Paixão-rel voor Feyenoord - Atlético door Spaanse krant

Rel voor Feyenoord-Atlético: Spaanse krant noemt Paixão 'afstammeling van slaven'

28 november 2023 om 21:13

In de aanloop naar de Champions League-wedstrijd tussen Feyenoord en Atlético Madrid gaat het in Brazilië en Spanje over een racismerel rond Igor Paixão. De Feyenoorder wordt door de Spaanse krant AS een 'afstammeling van slaven' genoemd.

Op de wedstrijddag besloot AS een artikel te wijden aan Paixão, die in de kop een 'afstammeling van slaven' wordt genoemd. Dat leidde tot een storm aan kritiek in Brazilië en Spanje. Het dagblad, gestationeerd in Madrid, besloot daarop het artikel aan te passen en de term te schrappen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Paixão heeft zogeheten quilombola-wortels, een etnisch-raciale groep gevormd door afstammelingen van gevluchte slaven in de tijd dat Brazilië gekoloniseerd werd door Portugal. Het artikel van AS, dat het levensverhaal vertelt van Paixão, kreeg veel kritiek vanwege het racistische karakter van de kop.

De 23-jarige Paixão is bezig aan zijn tweede seizoen bij Feyenoord. De vleugelaanvaller, die vorig jaar voor 4,5 miljoen euro werd overgenomen van Coritiba, is doorgaans een vaste waarde onder trainer Arne Slot.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.