Minister Financiën over belastingsysteem Pro League: “Perverse vicieuze cirkel”

Minister Financiën over belastingsysteem Pro League: “Perverse vicieuze cirkel”

27 april - 10:27
36

De Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V), vertelt na het voorstel van de verschillende voetbalinstanties voor het sociale contract met de overheid over de huidige fiscale regels binnen het profvoetbal. Sinds 1 januari 2022 gelden er nieuwe regels, Van Peteghem had graag grondiger hervormd.

In plaats van een vrijstelling van 80 procent bedrijfsvoorheffing, mogen clubs nog 75 procent herbesteden binnen de eigen club. Van Peteghem had graag grondiger hervormd, maar werd teruggefloten door liberale partijen.

Van Peteghem geeft aan dat na de fiscale aanpassingen van twee jaar geleden, het voordeel opnieuw even groot is als voordien. Dit komt volgens Van Peteghem doordat de lonen van de Belgische clubs opnieuw gestegen zijn. “Kijk naar het laatste rapport van de UEFA. De mediaan van de loonlast hier is 16 miljoen. In Nederland: 11 miljoen. Portugal: 6 miljoen”, citeert Het Laatste Nieuws Van Peteghem.

Een ongewenst neveneffect 
Van Peteghem constateert dat de stijging van de lonen een ongewenst effect heeft. “Hoe hoger de lonen die een club betaalt, hoe meer belastingen ze niet moet doorstorten aan de overheid, maar in de plaats daarvan kan herbesteden naar eigen goeddunken”, aldus Van Peteghem. Volgens de Minister wordt dit geld opnieuw besteed aan hogere lonen waardoor er nog meer belastinggeld gerecupereerd kan worden.

Van Peteghem oordeelt hier als volgt over. “Dat is een perverse vicieuze cirkel. Zeker omdat we buitenlandse investeerders zien komen die vooral geïnteresseerd zijn in dat fiscaal infuus”, aldus Van Peteghem. De Minister geeft aan dat de fiscale voordelen en het Europese succes van Club Brugge los van elkaar staan.

“Er wordt vaak gezegd: zonder die fiscale voordelen zou Club Brugge niet in de halve finale van de Conference League zitten. Voor alle duidelijkheid - die elementen staan los van mekaar. Als de steun doorslaggevend zou zijn, zou er beter FOD Financiën op jullie shirt staan in plaats van Unibet. (fijntjes) Het zou trouwens geen slechte zaak zijn om de goksector wat onder controle te krijgen in de sport”, besluit Van Peteghem.