Scheidsrechtersbaas Layec afgemaakt: "Koppig in ivoren toren"

Scheidsrechtersbaas Layec krijgt de volle laag: "Even koppig als hij groot is"

10 februari om 09:16

De dagen van scheidsrechtersbaas Bertrand Layec lijken geteld. Met de Nederlander Kevin Blom stelde de Belgische voetbalbond al een nieuwe VAR-manager aan. Door de ontelbare incidenten rond de arbitrage van de afgelopen maanden is het hoogstwaarschijnlijk dat ook Layec straks zijn biezen moet pakken. De man is, op z'n zachtst gezegd, niet echt geliefd binnen het Belgische voetbal ...

Het Laatste Nieuws komt zaterdag naar buiten met een vernietigend artikel over Layec. Die zou binnen het scheidsrechtersorgaan zowat alle beslissingen zelf nemen. Een kleine, maar veelzeggende anekdote: de Fransman selecteerde eigenhandig de drie kandidaten voor de trofee van 'Scheidsrechter van het Jaar'. Veel belangrijker is echter dat hij bij de aanstellingen eveneens op eigen houtje acteert. Hoewel er verschillende data en parameters voor handen zijn, vertrekt Layec al te vaak vanuit zijn eigen buikgevoel.

En dat buikgevoel zegt al eens vaak ... koppigheid! Zo kreeg KAA Gent in liefst 10 van haar 24 competitiewedstrijden tot dusver al Nicolas Laforge of Jonathan Lardot als ref, terwijl zij niet zelden bekritiseerd werden na afloop van zo'n partij. Zou het dan niet beter zijn om hen eventjes niet meer op een wedstrijd van Gent te zetten? Blijkbaar niet, volgens Layec. Een anoniem bondslid noemt de scheidsrechtersbaas "even koppig als hij groot is".

Niet betrokken en alles kleurt groen
Ook ex-scheids Tim Pots vindt "de logica zoek", al durft hij er geen complotten achter te zoeken. Wat hij Layec daarnaast verwijt, is een gebrek aan betrokkenheid. Zo woont de man nog steeds in Frankrijk, reist hij amper twee keer per maand af naar Tubeke en bekijkt hij nooit een wedstrijd uit de Jupiler Pro League in het stadion. Layec regeert vanuit zijn ivoren toren, luidt de meest gehoorde verzuchting bij de Belgische profclubs.

Uiteraard doet Layec er in zijn hoedanigheid alles aan om de scheidsrechters te beschermen, maar zijn analyses gaan er soms over. Volgens HLN ziet zijn strategie er als volgt uit: zoveel mogelijk situaties niet als zwart-wit benoemen, maar als 'grijs', zodat de interpretatie van de hoofdref in kwestie meespeelt. Op die manier heeft die bijna altijd gelijk en kleuren de statistieken keurig groen. Hoe dan ook lijkt het rijk van Layec stilaan uit. De nieuwe CEO van de bond, Piet Vandendriessche, heeft van de arbitrage een prioriteit gemaakt. Heel waarschijnlijk komt er in 2024 een ander figuur aan het hoofd van het Referee Department te staan.