Hahn’s rol bij Anderlecht: back-up die er eigenlijk geen is, druk op Wellenreuther

5 januari 2021 om 23:30
Laatste update: 5 januari 2021 om 23:30

RSC Anderlecht heeft in Warner Hahn een (tijdelijke?) oplossing gevonden voor haar nijpende doelmannenprobleem. Onze noorderbuur blijft minstens tot volgende zomer aan boord en moet de komende maanden een alternatief bieden voor Timon Wellenreuther. Kan Hahn zich echter ook opwerpen tot nummer één en zich zo misschien verzekeren van een verlengd verblijf in Brussel? VoetbalPrimeur.be haalt graag haar glazen bol van zolder.

Aangezien Hendrik Van Crombrugge enkele maanden uit roulatie is vanwege een rugoperatie, bleef Anderlecht plots met slechts één sluitstuk met ervaring op het hoogste niveau over. In het zog van Wellenreuther zijn Rik Vercauteren en Bart Verbruggen nog iets te groen achter de oren, zeker omdat de Duitse zomeraanwinst zich eigenlijk ook nog moet bewijzen in paars en wit. Daarom ging de Belgische club op zoek naar een betrouwbare wissel.

De 28-jarige Hahn past op het eerste zicht perfect in dat plaatje. Met 169 Eredivisie-wedstrijden op de teller beschikt de Rotterdammer alvast over de ervaring die de vacature vereiste. Daarnaast omschrijft ex-trainer Ron Jans hem als volgt: verfijnd met de voeten, katachtig op zijn lijn en een “droom” om in de kleedkamer te hebben. Anderlecht lijkt dus een geweldige zaak gedaan te hebben. In die mate zelfs dat Van Crombrugge en/of Wellenreuther zich zorgen moeten maken?

Kwaliteiten
Wat allereerst opvalt bij het overlopen van zijn cv, is dat Hahn het eigenlijk allerminst gewend is om tweede viool te moeten spelen. Enkel in het seizoen 2015-2016, bij Feyenoord, moest hij een half jaar vrede nemen met de rol van doublure, toen voor oude bekende Kenneth Vermeer. Voor het overige was Hahn steevast de onbetwiste titularis onder de dwarsligger. Bij de aanvang van zijn carrière deed hij dat bij kleinere clubs als FC Dordrecht en EC Zwolle, na zijn tegenvallende Feyenoord-passage volgde een succesvolle periode bij sc Heerenveen.

Niettemin blijft het opvallend dat Hahn in de Kuip geen enkele keer het vertrouwen kreeg in de Eredivisie. Nadien lukte dat dus wel in dienst van Heerenveen. De Friese trots is sinds jaar en dag een leuke subtopper in de Eredivisie, maar valt in het algemeen bekeken een trapje lager uit dan Anderlecht. Of Hahn de kwaliteiten heeft om het ook op een hoger echelon in België of Nederland waar te maken, moet bijgevolg nog blijken. Denk daarbij aan de transfer van Michel Vlap, die in het Hoge Noorden grote sier maakte, maar er in Brussel nauwelijks nog aan te pas komt.

Hoe zat het vorig seizoen met Hahn? Als vaste waarde onder de Friese lat deed hij het zeker naar behoren. Volgens statistiekenwebsite WhoScored scoorde hij in twintig wedstrijden gemiddeld 6,83 op 10. Daarmee behoorde de Rotterdammer tot de subtop van de Eredivisie: hij viel net uit de top-vijf der keepers. Opvallend genoeg verzamelde de felgehypete André Onana van Ajax slechts 6,76 punten. Hahn wordt omschreven als een all-round-doelman: degelijk met de voeten, goed één-op-één en voldoende sprongkracht. Verder komt hij in centimeters alvast boven Van Crombrugge en Wellenreuther uit.

Concurrentie
Je weet natuurlijk nooit hoe een speler terugkomt uit een langere blessure, maar in principe is er geen reden om aan het statuut van Van Crombrugge te twijfelen. Integendeel, het voorbije anderhalf jaar was de goalie simpelweg dé uitblinker in het Lotto Park. Die geweldige prestaties hebben daarnaast zijn positie in de spelersgroep versterkt. Tussen al het jonge geweld is Van Crombrugge stilaan een leidersfiguur, die tijdens een groot deel van de heenronde niet toevallig de aanvoerdersband kreeg omgedaan. Onze landgenoot behoort bovendien tot dezelfde leeftijdscategorie als Hahn (met zijn 27 lentes is hij zelfs een jaartje jonger), wat ook in een verdere toekomst geen voor- of nadelen doet vermoeden.

Wellenreuther, daarentegen, zal wat minder eenvoudig de slaap gevat hebben de voorbije nachten. Zijn positie staat immers wankeler dan die van zijn concurrent, om verschillende redenen. Boven alles is dat logisch, aangezien de Duitser pas een half jaar in Brussel vertoeft. Een kredietreserve opbouwen zat er nog niet in. Toch zal hij niet naar uitvluchten moeten zoeken, want inmiddels heeft Wellenreuther al acht JPL-duels achter de kiezen. Daarin liet hij niet meteen een onuitwisbare indruk na, getuige onder meer zijn slippertje op Sporting Charleroi. Als de gewezen Schalke-doelman enkele zwakkere prestaties aflevert, zal de wisselgrage Vincent Kompany niet aarzelen om Hahn naar voren te schuiven.

Conclusie
Hoe dan ook deed Anderlecht met de komst van Hahn een goede zaak. De Nederlander was transfervrij, brengt ervaring mee en bewees bij Heerenveen dat hij uit het goede hout gesneden is. Van Crombrugge naar de vergeethoek keepen zou een erg straffe stoot zijn, maar in se hoeft dat ook niet. De prioriteit lijkt vooral om de minder gereputeerde Wellenreuther het vuur aan de schenen te leggen. Als Hahn ook maar de kleinste opening ziet, zal hij vol zijn kans wagen om het plekje van de Duitser af te snoepen. En, wie weet, kan de nieuwkomer in juni zo gewoon rekenen op een contractverlenging.