Barça's presidentskandidaten: onduidelijkheid over Koeman, naam Cruijff valt vaak

2 maart 2021 om 14:14

De datum die in veel Catalaanse agenda's rood omcirkeld is, komt langzaam maar zeker dichterbij: op 7 maart gaan de socios van FC Barcelona alsnog naar de stembus. Wie wordt de opvolger van de opgestapte én inmiddels gearresteerde Josep Maria Bartomeu? VoetbalPrimeur zet alle presidentskandidaten op een rijtje.

De veelbesproken vorige preses stapte eind oktober op. Zijn kandidaat-opvolgers hebben een paar maanden de tijd gekregen om minstens 2.257 handtekeningen van hun aanhangers te verzamelen, voordat ze officieel toe mochten treden tot het strijdperk. Vier van de negen presidentskandidaten zijn hierin geslaagd. Omdat Emili Rosaud op het laatste moment is afgehaakt, zullen Joan Laporta, Víctor Font en Toni Freixa met zijn drieën de strijd aanbinden. Welke kant willen ze op met Barcelona en wat voor gevolgen heeft dat voor bijvoorbeeld Ronald Koeman? VoetbalPrimeur stelt de drie kandidaten voor en licht hun plannen toe.

Joan Laporta (10.257 handtekeningen)
Een oude bekende in Camp Nou: de advocaat was tussen 2003 en 2010 al de president van FC Barcelona, voordat hij werd opgevolgd door Sandro Rosell. Laporta hoopt dan ook dat hij oude tijden kan doen herleven in Camp Nou. Meer aandacht voor de jeugdopleiding, meer maatschappelijk bewustzijn en meer inspraak voor de socios: Barça moet volgens het verkiezingsprogramma van Laporta weer 'Més Que Un Club' worden. De ex-preses wil sterspeler Lionel Messi koste wat kost behouden. Laporta heeft verder nog geen spectaculaire transfers beloofd, omdat hij de huidige selectie 'niet wil destabiliseren'.

Of trainer Ronald Koeman deel uitmaakt van zijn plannen, is nog niet duidelijk: Laporta heeft eind december zijn waardering uitgesproken over het feit dat de trainer in durfde te stappen. "Het vertrouwen in hem wordt bepaald door resultaten en succes: dat is nu eenmaal de wet van het voetbal", voegde hij daar echter aan toe. Als hij aan mag blijven, gaat Koeman mogelijk samenwerken met een landgenoot. Laporta heeft naar eigen zeggen een Catalaanse, Duitse én Nederlandse technisch directeur - Jordi Cruijff? Marc Overmars? - op het oog. Aartsrivaal Real Madrid speelt overigens ongewild een grote rol in deze campagne, die werd opgefleurd met een gewaagde publiciteitsstunt: tegenover het Estadio Santiago Bernabéu werd een levensgrote banner met Laporta's beeltenis opgehangen.

Víctor Font (4.713 handtekeningen)
De belangrijkste uitdager van topfavoriet Laporta: Font heeft vlak voor de jaarwisseling zijn project 'Sí al futur', Ja voor de toekomst, toegelicht. Het terughalen van clubicoon Xavi – die momenteel in Qatar zijn trainingscarrière opstart – is zijn voornaamste campagnepunt. Koeman hoeft vooralsnog niet te vrezen, lijkt het: in het organogram van Font is hij nog steeds de hoofdtrainer, terwijl Xavi naar voren wordt geschoven als algemeen directeur. Of dit ook realistisch is, is een tweede: Font kreeg tijdens het laatste verkiezingsdebat het verwijt dat hij te veel dingen heeft beloofd die hij niet waar kan maken, zoals het terughalen van Xavi en Cruijff.

Hoe dan ook: Xavi speelt een centrale rol in de Sí al futur-plannen. Font is er in ieder geval veel aan gelegen om het kind van de club terug te halen. "Als hij niet komt, betaal ik de seizoenkaarten van alle leden uit eigen zak", liet hij in december al weten. Cruijff zou volgens dit model de ideale technisch directeur zijn. De zoon van clublegende Johan Cruijff zou dan wel eerst losgeweekt moeten worden bij zijn Chinese werkgever Shenzhen FC. Diezelfde Cruijff heeft Font overigens geen dienst bewezen. "Ik weet vrij zeker dat hij op Laporta zou hebben gestemd", vertelde hij over vader Johan.

Toni Freixa (2.822 handtekeningen)
Verloor de vorige verkiezingen in 2015 afgetekend, maar gaat zes jaar later een nieuwe poging wagen met zijn Fidels al Barça-programma. Freixa wil Barcelona er vooral financieel bovenop helpen: door 49 procent van de aandelen te verkopen, moet de club zijn schuld van ruim één miljard (!) wegpoetsen. Op termijn zou het zelfs weer mogelijk moeten zijn om peperdure topspelers als Erling Braut Haaland en Kylian Mbappé naar Camp Nou te halen.

Koeman lijkt onder deze kandidaat in ieder geval zeker van zijn baan: Freixa verklaarde vierkant achter de hoofdtrainer te staan. Verder richtte hij tijdens zijn campagne zijn pijlen op rivalen Laporta en Font. "Iedereen weet nog wel hoe het onder Laporta ging. Toen hij vertrok, had de club een schuld van 450 miljoen euro. Als hij opnieuw gekozen wordt, is de club in groot gevaar", liet hij bijvoorbeeld weten. Ook wees hij op de 'valse' beloften rondom Xavi en Cruijff, die zelf nog van niets wisten.