De staart des Duivels: drie jonge JPL-rechtsachters

De staart des Duivels: drie jonge JPL-rechtsachters braken door, zwicht Tedesco ook?

25 mei om 18:10
Laatste update: 25 mei om 18:10

Euro 2024 staat luider dan ooit op de deur te bonken. Volgende week dinsdag maakt Domenico Tedesco zijn selectie bekend voor het kampioenschap in Duitsland. In ‘de staart des Duivels’ bespreekt VoetbalPrimeur.be telkens een heet hangijzer rond onze nationale ploeg. In deze aflevering focussen we op één van de zwakkere plekken van het elftal, met name de rechtsachter. Moet de bondscoach zijn pijlen op talent uit de Jupiler Pro League richten?

Sommige dingen veranderen nooit. Ook in de hoogconjunctuur van het voorbije decennium durfde de rechtsbackpositie al eens zorgen baren. Met Timothy Castagne telt de Belgische selectie alvast een zekerheidje. Door het gedegradeerde Leicester City afgelopen zomer in te ruilen voor Fulham FC bleef hij op Premier-League-niveau en stelde hij in één klap zijn EK-selectie veilig. De kans is reëel dat Tedesco op 17 juni tegen Slowakije met Castagne aan de aftrap begint.

Hoewel ... In de voorbije interlandperiode haalde de Duitser een oude bekende terug bij de groep. Na enkele moeilijke jaren zit Thomas Meunier weer op het juiste (Trabzon)spo(o)r. In Turkije maakt de Ardennees wekelijks minuten, wat bij Borussia Dortmund al even uitgesloten was. Tegen Ierland kreeg hij een ruime invalbeurt. Meunier en Castagne lijken complementair: terwijl die laatste meer op zijn fysiek teert, is die eerste aan de bal net wat comfortabeler.

Maar toch, wie het ook wordt, de rechtsachter blijft één van de minder bezette posities, ook bij de huidige generatie Duivels. Mocht Tedesco nog steeds niet helemaal overtuigd zijn, valt er in de JPL nog potentieel te halen. Zo teren de drie overgebleven titelkandidaten allemaal op een Belg als rechtervleugelverdediger: Alessio Castro-Montes, Kyriani Sabbe en Killian Sardella. Wordt één van hen het witte konijn in de EK-selectie?

Castro-Montes
Het zou best kunnen dat Tedesco al overstag gegaan is. In ieder geval bevestigde Alexander Blessin vrijdag dat zijn pupil de (ruimere) preselectie gehaald heeft. Onterecht kan je dat moeilijk noemen, want in de Play-Offs haalt Castro-Montes een bijzonder hoog niveau. Technisch is hij uitermate vaardig en zijn uithoudingsvermogen staat buiten kijf. Op verdedigend vlak is er wel nog schaafwerk aan, liet ook Hein Vanhaezebrouck onlangs nog vallen. Laat nu net dat welgekomen zijn bij de Rode Duivels ... Bovendien speelt Castro-Montes bij Union als wingback, niet als pure rechtsachter. Eerder als alternatief voor Meunier, dan maar?

Sabbe
Als een komeet is het Brugse jeugdproduct de laatste weken naar boven geschoten. In de heenronde kreeg hij al kansen onder Ronny Deila, maar toen strooide een blessure roet in het eten. Onder de vleugels van Nicky Hayen is Sabbe helemaal opengebloeid. Snelheid en duelkracht zitten alvast goed en zijn voorzet is alleraardigst, van de drie JPL-kanshebbers waarschijnlijk de beste. Wat in zijn nadeel spreekt, is dat het allemaal wel héél snel gaat. Zelfs bij de Belgische beloften mocht Sabbe nog nooit opdraven.

Sardella
Dat kan deze jongeman van Anderlecht tenminste wél zeggen. Sardella leek een eeuwige belofte te krijgen, maar dit seizoen zette hij onmiskenbaar een stap voorwaarts. Zijn regelmatige foutjes verdwenen grotendeels uit zijn spel. Daarnaast maakte Brian Riemer een duidelijke keuze: Sardella is een rechtsachter, geen stoplap op andere posities. Punt. In de Play-Offs ging de Brusselaar echter mee ten onder met zijn elftal. Of zijn prestaties al overtuigend genoeg zijn om een EK-selectie te claimen, moet de bondscoach beantwoorden.

Conclusie
Zeker in het geval van Sabbe en Sardella lijkt het mission impossible om een ticket voor Duitsland te bemachtigen. De ervaring van Castagne en Meunier geeft hen enkele streepjes voor. Daarnaast moeten de jongelingen van Club en Anderlecht zelf nog stappen zetten. Van de drie is Castro-Montes nog de grootste kanshebber, ook al omdat hij qua leeftijd (27 jaar) al een stuk rijper is. Gezien zijn stek in de voorselectie denkt Tedesco er zeker over na. Duwt hij Meunier straks toch naar een langdurige vakantie?