Onhandige uitspraak & vervelend telefoontje verplichten Oranje Van Gaal te nemen
Na jaren van afwezigheid was Nederland er nog eens bij op een eindtoernooi. De crisis bij onze noorderburen leek even voorbij, maar het EK werd een flop en ondertussen is Oranje terug bij af. Door een 'onhandige' uitspraak over een profielschets, een volledig verkeerd telefoontje uit 2017 en het gebrek aan toptrainers zijn alle ogen in Nederland momenteel gericht op één man … Louis van Gaal.
Op het WK 2014 verraste Oranje onder leiding van Van Gaal vriend en vijand. In Brazilië kaapte Nederland het brons weg. Daarna ging het steil bergaf met onze buren. Oranje was afwezig op het WK 2018 in Rusland en ook op het EK 2016 in Frankrijk was er geen Oranjegekte.
Nadat in 2018 Nederland geen ticket voor het WK wist te boeken, mocht Ronald Koeman voor de groep gaan staan. Koeman zag Arjen Robben en Wesley Sneijder uitzwaaien en mocht een nieuwe groep kneden. Gelukkig voor hem was er wel wat talent aanwezig met Virgil van Dijk (zijn nieuwe kapitein) en opkomende sterren Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong (gedebuteerd onder Koeman). Ook Ruud Vormer mocht zich even tonen, maar na drie oefeninterlands en een verloren Nations League-duel tegen Frankrijk moest de middenvelder van Club Brugge zich niet meer melden in Zeist.
Bijna gelukkig goud onder Koeman
Koemen moest Oranje weer op de rails krijgen en na een aarzelende start lukte dat ook. In de Nations League kwam het in de groepsfase bij Duitsland en Frankrijk terecht. Door veel kunst- en vliegwerk won Nederland de groep met zeven punten. Op de slotspeeldag speelde Duitsland Nederland van het kastje naar de muur en stond er na 85 minuten 2-0 op het bord voor die Mannschaft. Maar toen het eindsignaal klonk, gaf het scorebord 2-2 aan. Quincy Promes en Van Dijk zorgden voor het wonder, waar Nederland na jaren zo naar snakte. In de halve finale haalde Nederland - met Marco Bizot (ex-KRC Genk) tussen de palen - het met 3-1 van Engeland. Een tweede prijs na 1988 kwam er evenwel niet. In de finale was Portugal met 1-0 te sterk.
Blaugrana boven Oranje
Ondanks de verloren Nations League-finale begon Nederland weer in zichzelf te geloven. Koeman kreeg het vertrouwen, maar in augustus van 2020 kreeg hij ook een telefoontje uit Barcelona. Zijn oude/grote liefde uit Catalonië stelde Koeman zijn droomjob voor. Door het coronavirus werd het EK met een jaar uitgesteld. Koeman kon daar niet op wachten. Hij pakte zijn koffers en was ineens de trainer van Lionel Messi.
In Nederland bleef men verslagen achter. Er moest een nieuwe bondscoach komen. Uiteindelijk kwam men uit bij Frank de Boer. De wenkbrauwen bij de buren gingen omhoog, want De Boer had er net ontslagen bij het Italiaanse Inter en het Engelse Crystal Palace opzitten. Daarnaast werd hij ook aan de kant geschoven bij het Amerikaanse Atlanta United. Achter de man - die als trainer ooit bij Ajax vier titels op rij pakte - stonden heel wat vraagtekens. Een niet zo vlotte communicatie met de pers en het afwijken van het 4-3-3-systeem hielpen De Boer geen handje om die weg te werken. De blessure van Van Dijk maakte het de bondscoach ooit niet eenvoudiger.
Dit bericht bekijken op Instagram
Gelukkig blijft Nederland Nederland en na de groepsfase van het EK begon men bij de buren al weer hard te dromen van meer. De keiharde ontnuchtering kwam er evenwel al in de achtste finales tegen Tsjechië. Donyell Malen miste de kans op de 1-0. Vervolgens kreeg De Ligt rood na handspel en ging het licht helemaal uit bij Oranje. Tsjechië haalde met 2-0. Meteen na de exit op het EK mocht ook De Boer gaan. Hij had een contract tot het einde van het WK in Qatar.
Momenteel zoekt Nederland naar een nieuwe bondscoach. Maar wie moet het worden? De opties zijn beperkt. Waarom? Een goede vraag. Een samenloop van omstandigheden zorgt er voor dat enkel Van Gaal de enige kandidaat is.
Bond zkt strenge T1 met aura
Meteen na het ontslag van De Boer wilde KNVB-directeur Nico-Jan Hoogma de boel sussen. Dat gebeurde onhandig. U weet hoe dat gaat als een ploeg verliest, dan klinkt het al snel dat er een gebrek aan werkijver is en dat de trainer te veel toeliet. Hoogma liet zich ontvallen: "We zijn toch wel op zoek naar een leider zoals Ronald dat was, met een bepaalde aura om zich heen." Die uitspraak kwam meteen als een boemerang terug in het gezicht van de directeur, want er moest nu plots een 'strenge' trainer gevonden worden. Een deel van de trainersgilde was al geen optie meer.
Daarnaast klonk het bij het Nederlandse bestuur dat een buitenlandse trainer uitgesloten is. De namen van Zinédine Zidane en Joachim Löw mochten de vuilbak in. In Nederland klinkt het trouwens dat de bond niet kapitaalkrachtig genoeg is om een buitenlander aan te stellen. In tegenstelling tot de KBVB met Roberto Martinez wil de KNVB niet weten van een andere nationaliteit op de bank.
De huidige trainers in de Eredivisie en de buitenlanders waren al geschrapt. De focus weer op de Nederlanders en daar is er een groot probleem. Op dit moment heeft Nederland haast geen toptrainers meer in het buitenland. Frank Rijkaard is gestopt. Guus Hiddink herstelt van corona. Peter Bosz was de enige die het de voorbije jaren degelijk deed over de grens, maar ook hij kreeg bij Bayer Leverkusen enkele maanden geleden zijn ontslag. Deze zomer tekende hij bij het Lyon van Jason Denayer en is daardoor ook geen kandidaat om De Boer op te volgen.
Eén optie in de lichtingen van '88, '94 en '98
In Nederland moet men dus kijken naar eerdere lichtingen. In de generaties van '88 – waar Koeman deel vanuit maakte – valt er niets meer te vinden. Rijkaard is zoals gezegd gestopt. Marco Van Basten – die Oranje al eens trainde – gaf eerder al aan dat stress hem op de bank geen goed doet. Ruud Gullit heeft wel het aura van een internationale topspeler, maar aan zijn kwaliteiten als hoofdtrainer worden getwijfeld. Daarnaast is Gullit een van de meest aimabele mensen in de voetballerij. Verder weg van een strenge leider kun je niet zijn. Ex-KV Mechelen-speler Erwin – de broer van Ronald - Koeman heeft sinds kort na twee jaar werkloosheid weer een nieuwe baan. Erwin is tegewoordig de trainer van Beitar Jerusalem. John van 't Schip en Aron Winter staan dan weer aan het roer bij Griekenland. Om maar te zeggen dat de grote namen van het enige echte grote succes van Nederland geen opties zijn.
Kijken we naar de generatie van 1994 waar De Boer deel van uitmaakt, dan zien we daar nog namen van 1988, die dus geen optie waren. De groep van '94 leverde trouwens amper (hoofd)trainers af. En als ze er wel waren dan werkten ze al voor Oranje. Denken we aan Danny Blind of Jan Wouters. De generatie van 1998 dan? Wederom weinig kanshebbers. Edwin Van der Sar zet de lijnen uit bij Ajax, Jordi Cruijff werkt voor Barcelona. Pierre van Hooijdonk is analist. Terwijl Jaap Stam en Clarence Seedorf zich nog te proberen te bewijzen als trainer.
Gio als plan B
Toch is er één speler van 1998 die momenteel in principe wel als kanshebber mag beschouwd worden als opvolger van De Boer, Giovanni van Bronckhorst. Als speler was hij succesvol bij onder meer Rangers en Barcelona en met Feyenoord pakte Gio als trainer de nodige prijzen. Momenteel is hij clubloos. En toch wordt hij niet aanzien als de topkandidaat, maar als een plan B.
Is er dan in Nederland geen enkele trainer meer beschikbaar, die zijn strepen al verdiende en 'streng' is? Jawel, er zijn nog drie namen: Henk ten Cate, Dick Advocaat en Van Gaal.
Leugen aan de telefoon
Waarom Ten Cate het niet wordt? Hij heeft al vriendelijk bedankt voor de job. Dat heeft alles te maken met een bizar telefoontje uit 2017. Aan de ene kant hing Ten Cate aan de andere kant Hans van Breukelen. De voormalige topkeeper van onder meer PSV was op dat moment technisch directeur van Nederland. Op een blauwe maandag bood hij Ten Cate de job van bondscoach aan. Ten Cate wilde 'ja' zeggen, maar er was een probleem. Van Breukelen kon die beslissing niet nemen. Hij belde met Ten Cate om te zeggen dat hij geen bondscoach ging worden. Hij stelde in het gesprek ook dat hij zou ontkennen dat hij hem de job had aangeboden. Ten Cate had één voordeel. Journalist Martijn Krabbendam van Voetbal International kon het hele gesprek volgen, waardoor niet Ten Cate, maar Van Breukelen voor schut werd gezet.
Ten Cate is het voorval evenwel nog niet vergeten. "Ik ben niet beschikbaar", liet de trainer weten aan De Telegraaf. "Nico-Jan Hoogma mag me zeker een keer bellen. Niet voor de functie van bondscoach, maar om namens de KNVB eindelijk een keer excuses te maken voor de karaktermoord, die de voetbalbond in 2017 op me probeerde te plegen", stelde ten Cate.
Geen retree 73
Advocaat op zijn beurt nam dan weer net emotioneel afscheid van Feyenoord. Volgens de voormalige bondscoach van België zou het zijn laatste klus als trainer worden. Nu dat zei Advocaat in het verleden al een paar keer bij het verlaten van een ploeg. Toch zou het nu wel eens echt waar kunnen zijn, maar wie weet wat een belletje van de KNVB kan doen? Toch lijkt dat geen optie te zijn.
Na het schrappen van al deze namen hierboven blijft er dus maar één echte kandidaat over, Van Gaal. Is het dan geen match in heaven? Nee, niet meteen. De spelers van het Nederlands elftal zitten niet op Van Gaal te wachten. Vlak voor de komst van De Boer lieten ze al aan de bond weten Van Gaal liever niet te hebben. In het verleden botsten Van Gaal en enkele spelers met elkaar. Van Dijk mocht bijvoorbeeld niet meer naar het WK van 2014. Van Gaal was na zijn periode bij Manchester United ook niet meteen lovend over Daley Blind en Memphis Depay.
Een paar dagen geleden liet Van Gaal zich ook nog negatief uit over de spelersgroep op het EK. De trainer was te gast bij het vrouwenelftal van Oranje. Daar gaf hij een speech waarin hij stelde dat de mannen op het EK "een veredeld stelletje sterren waren die het niet konden". Het lijkt niet meteen een goede basis voor een gezonde samenwerking. Toch praat de KNVB momenteel met Van Gaal.
De trainer wil nog één jaar ergens aan het hoofd staan en laat nu net het WK al volgend jaar in Qatar te zijn. Zelf vindt hij een eer dat weer benaderd is. Het lijkt slechts een kwestie van tijd alvorens Van Gaal voor de derde keer officieel zal voorgesteld worden als bondscoach van Oranje. De vrees bestaat wel dat hij alles zal overnemen. Van Gaal bij Oranje is trouwens geen garantie op succes. Ja, met Nederland pakte hij brons. Maar vraag de ex-speler van Antwerp best niet meer wat er op 1 september 2001 tegen Ierland gebeurde. Oranje verloor met 1-0 en plaatste zich onder Van Gaal niet voor het WK in Japan en Zuid-Korea.