Europees Hof van Justitie geeft Super League gelijk

Europese Hof van Justitie geeft Super League gelijk: 'UEFA-monopolie is voorbij'

21 december 2023 om 11:16

Het Europese Hof van Justitie heeft donderdag uitspraak gedaan over de zaak rond de Super League. De Europese Super League had een zaak aangespannen tegen de UEFA, waarbij de clubs hun gelijk hebben gekregen. Het Hof van Justititie heeft immers uitgesproken dat de UEFA geen straffen had mogen geven.

Twaalf eliteclubs uit Europa, te weten Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur, Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid, AC Milan, Internazionale en Juventus, kondigden in april 2021 aan een Super League te willen vormen. De UEFA pikte het echter niet en wilde de clubs vervolgens uit Europese competities houden.

De organisatie van de Super League kwam daarop met een rechtszaak, waarbij ze in het gelijk zijn gesteld. De UEFA zou namelijk niet bevoegd zijn om dergelijke straffen uit te delen, en het Hof van Justitie noemt het 'misbruik van een dominante positie'. Bernd Reichart staat aan de top van de organisatie van de Super League, en reageert opgetogen. "We hebben het recht gewonnen om mee te doen. Het UEFA-monopolie is voorbij. Clubs hoeven niet langer bang te zijn voor sancties en kunnen nu hun eigen toekomst bepalen."

Dit nieuws heeft mogelijk ook invloed op RSC Anderlecht. Volgens een gerucht vanuit Spanje werd Anderlecht gecontacteerd of de club eventueel ook wilde aansluiten aan de Super League. Het contact met Anderlecht zou gezocht zijn door de Spaanse grootmachten FC Barcelona en Real Madrid.