Het lastige EK-dilemma van Courtois, zwevend tussen eergevoel en brandende ambitie
Vanuit Spanje waaide het gerucht over dat Thibaut Courtois nu al verstek zou geven voor het Europees Kampioenschap in Duitsland, al was zijn entourage er als de kippen bij om dat te ontkrachten. In ieder geval zorgt zijn mogelijke deelname voor tweespalt in vele voetbalhoofden, niet in het minst in dat van de doelman zelf. VoetbalPrimeur.be tracht binnen te kijken in de bovenkamer van Courtois.
Nog voor er een bal gerold had in La Liga 2023-2024, mocht de beste keeper uit die competitie al grotendeels een kruis trekken over zijn campagne. Een onfortuinlijke knieblessure stelde Courtois voor een maandenlange revalidatie. Volgens de huidige prognoses zou een terugkeer pas ten vroegste in april enigszins haalbaar zijn. Nooit eerder stond hij langer aan de kant. Gezien zijn enorme verdiensten behoudt Real Madrid uiteraard het vertrouwen, maar het blijft toch altijd bang afwachten hoe een speler herstelt van zo’n loodzwaar letsel, zelfs indien die ondersteund wordt door de allerfijnste medische zorgen.
Maar goed, dat valt pas te beoordelen wanneer Courtois effectief terug op het wedstrijdblad verschijnt. Gelukkig loopt de Spaanse Primera Division behoorlijk lang door, met nog vijf speeldagen in mei. Als alles gunstig verloopt, zal Courtois in die slotduels dus nog de tijd krijgen om weer te wennen aan de geur van het gras en de aanraking met de bal. Wie weet, kan onze landgenoot zelfs nog een doorslaggevende rol vervullen met het oog op een nieuwe Spaanse titel of – dromen mag – een tweede beker met de grote oren. De immer brandende ambitie van Courtois kennende, zal dat mikpunt hem enkel verder vooruitstuwen in zijn herstel.
Diezelfde winnaarsdrang zal hem ook wel naar Euro 2024 gidsen, nee? Wel, dat valt nog te betwijfelen. Ook al is er volgens de clan-Courtois niets van aan, de gedachte om in de zomer enkele weken te bekomen, is lang niet vergezocht. Vanzelfsprekend valt een EK niet zonder blikken of blozen* aan de kant te schuiven, maar anderzijds zal hij in juni volgend jaar ‘slechts’ 32 jaren op de teller hebben staan. Er zijn legio voorbeelden van doelmannen die vanaf die leeftijd pas hun hoogste toppen scheerden. Is het wel verstandig om na zo’n lange inactiviteit het lichaam nauwelijks rust te gunnen tijdens de zomermaanden?
Eerzucht kent twee kanten
Daarnaast werkt het palmares van Courtois als een tweesnijdend zwaard. Aan de ene kant is eigenlijk het enige wat nog ontbreekt, een tastbare prijs met de Rode Duivels. Aan de andere kant ziet de trofeeënkast er momenteel al bijzonder rijkelijk gevuld uit. Het lijkt erg aannemelijk dat Courtois ook de komende jaren nog successen zal beleven met Real. Dan ogen de winstkansen van de Duivels op het EK toch een pak minder rooskleurig. In de oeverloos ambitieuze geest van onze nationale nummer één zal dat dilemma ongetwijfeld ook al gespeeld hebben.
Nu ja, ‘onze nationale nummer één’ … Enige nuance is op haar plaats, gezien de veelbesproken rel over de aanvoerderskwestie. Sinds die een half jaar geleden uitbrak, zit de situatie eigenlijk muurvast. Vanuit de bond zijn wel enkele lijntjes uitgeworpen naar Courtois toe, maar een volwassen gesprek met Domenico Tedesco is er nog niet van gekomen. Beide hoofdrolspelers houden hardnekkig voet bij stuk, wat wisselende reactie uitlokt bij de Belgische voetbalfan. De ene wil dat Courtois door het stof gaat om zich te excuseren, de andere vindt dat de bondscoach best wat water bij de wijn mag doen om zo’n raspaardje aan boord te houden.
Want het talent van Courtois, dat staat buiten kijf. Ook in deze donkerdere maanden haalt werkelijk niemand het in zijn of haar hoofd om zijn keeperskwaliteiten in vraag te stellen. Hoe goed Koen Casteels zich ook mag weren als vervanger, met Courtois onder de lat maken de Rode Duivels nu eenmaal meer kans op een memorabel toernooi in Duitsland, punt. Zelf klaagt de Real-sluitpost al langer over een gebrek aan waardering voor zijn prestaties bij het Belgische publiek. Tedesco is zeker bereid om die te geven, maar dan binnenskamers, nadat Courtois zich verontschuldigd heeft bij de groep. De definitie van een patstelling.
Hoe dan ook lijkt de bondscoach niet van plan om de eerste stap te zetten. Daar ziet hij ook geen reden toe. Bij het begin van zijn regeerperiode zwaaiden enkele ervaren sleutelpionnen af, maar Tedesco verving hem met verve door de aanstormende jonge garde. Met pakweg Johan Bakayoko, Jérémy Doku en Arthur Vermeeren zit er talent genoeg in de pijplijn. Niemand is onvervangbaar, ook Courtois niet. Die zal zich stiekem de vraag stellen: herbergt deze volgende generatie voldoende klasse om nog eens mee te dingen naar het allerhoogste? Als hij die vraag met ‘ja’ beantwoordt, moet Courtois het telefoonnummer van Tedesco maar eens intoetsen.
NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.