Poen scheppen in Europa voor de vijf Belgische clubs

Poen scheppen in Europa: Antwerp vangt de jackpot, anderen kunnen evenmin klagen

19 september 2023 om 22:12
Laatste update: 19 september 2023 om 22:12

Aan de vooravond van een hopelijk spetterende Europese herfst levert de Jupiler Pro League voor het eerst sinds lang nog eens vijf vertegenwoordigers af. Die overvloed komt niet alleen de sportieve eer ten goede, maar evenzeer de verschillende boekhoudingen. Welke bedragen mogen Royal Antwerp FC, Union Saint-Gilloise, Club Brugge, KRC Genk en KAA Gent straks al zeker bijschrijven? VoetbalPrimeur.be neemt haar rekenmachine bij de hand.

ANTWERP in de CHAMPIONS LEAGUE
Antwerp krijgt in de komende maanden roemrijke clubs als Shakhtar Donetsk, FC Porto en - niet in het minst - FC Barcelona over de Bosuil-vloer, maar evenzeer belangrijk is de financiële klapper die de landskampioen en bekerwinnaar maakte bij kwalificatie. De UEFA heeft dit seizoen een totale prijzenpot van maar liefst twee miljard euro (!) voorzien, een bedrag dat wordt verdeeld onder de 32 deelnemers van de Champions League.

Elke club die zich plaatst voor de groepsfase van de Champions League ontvangt een startpremie van 14,8 miljoen euro. Voorheen was dat 15,64 miljoen euro, maar de UEFA heeft een 'coronakorting' van 840 duizend euro doorgevoerd. Dat doet de Europese voetbalbond omdat het prijzengeld tijdens de coronacrisis volledig is uitgekeerd.

Daarnaast hebben de 32 deelnemers recht op een coëfficiëntenpremie, gebaseerd op de prestaties in de afgelopen tien jaar. Hoe dat concreet verloopt? Op basis van de UEFA-ranking van de voorbije tien jaar worden ploegen gerangschikt van hoog naar laag. Die gehele premiepot wordt onderverdeeld in 'shares', elk ter waarde van 1,137 miljoen euro. De laagst gerangschikte krijgt daarvan één 'share', de hoogste 32 'shares'. Antwerp staat 31e op de lijst, op één na laatste met andere woorden. Dat komt neer op twee 'shares', of 2,274 miljoen euro.

Ook uit televisierechten valt een bedrag te verdelen, al is nog niet precies duidelijk hoeveel. Op dat vlak heeft Antwerp geluk. Als enige Belgische deelnemer krijgt het namelijk de volle pot uit die 'market pool'. Het zou gaan om een bedrag van drie tot vijf miljoen euro, al wil de UEFA dat niet graag officieel bevestigen.

Verder verdient Antwerp flink aan de kaartverkoop als het zich weet te plaatsen. Drie groepsduels in de Champions League bezorgen de club vermoedelijk zo'n drie miljoen euro aan recettes. Daarmee is Antwerp in totaal al verzekerd van een fraai bedrag. De zilvervloot vaart helemaal binnen als de ploeg van trainer Mark van Bommel goed presteert in het miljardenbal. Een overwinning levert nog steeds 2,8 miljoen euro op en een gelijkspel 930.000 euro. Een plek in de achtste finale is ook een goudmijn met 9,6 miljoen euro, maar dat is voorlopig toekomstmuziek.

Wat zal Antwerp nu al verdienen in de Champions League?
Startpremie: 14,8 miljoen
Coëfficiëntenpremie: 2,274 miljoen
Market pool: ongeveer 3 miljoen
TOTAAL: ongeveer 20 miljoen euro

UNION SAINT-GILLOISE in de EUROPA LEAGUE
Voor het tweede jaar op rij wist Union zich te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League, wat de stormachtige doorbraak van de traditieclub een Europees randje heeft gegeven. Vorig seizoen verbaasde het zelfs vriend en vijand door de kwartfinale te bereiken. De hoop leeft om dat parcours te herhalen, al wordt dat geen sinecure vanuit pot 3. Met Liverpool FC kwam er alvast een mythische tegenstander uit de trommel, eentje die ook de ticketdienst graag ziet komen. Voorlopig kan Union die opbrengsten echter nog niet inboeken.

Wat binnenkort wél al op de rekening verschijnt, zijn de startsom, de vergoeding voor de coëfficiëntenranking en het aandeel uit de market pool. Hoewel die alle drie een stuk lager liggen dan op het kampioenenbal, vallen die bedragen toch niet te versmaden. Wat de market pool betreft, gaat het ongeveer om de helft van de 300 miljoen euro uit de CL, 140 miljoen om precies te zijn. In de Conference League is dat amper 23,5 miljoen. Op hoeveel Union exact recht heeft, valt lastig te bepalen, maar het zou grofweg gaan om zo’n anderhalf miljoen euro extra. Elke van de 32 deelnemers aan de groepsfase krijgt bovendien al sowieso 3,4 miljoen euro overgeschreven. Daarnaast heeft Union recht op dertien ‘shares’ uit de coëfficiëntenpot.

Uiteraard zullen ook de Brusselaars hun bankrekening nog kunnen spekken door sportieve resultaten neer te zetten. Een overwinning in de Europa League levert 630.000 euro op, bij een gelijkspel is dat één derde van die som. Valt er weer een kwalificatie uit de bus, dan voegt de UEFA daar 1,1 miljoen of 550.000 euro aan toe, afhankelijk van de eindstand (eerste of tweede) in de poule. Dat bedrag wordt zelfs onmiddellijk min of meer verdubbeld, aangezien er ook een bonus te verdienen valt voor plaatsing voor de knock-out-ronde (500.000 euro) of de achtste finales (1,2 miljoen). Mocht Union als derde eindigen en verder overwinteren in de Conference League, heeft het ook daar recht op een (weliswaar lagere) bonus.

Voor de volledigheid staat hieronder de verdere prijzenpot die na Nieuwjaar verdeeld wordt:
Kwartfinale: 1,8 miljoen euro
Halve finale: 2,8 miljoen euro
Finalist: 4,6 miljoen euro
Eindwinnaar: nog eens 4 miljoen euro erbovenop

Wat zal Union Saint-Gilloise nu al verdienen in de Europa League?
Startsom: 3,4 miljoen euro
Coëfficiëntenpremie: 132.000 euro x 13 = 1,716 miljoen euro
Market pool: ongeveer 1,5 miljoen euro
TOTAAL: ongeveer 6,6 miljoen euro

CLUB BRUGGE, KRC GENK en KAA GENT in de CONFERENCE LEAGUE
Liefst drie Belgische vertegenwoordigers hopen de komende maanden hun vlag te planten in de Conference League. Bij haar derde editie wordt die beker nog steeds wat meewarig bekeken, maar sportief vallen er wel zaakjes te doen voor clubs uit de Jupiler Pro League. Vorig seizoen werd daarvoor het beste bewijs geleverd, met twee afgezanten (RSC Anderlecht en Gent) in de kwartfinales. Die prestatie willen met name Club Brugge, Genk en datzelfde Gent nu graag evenaren. Of overtreffen!

Het financiële plaatje speelt een minder aantrekkelijke rol, hoewel Club Brugge en Gent (voorlopig) in totaal eigenlijk niet zo gek veel slechter boeren dan Union. Daar zit vooral het verschil in coëfficiënt voor iets tussen. Als respectievelijk derde en vijfde reekshoofd van het gehele toernooi strijken Club en Gent veel ‘shares’ uit die pot op. Genk moet het met een beetje minder stellen, aangezien het nét bovenaan in pot 3 viel. Verder liggen de vergoedingen voor de sportieve prestaties uiteraard lager dan in de twee andere Europese competities. Een zege in de groepsfase brengt 500.000 euro in het laatje, een gelijkspel nog 166.000 euro.

De verdere prijzenpot:
De play-off-ronde: 300.000 euro
Achtste finale: 600.000 euro
Kwartfinale: 1 miljoen euro
Halve finale: 2 miljoen euro
Finale: 3 miljoen euro
Eindwinnaar: nog eens 2 miljoen euro bovenop

Wat zullen Club Brugge, KAA Gent en KRC Genk nu al verdienen in de Conference League?
Startsom: 2,8 miljoen
Coëfficiëntenpremie: 44.000 euro per ‘share’, wat neerkomt op 1,32 miljoen euro voor Club Brugge (30 shares), 1,232 miljoen euro voor Gent (28 shares) en 704.000 euro voor Genk (16 shares)
Market pool: Club Brugge en Gent ongeveer 1 miljoen euro, Genk waarschijnlijk rond 500.000 euro
TOTAAL: voor Club Brugge en KAA Gent zal dat gelijkaardig zijn, rond de 5 miljoen euro. Genk moet het waarschijnlijk met een half miljoentje minder doen.