enkele keer winnen van … de rode lantaarn. Als nummer zestien dreef KV Kortrijk de proviniciegenoot tot wanhoop. In het Guldensporenstadion wonnen De Kerels zelfs (1-0), op Jan Breydel keerden ze nog laat terug tot 3-3. Om maar te zeggen hoe kort alles bij elkaar ligt in het Belgische voetbal.

17
Op 17 maart verloor Club voor het laatst. Op Stayen sloten de Bruggelingen hun reguliere fase af met een 2-1-nederlaag. Het luidde de zwanenzang van Ronny Deila in. Geen mens die toen durfde vermoeden waar ze ruim twee maanden later zouden landen …

18
Slechts één jaar in Brugge, maar een naam om niet meer te vergeten. Igor Thiago deed eerst twijfelen, maar overtuigde vervolgens vriend en vijand. Met achttien competitiegoals én 37 miljoen euro extra op de bankrekening mag je wel spreken van een geslaagde zomertransfer.

19
Recordkampioen Anderlecht (34 titels) komt niet meteen in het vizier, maar Club Brugge mag wel weer een streepje bij turven. Doelstelling voor volgend seizoen? Een tweede ster op dat blauw-zwarte shirt naaien!

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.