Diaby brengt nieuwe opties voor Kompany: Hoe verandert het spel van Anderlecht?
RSC Anderlecht mist efficiëntie voorin en heeft met Abdoulay Diaby een nieuw wapen in huis gehaald. Wat kan de ex-Club Brugge-aanvaller allemaal bijbrengen aan het spel en de tactiek van Vincent Kompany? Huisanalist van VoetbalPrimeur.be en PEC Zwolle-scout Kristof De Croock laat zijn licht schijnen over de transfer.
Wat Diaby kan veranderen aan het aanvalsspel van Anderlecht
Dat Anderlecht afgestapt is van het “Guardiola-systeem” is compleet fout. In balverlies spelen ze iets behoudender, vanuit een 4-4-2 uit de zone in een medium blok om dan op de juiste trigger full press te zetten en de ruimte die de tegenstander in de rug laat te benutten. In balbezit spelen ze het vaakst in “hun” 2-3-5 formatie. Wat eigenlijk best grappig is dat Club Brugge en Anderlecht bijna gelijkaardige positiespelen hebben. Anderlecht legt de focus wel iets meer op de as van het veld terwijl Club Brugge kiest voor het centrum vrij open te laten en vooral via de flanken te combineren om zo tot voorzetten te geraken. Deze positiespelen zijn allesbehalve uniek maar staan en/of vallen wel met beweging zonder bal, en laat dat nu net een van de grote krachten zijn van Diaby.
De Malinees is een vrij polyvalente speler. Hij speelde bij Besiktas vooral vanaf de rechterflank, maar kan ook fungeren als diepe spits of in een wisselwerking met Nmecha als 10/9 (Nmecha die in de bal komt terwijl Diaby de ruimte zoekt en omgekeerd). Diaby is wel hongeriger naar doelpunten dan Nmecha, hij zal altijd vol overgave doorlopen om toch maar doelgericht te worden of om een losse bal op te vangen. Hij heeft soms wel de neiging opgelegde kansen te missen, om even later een veel moeilijkere kans af te werken. Hij is op gebied van afwerking best ongeleid projectiel.
Alle drie de mogelijke de rollen bespreken zou te uitgebreid zijn daarom heb ik een rol uitgehaald als rechterflank. Momenteel blijven de flanken van Anderlecht vooral breed in de eindfase om zo in een kwalitatieve 1 vs 1 te komen. Daar ligt ook de grootste kracht van Amuzu en Mukairu beiden kunnen met hun expliciete kwaliteiten makkelijk de 1v1 aangaan. Diaby is op zijn best als “inside forward”. Vanuit de halfspace zou hij dan kunnen snijden naar binnen. Bijvoorbeeld als Nmecha afhaakt.
Dit is een standaard aanval van Anderlecht, zo snel mogelijk diagonaal kruisen doormiddel van combinaties of lange bal om dan de flank in een 1 vs 1 te krijgen. Hier komt Paul vanaf de flank naar de halfspace geïnfiltreerd en staat Lawrence aan de binnenkant voor de restverdediging. Hier ligt Diaby zijn kracht niet, hij moet in de loopactie ingespeeld worden zodat hij onmiddellijk kan afwerken. Mocht Diaby vanaf de flank komen dan zal Kompany hem iets anders moeten gebruiken.
Hij zou dan moeten dienen als inside forward en dus vanuit de halfspace spelen en dan zijn loopacties richting het centrum maken, waar Nmecha vaak rondzwerft. Dit zou Murillo wel eens ten goede kunnen komen want dan kan hij volledig de flank voor zijn rekening nemen en zoveel infiltreren als hij wil. Dan moet Kompany natuurlijk de restverdediging anders oplossen. Hieronder een voorbeeld van hoe de restverdediging nu staat in de 2-3-5 aanvallend.
Voorbeeld van de 2-3-5 aanvallend met Lokonga en de twee backs die de restverdediging houden. Deze aanvallende formatie of de 3-2-5 zijn de laatste jaren ontzettend populair door het succes van Manchester City en Liverpool (daar ligt de nadruk restverdediging op de middenvelders). Met vijf spelers (flank – halfspace – centrum – halfspace – flank) kan men de laatste linie van de tegenstander horizontaal overloaden en worden alle “kanalen” van de tegenstander bezet, waardoor er op verschillende mogelijkheden diepgang achter de laatste linie gezocht kan worden. Door de 3 mensen net achter de aanvalslinie (restverdediging) kan er onmiddellijk druk vooruit gegeven worden bij balverlies.
Mocht Diaby vanaf de flank spelen zoals Amuzu nu speelt dan zal hij nooit 100 percent rendement halen. Diaby heeft wel de fysieke kwaliteiten voor deze positie. Hij is heel bewegelijk, heeft een heel laag zwaartepunt waardoor hij makkelijk van richting kan veranderen bal aan de voet, hij kan zijn laag zeer laag naar de grond bewegen waardoor hij moeilijk fysiek aan te vallen is. Hij is enorm atletisch ook getuige zijn sprongkracht en lenigheid. Hij is zeer explosief in zijn vooracties waardoor hij net extra ruimte voor zichzelf kan creëren, deze is ook nodig omdat hij beperkte technische kwaliteiten heeft op snelheid.
Hij heeft niet de korte balbehandeling om technische dribbels uit te voeren op de kleine ruimte. Diaby komt het best tot zijn recht in grotere ruimtes, misschien wel het best in de omschakeling. Zijn first touch is niet geweldig, hij heeft ook maar één voet waardoor hij wel voorspelbaar kan worden als hij op rechts speelt. Hij heeft zijn nadeel van één voet te gebruiken deels kunnen omzetten in een voordeel.
Door zijn snelheid op de eerste meters wordt het kiezen voor zijn directe tegenstander moeilijker, laat hij enkele meters om niet gepakt te worden op snelheid kan Diaby makkelijk meters maken bal aan de voet, dekt de tegenstander kort dreigt hij uitgespeeld te worden met één touch buitenkant voet. Op die manier maakt hij van zijn mindere eerste controle ook een dreiging. Zijn voorzetten zijn vrij matig waardoor hij niet echt interessant wordt om als pure flank uit te spelen. Zijn kwaliteit in de eindpassing is zeer matig. Zijn cutbacks vanaf de achterlijn zijn dan wel weer goed.
Hij is soms wel wat blind aan de bal waardoor hij aan onmogelijke acties begint. Bal aan de voet naar zones lopen waar hij in een groot ondertal komt en dus vanaf meerdere kanten onder druk gezet kan worden. Na een foute actie heeft hij wel de gedrevenheid om opnieuw te proberen, hij laat zijn hoofd niet zakken.
Hier ligt de bal vrij zonder druk, de centrale verdedigers staan niet optimaal om de diepte eruit te halen. Diaby zou zelfs met een matige pass of chip altijd zijn medespeler alleen voor doel kunnen brengen. De Malinees kapt toch terug en geeft een te korte bal op Lens beneden in beeld.
Diaby is op zijn sterkst als hij zonder bal kan bewegen. Bij Besiktas zwierf hij vaak rond met als startpositie rechterflank. Hij begon vaak zijn acties lager en fungeerde meer als give and go speler. Hij herkent wel makkelijk ruimtes maar zijn timing is niet optimaal of moment van vertrekken. Dankzij zijn enorme snelheid kan hij hier wel veel mee goed maken.
Diaby is vooral iemand voor in de 16-meter, eventueel vanuit een lagere positie. Zijn wendbaarheid en late runs in de box maken hem wel moeilijk traceerbaar zeker voor statische verdedigers. Het is ook een aanvaller die in de box juist net dat tikkeltje meer kan dan erbuiten.
Bij Getafe speelde hij ook al in een 4-4-2 verdedigend, dit heeft hij dus al onder de knie wat zijn aanpassing enkel maar kan versnellen. Zijn omschakeling naar verdedigen is zeer op een hoge intensiteit de eerste seconden (counterpressing). Hij kan wel wat nonchalanter worden wanneer hij diep moet terug verdedigen.
Ik heb enkele fases eruit gepikt hoe hij optimaal zou kunnen renderen bij Anderlecht.
Diaby kiest goed positie tussen drie tegenstander in de rechterhalfspace, hij maakt van zichzelf een offensieve pressingtrap. Door zich laten in te spelen zullen de spelers van Cordoba vol druk op hem zetten. Net voor de inspeelpass scant hij over zijn rechterschouder en herkent hij de vrijgekomen ruimte. Diaby kaatst in één tijd op de derde man en loopt onmiddellijk in de ruimte waar hij met zijn gezicht naar doel aangespeeld kan worden, met zijn enorme snelheid kunnen de middenvelders niet volgen en moet de centrale verdediger van de tegenstander twijfelen oppikken of bij de andere spits blijven.
Deze fase zou perfect mogelijk zijn bij Anderlecht in een wisselwerking met Nmecha. De spits komt hier in de bal terwijl Diaby met zijn loopactie de verdediging bindt. Hij loopt onmiddellijk in de vrijgekomen ruimte, de spits speelt de bal naar de flank terwijl Diaby alleen voor doel staat dankzij zijn snelheid.
Hier snijdt hij vanaf de halfspace naar het vrije centrum. Hij zal de bal net over deviëren. Omdat hij een potentieel gevaar is met zijn diepgang achter de laatste linie zul je zien dat naarmate de wedstrijd vordert verdedigers zich hierop beginnen in te stellen en sneller achteruit zullen lopen waardoor er weer extra ruimte tussen de linies komt.
Conclusie
Een fitte Diaby kan Kompany een extra wapen geven. Om hem optimaal te gebruiken zal hij wel licht zijn positiespel moeten aanpassen, mocht hij van de flank komen. Mocht Kompany hem toch gebruiken zoals de huidige flanken nu spelen, kan hij wel nuttig zijn voor penetratie in de ‘assist zone’ (halfspace in de zestienmeter) na een give and go actie.
Diaby kan ook gebruikt worden als counterspits in grote wedstrijden of tegen kleine ploegen en dan Nmencha een rijtje achteruit. Waar nu de nadruk vooral op de 1 vs 1 ligt op de flanken kan het bij Anderlecht vrij voorspelbaar worden, Diaby kan met zijn bewegelijkheid zorgen voor extra positiewissels.