Anderlecht primus van de opleidingsklas, Antwerp zit met een nul op rapport

9 februari 2023 om 19:19

De Belgische competitie staat erom bekend een opleidingscompetitie te zijn voor de grotere landen. Heel wat jonge voetballers breken door in ons land, al ligt dat voor spelers van eigen bodem wat moeilijker. Bij de topclubs in ons land lijkt vooral RSC Anderlecht zich een echte opleidingsclub te mogen noemen.

Het Laatste Nieuws bekeek de doorbraken van jonge spelers uit de eigen jeugdopleiding en bij de eigen club vanaf het seizoen 2012-2013. De spelers in kwestie moesten daarvoor minstens tien partijen hebben gespeeld voor hun ploeg van opleiding.

Daaruit bleek dat Anderlecht met 22 spelers het meeste jeugdspelers heeft laten doorbreken bij de eigen club. Daarachter volgen Standard en KRC Genk met respectievelijk dertien en tien spelers. Verder in de lijst staat Club Brugge met zeven jeugdspelers.

De cijfers van KAA Gent en Royal Antwerp FC kleuren minder rooskleurig. In de laatste tien jaar zag KAA Gent slechts twee spelers doorbreken. Ibrahim Salah kwam tot slechts acht partijen en raakt dus niet in de lijst. Antwerp staat helemaal laatste met geen enkele jeugdspeler, al is Arthur Vermeeren goed op weg om de eerste te worden.