De 26 EK-Duivels van VP

De 26 EK-Duivels van VP: Wrevel rond Courtois mijden, De Cuyper uit de hoge hoed

25 mei om 11:45
Laatste update: 25 mei om 11:45

Domenico Tedesco heeft het eerste hoofdstuk van zijn huiswerk afgerond. Uit de 40-koppige voorselectie die uitgelekt is, moeten nog (minstens) veertien namen geschrapt worden. VoetbalPrimeur.be helpt daar graag een handje bij en stelt haar EK-selectie voor!

Over de grote lijnen van zijn kern zal Tedesco al gemoedsrust hebben, maar het zou best kunnen dat hij nog enkele slapeloze nachten tegemoet gaat. Bepaalde knopen vallen immers lastig om door te hakken. De aanwezigheid van Thibaut Courtois in de preselectie lijkt die twijfel te bevestigen. Als het van VP.be afhangt, komt er echter geen verzoeningspoging meer. De affaire heeft diepe wonden geslagen, ook bij de andere Rode Duivels. Laat groepsgeest nu net heilig zijn op een eindtoernooi. Enkel als de spelersgroep Courtois weer met open armen zou ontvangen, is zijn terugkeer wenselijk. Zulke signalen zijn de afgelopen maanden echter niet uitgestuurd. Koen Casteels en Matz Sels mogen het daarom uitvechten voor de stek onder de lat, Thomas Kaminski is derde keuze.

Op rechtsachter doken recent enkele nieuwe namen op. Met Alessio Castro-Montes, Kyriani Sabbe en Hugo Siquet overleefden drie van hen ook de eerste schifting. De tweede wordt hen echter fataal. Van dat drietal schurkt Castro-Montes momenteel het dichtst tegen de internationale normen aan, maar de ervaren Thomas Meunier houdt de deur gesloten. Hij is de aanvallende optie op rechtsback, Timothy Castagne de verdedigende. Onder het motto ‘ervaring komt altijd van pas’ viert Axel Witsel zijn terugkeer. Een vaste waarde van Atlético Madrid thuislaten, terwijl je een bankzitter (Arthur Vermeeren) wel meeneemt? Het zou een rare kronkel zijn. Ook Toby Alderweireld was nog in de running, maar hij valt af. Bij Royal Antwerp FC haalde hij niet zijn topniveau.

De Cuyper als verrassing
Andere talentvolle afvallers als Malick Fofana, Mandela Keita en Aster Vranckx betalen de tol voor de moordende concurrentie. Eén wit konijn ontsnapt tussen de mazen van het net: Maxim De Cuyper. De Bruggeling kan spraakmakende statistieken voorleggen, maar toonde in de Play-Offs en de Conference League ook verdedigend stappen voorwaarts te hebben gezet. De prestaties van Olivier Deman zijn op dat vlak net wat minder overtuigend. Op linksachter geldt dezelfde evenwichtsoefening als aan de overzijde: Theate is defensief stabieler, De Cuyper voegt meer toe in de opbouw.

Tot slot viel er vooraan nog één lastige knoop door te hakken. Na eliminatie bleef de selectie van VP.be met 27 over. Michy Batshuayi of Yannick Carrasco: één van beide moest het onderspit delven. Het bewijst meteen dat de weelde van deze generatie vooral in de voorhoede ligt. Uiteindelijk heeft Batshuayi de strijd in zijn voordeel beslecht. Met Romelu Lukaku en Loïs Openda lopen er al twee stevige spitsen rond, maar Batsman voegt toch weer iets anders toe. In de box is hij ontzettend dodelijk. Op een toernooi kom je sowieso in een situatie terecht waarbij je in allerijl een doelpunt nodig hebt. Carrasco zou zich qua talent ook niet hoeven te schamen in dit gezelschap en is intussen een dertiger, maar met Johan Bakayoko, Jérémy Doku, Dodi Lukebakio en Leandro Trossard is er al voldoende dribbelvernuft aanwezig. De kost van zijn vlucht naar het Midden-Oosten, zeg maar.

VP's EK-selectie voor de Rode Duivels*:

Doelmannen: (Arnaud Bodart), Koen Casteels, (Thibaut Courtois), Thomas Kaminski, Matz Sels
Rechtsachters: Timothy Castagne, (Alessio Castro-Montes), Thomas Meunier, (Kyriani Sabbe), (Hugo Siquet)
Centrale verdedigers:  (Ameen Al-Dakhil), (Toby Alderweireld), (Sebastiaan Bornauw), Zeno Debast, Koni De Winter, Wout Faes, Jan Vertonghen, Axel Witsel
Linksachters: Maxim De Cuyper, (Olivier Deman), Arthur Theate
Centrale middenvelders: (Yannick Carrasco), Kevin De Bruyne, (Mandela Keita), Orel Mangala, Amadou Onana, Youri Tielemans, Hans Vanaken, Arthur Vermeeren, (Aster Vranckx)
Flankaanvallers: Johan Bakayoko, Charles De Ketelaere, Jeremy Doku, (Malick Fofana), Dodi Lukebakio, (Alexis Saelemaekers), Leandro Trossard
Spitsen: Michy Batshuayi, Romelu Lukaku, Loïs Openda

* = tussen haakjes staan de spelers uit de voorselectie die VP.be niét zou meenemen.