VP 11, de rechtsachter

VP 11, de rechtsachter: drie namen met 'Sa-', ook vertrokken Muñoz maakt nog kans

24 mei om 10:10
Laatste update: 24 mei om 10:10

Nu het einde van de Jupiler Pro League 2023-2024 met rasse schreden nadert, is het tijd voor VoetbalPrimeur.be om haar jaarlijkse traditie hoog te houden. Wie schopte het de voorbije tien maanden tot in de begeerde 11 van VP? In deze tweede aflevering gaan we samen op zoek naar een geschikte rechtsachter.

De redactie heeft per positie zes of tien (bij de centrale verdedigers en middenvelders) kandidaten weerhouden. Uit dat lijstje kan jij, de lezer van VP.be, een keuze maken. De stemmen van onze lezers tellen voor 50 procent mee in het eindresultaat; de andere helft is toevertrouwd aan onze redactie.

Alessio Castro-Montes (Union Saint-Gilloise)
In de voorbije Extra Time stak Hein Vanhaezebrouck nog de loftrompet over zijn ex-pupil. Vooral aan de bal gooit Castro-Montes hoge ogen. Technisch is hij verfijnd, zijn voorzetten zijn vaak gevaarlijk en op het vlak van spelinzicht kan hij mee met de beste spelverdelers. Verderdigend moet onze landgenoot nog net wat scherper worden. Wie weet, geeft dat hem het laatste zetje richting de Rode Duivels ... Tot dat zover is, rendeert Castro-Montes beter in een 3-5-2 dan in een viermansverdediging.

Daniel Muñoz (KRC Genk)
In januari zocht hij al andere oorden op en toch wist de Colombiaan onze redactie tot in mei te overtuigen. Het zegt genoeg over zijn overwicht in de heenronde. Zijn strafste eigenschap? Statistieken! Bij Genk zat Muñoz toch al weer aan zeven goals en twee assists, sinds zijn overstap naar Crystal Palace voegde hij er in de Premier League nog vier beslissende passes aan toe. Met zijn kracht, snelheid en drive was Muñoz zowat het prototype van de ideale JPL-rechtsback.

Kyriani Sabbe (Club Brugge)
Jong talent dat aan de oppervlakte komt, dat zien ze overal graag. Al vroeg in het seizoen stak Sabbe zijn neus aan het venster, totdat een stevige blessure hem in de winter aan de kant zette. Sinds zijn herstel, gaat het steil in stijgende lijn, zeker nu Nicky Hayen de scepter zwaait. De belofte-international draaft energiek zijn flank af, staat verdedigend zijn mannetje en beschikt in de laatste 30 meter over een aartsgevaarlijke voorzet.

Matisse Samoise (KAA Gent)
Auteur van enkele snoeiharde doelpunten, maar de rasechte Gentenaar teert toch nog steeds voornamelijk op zijn tomeloze inzet en torenhoge VO2-max. Met vijf treffers in de reguliere competitie beleefde Samoise veruit zijn meest productieve seizoen ooit. En dat is nog niet voorbij, trouwens. Op z'n 22e staat zijn teller al op ruim honderd basisplaatsen op het hoogste niveau.

Killian Sardella (RSC Anderlecht)
Een herrijzenis uit de doden. Het merendeel van de Anderlecht-fans had hem al begraven, maar als rechtsback heeft Sardella dankzij Brian Riemer een tweede leven gekregen. Zijn technische vermogen was altijd al Neerpede-waardig. Nu heeft Sardella ook stappen vooruit gezet in positiespel en constante in zijn prestaties. De titel lijkt het nét niet te zullen opleveren, maar de toekomst lacht hem plots toe.

Hugo Siquet (Cercle Brugge)
Na een omweg via Duitsland heeft de Luikenaar de verwachtingen uit zijn Standard-periode weer helemaal ingelost, ja zelfs overtroffen. Zijn handelsmerk blijven die staalharde voorzetten à la Kevin De Bruyne, goed voor drie assists. Siquet maakte in september 2023 ook zijn debuut voor de Rode Duivels. In de specifieke spelvisie van Miron Muslic wordt hij regelmatig verplicht om een bal hoog en ver vooruit te stampen. Wat zou dat geven bij een meer voetballende (top)ploeg?

Nu is het aan jou: wie verkies jij tot beste doelman uit de JPL 2023-2024? Stemmen kan via de poll!