Pro League over Super League:

Pro League reageert op Super-League-doorbraak: "Droom van fans tastbaar houden"

21 december 2023 om 15:00
Laatste update: 21 december 2023 om 16:28

Een langverwacht arrest van het Europees Hof heeft de deur naar een Super League wagenwijd opengezet. Voor vele (kleinere) clubs en supporters is dat een tegenvaller, aangezien zij als de dood zijn voor zo'n nagelnieuwe supercompetitie. Ook de Pro League springt op de barricades.

Uiteraard viel ook CEO Lorin Parys de beslissing van het Europees Hof ter ore. De UEFA heeft geen monopolie op de inrichting van Europese voetbalcompetities, daar lijkt het op neer te komen. Parys gaat wat dieper in op de lezing van het arrest. Volgens hem is het nu aan de UEFA om "transparante criteria" op te stellen. "Het Hof zegt niet ‘er kan een Super League worden geboren’, wel dat een aanvraag voor een externe competitie mogelijk moet zijn en dat die op een juiste manier moet beoordeeld worden", verduidelijkt Parys bij Het Laatste Nieuws.

Hoe dan ook mag het zeer helder zijn: als er zo'n 'Super League' komt, zal de Pro League zich daar fel tegen verzetten. "De droom van de fans en clubs moet tastbaar gehouden worden. Daarmee bedoel ik: je moet elk jaar je plek in een Europese competitie kunnen verdienen op de grasmat in een eigen vaderlandse competitie." Aangezien de twaalf initiatiefnemers achter de Super League (in eerste instantie) dachten aan een gesloten competitiesysteem, druist dat volgens Parys in "tegen het DNA van de sport, zeker van het voetbal".

Alle holle woorden van de initiatiefnemers ten spijt, hoef je niet ver te zoeken naar de beweegredenen voor een eventuele Super League. "Zoveel mogelijk geld over zo weinig mogelijk clubs verdelen", vat Parys bondig samen. De Pro League kan zich daar onder geen enkel beding in vinden. "Daarin kunnen wij nooit meegaan", besluit de CEO stellig.