'Van Holsbeeck-transfer' vertrekt, Thelin levert Anderlecht toch niets op

7 september 2021 om 18:00
Laatste update: 7 september 2021 om 18:00

Met Isaac Kiese Thelin staat één van de laatste 'Herman Van Holsbeeck-transfers' op het punt om RSC Anderlecht te verlaten. De Zweedse spits moest paars-wit flink wat geld opleveren, maar heeft dat uiteindelijk niet gedaan. Een overzicht van de transfers van Van Holsbeeck.

Van Holsbeeck werd in 2003 manager van Anderlecht. Een job die hij uiteindelijk vijftien jaar uitoefende alvorens zijn vertrek in 2018. In die periode kende Van Holsbeeck flink wat successen, maar ook mindere periodes. Vooral op het einde kreeg de manager bakken kritiek van de eigen achterban.

Zijn transferpolitiek was dan ook niet altijd een groot succes, al zag de balans er uiteindelijk op financieel vlak wel vrij positief uit. Zelf gaf Van Holsbeeck met Anderlecht 139 miljoen euro uit (zonder salarissen), terwijl er qua inkomsten meer dan 253 miljoen euro werd binnengehaald. Toch kende Van Holsbeeck ook flink wat dure flops.

Dure transfers
Met zijn 8,2 miljoen euro was Nicolae Stanciu in 2016 de duurste aankoop onder Van Holsbeeck. De Roemeen moest de nieuwe groeibriljant worden bij paars-wit, maar dat draaide anders uit. Stanciu wist nooit echt te overtuigen en verzeilde al snel op het achterplan.

Daarna volgden nog enkele transfers van enkele Belgische spelers. Sven Kums werd in 2017 terug naar België gehaald. De – via Mogi Bayat – gehaalde middenvelder kostte paars-wit 6,5 miljoen euro. Onder Hein Vanhaezebrouck wist Kums niet meer het niveau van bij KAA Gent te halen en hij keerde uiteindelijk ook terug naar de Buffalo's.

Enkele jaren daarvoor werd Steven Defour voor zes miljoen euro aangetrokken van FC Porto. De middenvelder kende goede momenten bij paars-wit, maar ook enkele mindere momenten en nooit echt geliefd bij het publiek. Zo kreeg hij onder meer een glas bier in het gezicht gegooid en besloot hij te vertrekken. Hij verliet paars-wit voor Burnley FC.

Duurste transfers Van Holsbeeck
Nicolae Stanciu (2016, Steaua Boekarest, 8,2 miljoen)
Sven Kums (2017, Watford, 6,5 miljoen)
Steven Defour (2014, Porto, 6 miljoen)
Aleksandar Mitrovic (2013, Partizan, 5 miljoen)
Lukasz Teodorczyk (2017, Dinamo Kiev, 4,75 miljoen)
Kara Mbodj (2015, Racing Genk, 4,5 miljoen)
Mbark Boussoufa (2006, AA Gent, 4 miljoen)
Jan Polak (2007, Nürnberg, 3,5 miljoen)
Trezeguet (2015, Al Ahly, 3,5 miljoen)
Tom De Sutter (2009, Cercle Brugge, 3,1 miljoen)

Grote flops
Bij die dure transfers zaten enkele flops, maar dat waren niet de enige. Wie kan onder andere de transfer van Ronald Vargas vergeten? Gehaald bij aartsrivaal Club Brugge, maar één faliekante mislukking bij de Brusselaars. Of Sebastian De Maio, die na amper één maand al opnieuw koos voor een vertrek.

Verder waren er nog de transfers van enkele onbekende witte merels zoals Rafael Galhardo. Gehaald als rechtsachter, maar bleek uiteindelijk een middenvelder te zijn. Speelt op 29-jarige leeftijd nu in Canada. Of Dylan Lambrecth, een 24-jarige aanvaller uit de amateurreeksen die stevig tekort kwam. Enkele jaren geleden nog veroordeeld tot een celstraf met uitstel na vermeende diefstal.

Ook toppers
Toch was het niet allemaal slecht nieuws bij Van Holsbeeck. Kan ook moeilijk anders. De manager haalde ook enkele goede namen in huis. We denken daarbij aan Silvio Proto, die uitgroeide tot een icoon of Lucas Biglia. Een grote toekomst voorspeld in Argentinië en uiteindelijk ook actief geweest in de WK-finale.

Met onder andere Aleksandar Mitrovic, Cheikhou Kouyaté, Mbark Boussoufa en Dieumerci Mbokani wist Van Holsbeeck Anderlecht uiteindelijk ook nog flink wat geld op te leveren.

Zaak-Thelin
Dan zitten we nu uiteindelijk aan Thelin. Eerst gehuurd, dan definitief aangekocht. De fans begrepen er maar weinig van, de spits kon namelijk nooit helemaal overtuigen. Maar volgens Van Holsbeeck zat er ook een plan achter.

"Het is de bedoeling om er op termijn beter van te worden", gaf hij toen aan. "In de voetbalwereld kan je niet alles uitleggen. We zullen binnen een aantal jaar wel zien voor hoeveel Thelin doorverkocht wordt en wie gelijk had. Op Anderlecht weten we meestal wel wat we doen hoor."

Bijna vier jaar en drie uitleenbeurten later wordt Thelin uiteindelijk toch verkocht. Echter, niet met een meerwaarde. De spits kostte Anderlecht nog 2,75 miljoen euro en heeft nu een soortgelijke marktwaarde. Al zal Anderlecht dat volle bedrag niet ontvangen. Konyaspor toonde interesse, maar haalt de spits toch niet. Hij heeft nog even om een transfer af te ronden of dreigt daarna misschien zelfs gratis te gaan vertrekken aan het einde van dit seizoen.