Analyse van Bayer Leverkusen, tegenstander van Union in de Europa League

VP kijkt naar Leverkusen: Na Club Brugge gegroeid, toptalent op de weg terug

17 maart 2023 om 21:24
Laatste update: 17 maart 2023 om 21:24

In de kwartfinales van de Europa League neemt Union het op tegen Bayer Leverkusen. Nadat het Union Berlin uitschakelde, wacht de club uit Brussel dus opnieuw een ontmoeting met Duitsers. Wat moet je weten over Bayer Leverkusen? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

Bayer Leverkusen is dit seizoen geen onbekende voor het Belgische voetbal. Voor nieuwjaar speelden de Duitsers immers in de groepsfase van de Champions League tegen Club Brugge. Op de eerste speeldag won Blauw-Zwart met 1-0 dankzij een treffer van Abakar Sylla. Op de slotspeeldag hielden de twee elkaar in de BayArena op een 0-0 gelijkspel.

Hoe raakte Bayer Leverkusen in de kwartfinales?
Dankzij het vangnet van de Europa League bleef Bayer Leverkusen in Europa. Toen het in de tussenronde met 2-3 thuis verloor van AS Monaco zag het er somber uit, maar in de return in het Prinsdom zetten de Duitsers de scheve situatie recht. Opnieuw werd het 2-3 en na strafschoppen trokken Phillipe Clement en co aan het kortste eind. In de vorige ronde ging de kwalificatie voor de volgende ronde een pak vlotter. Dankzij goals van Kerem Demirbay en Edmond Tapsoba haalde Leverkusen het met 2-0 van Ferencvárosi TC. Ook in Hongarije boekte de ploeg van Xabi Alonso een 0-2 zege. Moussa Diaby en Amine Adli kwamen op het scorebord.

Met 5-0 gewonnen van Union (Berlin)
Leverkusen kent een seizoen met ups and downs. Het begon met amper 3 op 15 aan de Bundesliga. Begin oktober kreeg trainer Gerardo Seoane de bons. Nadien nam Alonso over. Bij diens debuut op de bank was Schalke 04 het slachtoffer van dienst. Het werd 4-0. Nadien zou Bayer Levenkusen nog één keer met grotere cijfers winnen. Het won immers op 6 november met 5-0. De tegenstander van toen? Union Berlin, de club die Union in de vorige ronde van de Europa League wist uit te schakelen.

In de Bundesliga heeft Bayer Leverkusen zich de voorbije weken herpakt. In laatste 5 competitieduels pakte het 10 op 15. Het won onder meer van Hertha BSC (4-1) en Werder Bremen (2-3). Door de mindere competitiestart loopt Bayer Leverkusen wel nog altijd achter de feiten aan in de Bundesliga. Na 24 speeldagen staat het slechts op een 9e plaats met 34 punten. Het dreigt langs Europees voetbal te grijpen. De Duitse beker kan het ook al niet meer winnen, want helemaal in het begin van het seizoen liet het zich verrassen door het nietige SV Elversberg.

Om naar uit te kijken
Natuurlijk is het een leuk weerzien met Odilon Kossounou. De Ivoriaan liet in 2021 Club Brugge achter zich om aan de slag te gaan bij Bayer Leverkusen. Dit seizoen is Kossounou verre van zeker van een basisplaats, maar hij maakte wel de nodige minuten in de voorbije competitiematchen.

Offensief zal Union Moussa Diaby moeten afstoppen. De 23-jarige flankaanvaller scoorde dit seizoen in 34 matchen 12 keer en was ook goed voor 7 assist.

Ook is Florian Witz terug van weggeweest. Het Duitse toptalent was dit seizoen lang uit vanwege een gescheurde kruisband, maar sinds januari is hij terug op het veld te vinden. Ondanks dat hij nog geen 100 procent fit is en lang niet alles speelde, gaf hij in zijn laatste 4 matchen 3 assists. De 19-jarige Duitser is een extra wapen dat Leverkusen niet had tegen Club Brugge.