Late stap in ontgroening: Smets (STVV) pakt eerste geel

Na 57 wedstrijden loopt Smets (STVV) tegen eerste gele prent uit carrière aan

18 mei om 11:07
Laatste update: 18 mei om 11:37

Zou hij er van wakker gelegen hebben? Sint-Truiden tegen Oud-Heverlee Leuven had op zich weinig om het lijf (1-1) en zo viel hét moment van de wedstrijd misschien wel in minuut 87, toen Matte Smets ... tegen een gele kaart aanliep. So what? Heel wat!

Een verdediger die geel pakt, het is dagelijkse kost in het topvoetbal. In de wereld van Smets lag dat tot vrijdagavond echter enigszins anders. In zijn profcarrière had de talentvolle Truienaar namelijk nog geen enkele bestraffing opgelopen. Hoewel die loopbaan nog bijzonder pril is, stonden er tot vrijdag toch al 56 wedstrijden op zijn teller. Daarin kreeg Smets dus nooit een gele prent onder de neus geduwd. Straf! Tegen OHL is die bijzondere statistiek eindelijk doorbroken.

Maar dat is nog niet alles. Wat het verhaal nog opvallender maakt, is dat Smets maandagavond nog in de ja/nee-ronde van Extra Time zat. Daarin kwam ter sprake dat hij nog nooit geel had gekregen op profniveau. Zijn laatste gele kaart dateerde van bij de beloften, wierp Smets toen op. Vier dagen later mag dat verhaaltje dus naar de prullenmand. Toeval of zat die uitzending toch in zijn hoofd? 

Smets hoeft er in ieder geval niet mee in te zitten: wie een carrière wil uitbouwen als verdediger (of zelfs profvoetballer in het algemeen), zal nu eenmaal nu en dan tegen een kaart opkijken. Volgens Jacky Mathijssen is dat zelfs een onontbeerlijke stap in zijn ontwikkeling. "Smets krijgt net veel complimenten voor zijn cleane manier van verdedigen, maar als hij echt de top wilt bereiken zal hij toch bereid moeten zijn om meer kaarten te pakken. Als je naar de topverdedigers in topcompetities kijkt, pakken die allemaal vier tot acht gele kaarten per seizoen", geeft Mathijssen zijn eigenzinnige kijk bij Het Belang van Limburg.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.