De verloren zonen van Standard: Avenatti geraakt niet van de bank, flop in Serie A

26 april 2021 om 19:35
Laatste update: 26 april 2021 om 19:35

Nu de zomermercato met rasse schreden nadert, hopen de Belgische clubs weer zaakjes te doen. Dan doelen we niet enkel op witte merels aantrekken, maar evenzeer op een financiële slag slaan op uitgaand vlak. De voorbije maanden plaatsten onze G5-clubs alvast enkele jongens nadrukkelijk in het uitstalraam door hen te verhuren. Tijd voor een stand van zaken vanwege VoetbalPrimeur.be. In deze eerste aflevering: de verloren zonen van Standard Luik.

Felipe AvenattiRoyal Antwerp FC
In de knotsgekke Europa-League-ontmoeting met de Rangers tekende Avenatti nog een geweldige kopbaltreffer aan. Die bood hoop om zijn status in Deurne-Noord ferm op te krikken, maar het tegendeel bleek waar. Zelfs tijdens de afwezigheid van Dieumerci Mbokani wist de Uruguayaan trainer Frank Vercauteren niet te overtuigen, mede door de rehabilitatie van woelwater Didier Lamkel Zé. Daardoor is zijn aantal speelminuten in de Jupiler Pro League tot nu toe beperkt gebleven tot twee schamele invalbeurtjes in het ultieme slot. Nee, verder dan breekijzer in hachelijke omstandigheden zal Avenatti het niet schoppen op de Bosuil.

Basisplaatsen - invalbeurten: 0 - 2
Selecties: 6
Speelminuten: 2
Doelpunten: 0
Assists: 0

Aleksandar Boljevic – KAS Eupen
Een doelpuntenmachine zal de Montenegrijn nooit worden, maar bij Waasland-Beveren viel hij enkele keren op met een geweldige schicht in de winkelhaak. Die klasseflitsen waren voldoende om Standard te overtuigen. Omdat het in Luik nauwelijks lukte, wierp KAS Eupen hem afgelopen winter een levenslijn toe. Die heeft Boljevic gedeeltelijk gegrepen. Met bijna 500 minuten op de teller kon hij niet klagen over zijn speeltijd, al had de vleugelaanvaller daar misschien wat meer mee mogen doen. Scoren deed hij niet aan de Kehrweg. Daardoor staat Boljevic nu al ruim een jaar droog. Op 16 februari 2020 vond hij voor het laatst de weg naar het net, toen voor Standard op het veld van KRC Genk (1-3). Lichtpuntje: op de allerlaatste speeldag van dit seizoen leverde hij wel een assistje af.

Basisplaatsen - invalbeurten: 6 - 1
Selecties: 10
Speelminuten: 482
Doelpunten: 0
Assists: 1

Denis Dragus - Crotone
Toen de Roemeen er op zijn negentiende zeven injaste in zijn vaderlandse competitie, was Standard er als de kippen bij om hem over te nemen. Aan de boorden van de Maas heeft Dragus echter nooit van zich laten spreken. Ook een uitleenbeurt aan (het nochtans bescheiden) Crotone brengt geen zoden aan de dijk, helaas. In september mocht de aanvaller nochtans nog in de basis starten bij de komst van het roemrijke AC Milan. Het zou bij dat ene startbewijs blijven … In zeven invalbeurten verzamelde Dragus weliswaar nog een 90-tal extra speelminuten, maar daarin blonk hij nooit uit. Een coronabesmetting halverwege oktober lijkt in ieder geval niet de enige verklaring te zijn.

Basisplaatsen - invalbeurten: 1 - 7
Selecties: 21
Speelminuten: 164
Doelpunten: 0
Assists: 0

Conclusie
Standard en spelers uitlenen, het blijkt geen geslaagd huwelijk te zijn, wel integendeel. Als je drie aanvallers uitleent en die in april samen nog geen enkel competitiedoelpunt achter hun naam hebben staan, kan je eigenlijk enkel spreken over een gigantisch fiasco. Voor het drietal lijkt een verdere toekomst in Luik dan ook volledig onrealistisch.

Noot: De individuele statistieken hebben enkel betrekking op het nationale kampioenschap waarin de speler in kwestie actief is.