Lukaku werd ook in België uitgemaakt: "Flashbacks naar vroeger"

6 april 2023 om 08:00
Laatste update: 6 april 2023 om 08:03

De racistische uitlatingen tegen Romelu Lukaku zorgt voor heel wat ophef, ook in België. Zijn ex-jeugdcoach Dirk Gyselinckx kan hem begrijpen. Hij weet dat Lukaku al in zijn kindertijd te maken kreeg met racisme. 

"Dit zit heel diep bij hem", vertelt Gyselinckx aan Het Nieuwsblad. "Vroeger was Lukaku de enige Afrikaanse jongen in Wintam. 'Afrikaan, vuile zwarte', dat heeft hij allemaal moeten horen. Hij scoorde ik-weet-niet-hoeveel, maar dat viel in slechte aarde bij de tegenstanders. Langs de lijn riepen ze dat hij twee jaar ouder was, dat hij een vals paspoort had. Dat moet ontzettend moeilijk geweest zijn."

Dat draagt Lukaku allemaal mee, ook in Italië. "Op het moment dat hij aanloopt voor de strafschop kan je de oerwoudgeluiden zelfs op tv horen. Dat soort momenten moeten hem flashbacks naar vroeger geven. Hij is sinds zijn zestiende prof en had geen gewone jeugd waarin hij over zulke dingen kon praten of ze verwerken. Dus reageert hij."

Juventus heeft al aangekondigd dat de daders worden opgespoord. Lukaku kreeg al heel wat steunbetuigingen uit de voetbalwereld.