Ook de CPL hervat: tien transfers om te volgen

Ook de Challenger Pro League hervat: tien transfers om met argusogen te volgen

14 augustus 2023 om 12:37
Update: 14 augustus 2023 om 12:37

Nog één keer slapen en dan komen ook de liefhebbers van de Challenger Pro League weer aan hun trekken. Ook in de Tweede Klasse branden bepaalde ploegen van ambitie, wat de voorbije weken al uitmondde in enkele veelbelovende inkomende transfers. VoetbalPrimeur.be kijkt in haar glazen bol en verwacht veel van de volgende tien nieuwkomers in de competitie.

Mogelijke aanwinsten bij Club NXT, Jong Genk, RSCA Futures en SL16 werden in deze reeks buiten beschouwing gelaten. Zij staan in de schijnwerpers in de special ‘Een elftal vol parels uit de belofteploegen’.

Jhon Banguera (Envigado ➡️ Lommel SK)
Op z’n achttiende mocht hij zich al een vaste waarde noemen in de achterhoede van Envigado, een Colombiaanse eersteklasser. Zulke profielen klinken de City Football Group als muziek in de oren. Dankzij hun financiële slagkracht wist Lommel zich van zijn diensten te verzekeren. De overgemaakte 1,6 miljoen euro rendeert liefst zo snel mogelijk. Banguera moet de Limburgse achterhoede niet alleen van gestalte voorzien (1,92 meter), maar zal evenzeer een belangrijke eerste schakel vormen in de opbouw.

Liam Bossin (FC Dordrecht ➡️ KV Oostende)
Een naam die een belletje doet rinkelen, zeker bij de supporters van RSC Anderlecht. Als jeugdproduct slaagde de doelman er niet in om door te breken in het Astridpark, waarna hij bij Cork City in … Ierland belandde. Niet toevallig, aangezien hij daar familie heeft. Het bleek een ideale opstap naar de rol van eerste doelman bij Dordrecht. Na tweeënhalf jaar als ‘Schapekop’ had hij het in Nederland wel gezien. Nu moet de Ierse Belg de strijd aangaan met Brent Gabriël in het Oostendse doel.

Ouparine Djoco (Clermont ➡️ Francs Borains)
Een clean sheet in het Stade Vélodrome in Marseille, het staat toch maar mooi op je cv. De 25-jarige Djoco mocht in het seizoen 21/22 in totaal 24 keer de handschoenen aantrekken in de Ligue 1. Vorige zomer zakte hij echter weer een plaatsje in de hiërarchie. Daarom besloten zowel Djoco als Clermont deze mercato op zoek te gaan naar een oplossing. Het pas gepromoveerde, maar gemotiveerde Francs Borains reikte hem de hand. Op huurbasis probeert Djoco in de CPL de nodige ervaring op te bouwen om nadien opnieuw een gooi te doen naar rugnummer één bij zijn Franse werkgever.

Jay-Dee Geusens (Jong Genk ➡️ SK Beveren)
Het zorgde voor een pijnlijke steek in de harten van vele blauw-witte fans. Met Geusens heeft een rasecht jeugdproduct de Genkse deur achter zich dicht getrokken. Met vijf doelpunten en twee assists onderscheidde de middenvelder zich bij Jong Genk, maar verder dan twee ultrakorte invalbeurten bij de hoofdmacht bracht hem dat niet. Op z’n 21e kon Geusens niet blijven wachten … Beveren was er als de kippen bij om de Limburger een aantrekkelijker perspectief te bieden. Wie weet geraakt hij zo via een alternatieve route toch vlug in de Jupiler Pro League.

Bryan Goncalves (Stade Lavallois ➡️ SK Beveren)
Eén van de prioriteiten bij de Beverse scouting was een leidersfiguur centraal achterin. Na een zorgvuldige zoektocht viel het oog op de 27-jarige Goncalves, die al heel wat watertjes doorzwommen heeft in zowat alle lagere Franse reeksen. In zijn jongere jaren passeerde de mandekker bij PSG en Olympique Marseille. Pas na aankomst in Laval ontbolsterde hij helemaal. Interessant pluspunt: Goncalves weet hoe het voelt om te promoveren, want met zijn ex-club steeg hij in 2022 naar de Ligue 2.

Gabriel Kyeremateng (FC Thun ➡️ SK Beveren)
Drie op een rij voor Beveren, dat na de tweede plek van afgelopen seizoen misschien wel als topfavoriet aan de start verschijnt. De Waaslanders moeten het wel zien te rooien zonder prijsschutter Thierno Barry, die voor een recordbedrag naar FC Basel verkaste. Vanuit diezelfde regio plukten ze dan maar meteen zijn vervanger weg. Bij FC Thun, in de Zwitserse hoogste klasse, trof deze Kyeremateng in 22/23 liefst zestien keer raak. Dat de Duitser met Ghanese wortels zich door de Freethiel liet verleiden, is enkel een bewijs van de torenhoge ambitie daar. Aan zijn opleiding zal het alvast niet liggen, die genoot hij namelijk bij Borussia Dortmund.

Dermane Karim (Feyenoord ➡️ Lommel SK)
Tot nu toe mag Lommel zich de grootste spendeerder van de CPL noemen. Naast Banguera verdedigt straks ook de allerduurste vogel de groen-witte kleuren. Voor Karim legde het immers 2,1 miljoen euro op tafel. Een flinke som, zeker als je weet dat de Togolees pas negentien is en nog maar één profwedstrijd betwistte. Toch gelooft men rotsvast in zijn talent. Bij de jeugdrangen van Feyenoord stond hij alvast te boek als een raspaardje. De aanpassing aan het harde tweedeklassevoetbal in België zal ongetwijfeld met horten en stoten verlopen, maar Karim heeft de tijd aan zijn zijde.

Félix Nzouango (Juventus ➡️ K. Beerschot VA.)
De gehuurde Fransman heeft adelbrieven om u tegen te zeggen. Drie jaar terug hoestte Juve al drie miljoen euro op om hem in huis te halen. Toen was Nzouango … zestien jaar jong. Intussen is hij uitgegroeid tot een sterkhouder bij de U19 van La Vecchia Signora en mocht de verdediger zelfs al meermaals aantreden bij het tweede elftal, dat in de Serie C uitkomt. Daarnaast was Nzouango onlangs van de partij op het WK U20. Het talent spat er met andere woorden van af. Hopelijk krijgt het Kiel daar ook gensters van te zien.

Kosei Tani (Gamba Osaka ➡️ FCV Dender)
De derde keeper uit dit lijstje en ongetwijfeld de meest bijzondere. Een Japanner van 1,90 meter loop je sowieso al niet te vaak tegen het lijf. Laat staan dat hij als 22-jarige al honderd wedstrijden op het hoogste niveau op de teller heeft! Nu achtte Tani de tijd rijp voor de grote stap naar Europa. In vergelijking met miljoenenstad Osaka wordt het even wennen aan het leven in Dender, maar ook in Oost-Vlaanderen zijn de verwachtingen hooggespannen. Een plek bij de eerste zes is het (minimum)doel. Een bedrijfszekere doelman vormt dan een basisvereiste.

Zinho Gano, Ruud Vormer en Jelle Vossen (SV Zulte Waregem)
Tot slot nog een trio aan buitenbeentjes. Neen, een transfer kan je hen niet noemen, maar ook zij zijn nieuwkomers in de reeks. Zulte Waregem trok de voorbije weken wel wat vers bloed aan. Toch zullen fans en bestuur zich het hardst optrekken aan de verlengde verblijven van dit drietal. Met het spitsenduo Gano-Vossen en een foerier als Vormer in hun rug is het verleidelijk om Essevee onmiddellijk tot titelkandidaat bij uitstek uit te roepen. De Challenger Pro League wordt echter niet voor niets ‘het vagevuur’ gedoopt … Ook deze ervaren drietand zal zich moeten aanpassen, maar eens dat gelukt is, zou het in ieder geval op aanvallend vlak al snor moeten zitten aan de Gaverbeek.