Oplossing gezocht: elftal overbodige JPL'ers die in januari nog weg willen/moeten
De winterse transferperiode duikt stilaan haar laatste week in. Voorlopig viel er nog niet al te veel actie te noteren. Traditiegetrouw zal de nervositeit in de slotdagen toenemen, niet enkel in de jacht op versterkingen, maar ook met het oog op vertrekkers. Sommige spelers uit de Jupiler Pro League zijn door hun club namelijk bovenaan het exitlijstje geplaatst. VoetbalPrimeur.be ontwaart elf hoofdkandidaten.
Kristian Arnstad (RSC Anderlecht)
Vooral Jesper Fredberg zal eind januari nog enkele telefoontjes moeten plegen. Arnstad is één van de vier kernleden die liefst nog andere oorden opzoekt. Hoewel de Noor al jaren het etiket van ‘grote belofte’ draagt, is hij de laatste tijd ter plaats blijven trappelen. Anderlecht lijkt te mikken op een uitleenbeurt.
Nathan Bitumazala (KAS Eupen)
Niet alleen aan de top leeft er onvrede. In de kelder van het klassement is dat niet anders. Bij Eupen mochten twee spelers bijvoorbeeld niet mee op winterstage. Florian Kohfeldt liet deze Bitumazala thuis. Geen grote verrassing, aangezien de gewezen jeugdspeler van PSG voor Nieuwjaar amper 111 minuten verzamelde.
Bope Bokadi (Standard Luik)
Schrik niet als er ook op Sclessin nog enkele bekende namen hun valiezen pakken. Onder Ivan Leko hoopt Standard een nieuwe wind te laten waaien. Daar horen eveneens vertrekkers bij, liefst financiële zwaargewichten. Het duo Bokadi – Kostas Laifis wordt naar voren geschoven als grootste kanshebbers. Aangezien die laatste van Leko mocht starten tegen KV Kortrijk, zou de Congolees wel eens snel kunnen verkassen.
Dedryk Boyata (Club Brugge)
Met enige zin voor overdrijving vormt de ex-Rode Duivel stilaan een molensteen rond de Brugse nek. Boyata wordt vorstelijk betaald op Jan Breydel, maar daar staan nauwelijks sportieve prestaties tegenover. De tandem Jorne Spileers – Brandon Mechele blijft ook na de winterstage het vertrouwen behouden en bovendien speurt Club de markt af naar een extra concurrent. De vraag is natuurlijk: is Boyata bereid om zijn topsalaris vroegtijdig op te geven voor minder?
Dorian Dessoleil (Royal Antwerp FC)
Een gelijkaardig verhaal als bij Boyata, zij het in een andere grootorde van verdienste. Ook voor Dessoleil zoekt Antwerp al geruime tijd naar een oplossing. Tot op heden kwam die er nog niet. De mandekker mag niet meer meetrainen met het A-elftal en is daarom helemaal uit beeld verdwenen. Dat trekt uiteraard ook geen potentiële overnemers aan.
Maxime Dupé (RSC Anderlecht)
De strijd tegen Kasper Schmeichel bleek op voorhand al verloren. Dupé kijkt dan ook uit naar een andere club. Ook Anderlecht beseft dat een snel afscheid het beste is voor alle partijen. Een terugkeer naar de Ligue 1 lonkt. Schmeichel blijft hoe dan ook de nummer één in het Astridpark. Of Colin Coosemans de geschikte doublure is of paars-wit toch nog de markt op moet, is aan Fredberg om te beoordelen.
Björn Engels (Royal AntwerpFC)
Nog zo’n centrale verdediger die ze op de Bosuil liever kwijt dan rijk zijn. Groot was de verbazing toen Engels eind oktober op de bank mocht zitten voor het Champions-League-duel tegen FC Porto. Sindsdien verdween weer elk spoor, net zoals het jaar voordien eigenlijk. Is de West-Vlaming nu fit of niet? Enkel hijzelf zou het antwoord moeten weten.
Alexis Flips (RSC Anderlecht)
Net als Dupé een zomertransfer die alweer op de drempel staat. Flips moest Anderlecht van de nodige creativiteit voorzien, maar toen de kern na zijn komst nog rijkelijker gestoffeerd werd, zakte de Fransman wat dieper terug op de hiërarchische ladder. Niettemin kreeg hij voldoende speelkansen om zich te laten opmerken. Dat deed hij niet of nauwelijks.
Jan Gorenc (KAS Eupen)
De andere Panda die niet mee mocht richting het Turkse Belek. Na anderhalf jaar in de Oostkantons zal ook Gorenc zelf ruiterlijk moeten toegeven dat hij niet geslaagd is. In zijn eerste seizoen mocht de 24-jarige verdediger welgeteld drie keer in actie komen. Deze jaargang staat de teller op … nul. Een terugkeer naar thuisland Slovenië lijkt de meest aannemelijke optie.
Benito Raman (RSC Anderlecht)
Het eeuwige woelwater zou nog steeds behoorlijk goed in de markt liggen. Enkele Belgische en Duitse clubs tonen naar verluidt interesse. Brian Riemer gaf al aan dat hij eigenlijk niet meer op Raman rekent, hoewel die altijd zijn truitje nat maakt. Ook de boekhouding in Brussel ziet de aanvaller graag van de loonlijst geschrapt.
Adrien Trebel (Sporting Charleroi)
Een naam die in het verleden wel vaker in dit soort lijstjes opdook, toen weliswaar bij Anderlecht. Na veel vijven en zessen belandde Trebel vorige zomer in Charleroi. Ook daar is men hem inmiddels al beu. Fysiek lijkt de Fransman op z’n 32e niet langer capabel om een hoofdrol te vertolken in de JPL, getuige zijn vijf schamele invalbeurten als Carolo.