Minister van Financiën over belastingsysteem profvoetbal: “Krijg het niet verkocht”

Minister van Financiën over belastingsysteem profvoetbal: “Krijg het niet verkocht”

27 april - 12:35
13

De Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V), vertelt na het voorstel van de verschillende voetbalinstanties voor het sociale contract met de overheid over de huidige fiscale regels binnen het profvoetbal. Sinds 1 januari 2022 gelden er nieuwe regels, Van Peteghem had graag grondiger hervormd. De Minister uit zich kritisch over de wijze waarop de voetballers belast worden. 

Een sporter die meer dan 2.500 euro verdient, draagt nu ongeveer 15 procent af aan RSZ-bijdragen. In plaats van een vrijstelling van 80 procent bedrijfsvoorheffing, mogen clubs nog 75 procent herbesteden binnen de eigen club. Van Peteghem had graag grondiger hervormd, maar werd teruggefloten door liberale partijen.

Van Peteghem uit zich kritisch over de fiscale regels in de Pro League. “Een systeem moet in de eerste plaats rechtvaardig zijn. De voetbalsector mag blijven zoeken naar een manier om de poetshulpen, bakkers of bedienden en andere bedrijven uit te leggen waarom sporters die veel geld verdienen bepaalde voordelen krijgen van de overheid die zij niet krijgen”, citeert Het Laatste Nieuws Van Peteghem.

Van Peteghem geeft verdere uitleg over de oneerlijkheid van het systeem. “De normale gang van zaken is dat iedereen die een bepaald bedrag verdient, hetzelfde percentage aan belastingen betaalt op hun loon. Waarom voetballers dan niet? Dat krijg ik niet verkocht - het is ook gewoon niet uit te leggen”, besluit Van Peteghem.