VP 11, de doelman: met Schmeichel en Vandevoordt

VP 11, de doelman: Braziliaan, afscheid van Vandevoordt of heropgeleefde Schmeichel

22 mei om 18:45
Laatste update: 22 mei om 18:45

Nu het einde van de Jupiler Pro League 2023-2024 met rasse schreden nadert, is het tijd voor VoetbalPrimeur.be om haar jaarlijkse traditie hoog te houden. Wie schopte het de voorbije tien maanden tot in de begeerde 11 van VP? In deze eerste aflevering gaan we samen op zoek naar een geschikte doelman.

De redactie heeft per positie zes of tien (bij de centrale verdedigers en middenvelders) kandidaten weerhouden. Uit dat lijstje kan jij, de lezer van VP.be, een keuze maken. De stemmen van onze lezers tellen voor 50 procent mee in het eindresultaat; de andere helft is toevertrouwd aan onze redactie.

Arnaud Bodart (Standard Luik)
In - nog maar eens - een draak van een seizoen bleek de laatste man - nog maar eens - het enige rustpunt. Tussen alle strubbelingen door was Bodart een toonbeeld van consistentie. De Luikenaar flatert zelden tot nooit en houdt zijn ploeg wekelijks wel eens overeind. Bovendien toont hij zich in interviews een ware leider: geen tafelspringer, wel een verstandige kerel met het hart op de juiste plaats. Het staat zo goed als vast dat Bodart vertrekt in de transferzomer. Je gunt het hem van harte ...

Gaëtan Coucke (KV Mechelen)
Lang niet de eerste uit de school van Guy Martens die hoge toppen scheert. Bij deze Coucke heeft het wel even geduurd voor hij tot volle wasdom is gekomen. De afgelopen maanden heeft hij echter een duidelijke stap voorwaarts gezet. De Limburger legt nu meer regelmaat aan de dag, zonder daarbij zijn flukse reflexen verloren te zijn. Zijn contract in Mechelen loopt binnen een maand af. Benieuwd wie hem komt oppikken.

Simon Mignolet (Club Brugge)
Net op tijd terug om ook in de titeldebatten een hartig mondje mee te spreken, nadat Nordin Jackers hem trouwens uitstekend vervangen heeft. Over de hiërarchie bestond evenwel nooit echte twijfel: als Mignolet fysiek in orde is, mag hij de handschoenen aantrekken, punt. Zowel qua klasse als op het vlak van ervaring valt dat perfect te verdedigen. Op zijn 36e is er nog steeds nauwelijks een spatje verval te merken.

Kasper Schmeichel (RSC Anderlecht)
In zijn eerste weken bij paars-wit lag de Deen onder een vergrootglas. Bij een Premier-League-winnaar horen nu eenmaal hoge verwachtingen. Stond hij niet net dat tikkeltje te zwaar? Had hij bij bepaalde tegendoelpunten niet beter kunnen doen? De echte topsporter trekt zich daar echter niets van aan. Zo ook Schmeichel: geleidelijk aan knokte hij zich in de harten van de Anderlecht-fans. Sinds Nieuwjaar valt hem eigenlijk niets te verwijten, wel integendeel. Eén-op-één is hij erg lastig te vloeren en ook zijn coaching is van cruciaal belang gebleken.

Maarten Vandevoordt (KRC Genk)
Alsof hij zijn talent nog een laatste keer in de verf wilde zetten. Maandag keepte Vandevoordt zijn afscheidswedstrijd voor eigen volk. De aanvallers van Royal Antwerp FC zullen het geweten hebben, want de belofte-international had op elke poging een antwoord. Uiteraard heeft hij zijn kandidatuur niet enkel aan die ene match te danken. De klasseparades had hij altijd al, maar Vandevoordt heeft nu ook zijn ondergrens opgetrokken, waardoor foutjes steeds zeldzamer worden. Klaar voor een hoofdrol in de Bundesliga!

Warleson (Cercle Brugge)
Na jarenlang knokken krijgt de Braziliaan eindelijk de erkenning die hij verdient. Bij Cercle moest hij geregeld tweede viool spelen, ondanks prima prestaties als hij sporadisch dan toch eens mocht opdraven. Deze campagne is die van de doorbraak geworden. Van alle doelmannen uit dit lijstje stopt Warleson misschien wel de meeste onwaarschijnlijke ballen. Geen wonder dat De Vereniging hem op handen draagt.

Nu is het aan jou: wie verkies jij tot beste doelman uit de JPL 2023-2024? Stemmen kan via de poll!c