Mannaert (Club Brugge) viseert Belgische clubs met buitenlandse eigenaren

16 december 2020 om 15:30
Laatste update: 16 december 2020 om 15:42

Club Brugge wordt door velen gezien als de rijkste club in ons land. Het boekt jaarlijks een miljoenenwinst en zit amper tot niet in de schulden. Maar is dat ook echt het geval? CEO Vincent Mannaert ziet het alvast anders door de instroom van buitenlandse eigenaren.

"Een aantal van de zogenaamde 'kleinere' clubs in België zijn, bekeken vanuit hun aandeelhoudersstructuur, veel rijker dan de topclubs", vertelt Mannaert in Sport/Voetbalmagazine. "De beslissingen worden niet meer genomen in Olympialaan 74, Antwerpen Zuid of aan Den Dreef, maar respectievelijk ergens aan de Zwarte Zee, in Bangkok of Riyad", geeft Mannaert aan.

Ook in Eerste Klasse B zijn er flink wat clubs met buitenlandse eigenaren. Diezelfde clubs zagen Club NXT liever niet in 1B, wat Mannaert toch niet echt zinde. "Toen er wat te doen was rond Club NXT in 1B heb ik me de bedenking gemaakt: Brighton B (eigenaars van Union, red.), Manchester City E ( eigenaars van Lommel, red.) kunnen wel, maar Club NXT niet? Daar mis ik intellectuele eerlijkheid en consistentie, zoals ik die ook mis in de solidariteitsdiscussie", aldus Mannaert.

Is Club Brugge dan de rijkste club van het land? Volgens Mannaert niet. "Bij de opmaak van de ranking van het aandeelhoudersvermogen - dat moet nu kenbaar zijn en dat is een goeie zaak - heb ik Bart moeten ontgoochelen. Club staat pas elfde in België. Bovenaan staan Beerschot, Cercle en OHL. Vanuit dat licht bekeken zijn de discussies over Club NXT in 1B en de redenering rond solidariteit toch wel in een ander perspectief te plaatsen", klinkt het.

G5 en K11
Een pak van die kleine clubs vraagt of vroeg aan onze topclubs nochtans een solidariteitsbijdrage door onder andere de coronacrisis of een groter aandeel in TV-gelden bij de gesprekken over de competitiehervorming. "Het zijn niet toevallig hoofdzakelijk de topclubs die nog in Belgische handen zijn. Reden te meer dan we niet meer moeten meegaan in dat verhaal van groot en klein, G5 en K11. De aandeelhouders van Cercle hebben veel meer middelen dan die van Club Brugge. Kijk naar de transfers van Lommel. Waarom zou er dan een meer solidaire verdeling van de televisiegelden moeten komen", vraagt Mannaert zich af.

"Voor mij heeft OHL zijn plaats op het hoogste niveau. Maar zij sluiten het vorige boekjaar wel af met 14 miljoen in min en kunnen zeggen: no problem. In mijn bijna tien jaar op Club heeft geen enkele aandeelhouder een halve euro moeten inbrengen of bijpassen."

"Geld investeren, occasioneel verlies lijden en bijpassen, niets op tegen, dat is ondernemen. Maar misbruik dan niet het solidariteitsprincipe, al zeker niet wanneer je au fond meer middelen hebt dat diegenen van wie je een solidariteitsbijdrage eist en je met datzelfde geld diegene die het moeten afstaan, gaat beconcurreren", besluit Mannaert.