Club Brugge strijkt Europees meer op dan Antwerp, Gent en Standard samen

12 december 2020 om 18:39
Laatste update: 12 december 2020 om 18:39

Nu het doek gevallen is in de groepsfases van de Champions League en Europa League, zit het Europese voetbal erop in 2020. Het sportieve lot van onze vier Belgische vertegenwoordigers, zijnde Club Brugge, Royal Antwerp FC, KAA Gent en Standard Luik, heeft inmiddels geen geheimen meer, maar hoe hebben zij geboerd op financieel vlak? VoetbalPrimeur.be lijst op hoeveel de verschillende clubs (voorlopig) op de bankrekening mochten bijschrijven met dank aan de UEFA.

Club Brugge
Als één van de happy 32 in de Champions League was Club al verzekerd van het grote lot. Alleen al om deel te nemen kreeg de Belgische landskampioen een appeltje voor de dorst ter waarde van 27,898 miljoen euro! De UEFA smijt daar nog een smak extra geld tegenaan op basis van de sportieve prestaties. Aangezien Club met een totaal van acht punten een behoorlijk succesvolle campagne achter de rug heeft, krijgt het financieel een bijkomend duwtje in de rug.

Op het kampioenenbal wordt elk behaald punt vergoed met 900.000 euro. Omgerekend strijkt een club bij elke overwinning in één klap 2,7 miljoen op. Acht punten aan 900.000 euro per stuk, daardoor mag Club in totaal nog eens 7,2 miljoen ontvangen. Geen misselijk bedrag, zeker naar Belgische normen, en toch blijven de West-Vlamingen ergens wat ontgoocheld achter. Als die ene bal van Charles De Ketelaere in Rome net wat lager had gezoefd, was Club niet alleen een zegepremie rijker, maar zou het ook de achtste finales bereikt hebben. Voor die krachttoer verdienen deelnemers een slordige 9,5 miljoen. Zonde!

Gelukkig heeft Club nog een vangnet achter de hand, want de nummers drie uit de Champions-League-poules stoten door naar de zestiende finales in de Europa League. Valt daar geen financiële slag te slaan? Eigenlijk is het antwoord simpel: nee. Voor de eerste knock-out-ronde van het tweede Europese toernooi heeft de UEFA per deelnemer … een half miljoen uitgetrokken. Straffer nog, om de mislopen 9,5 miljoen uit het kampioenenbal te compenseren, zou Club zich helemaal naar de finale van de Europa League moeten knokken. De financiële kloof tussen beide competities lijkt ons duidelijk.

Totale opbrengst Club Brugge: 35,1 miljoen

Royal Antwerp FC
De drie andere Belgische afgezanten gingen op zoek naar eeuwige glorie in de groepsfase van de Europa League. De startbedragen voor dat trio verschilden echter aanzienlijk, aangezien de UEFA naast een vaste kwalificatiesom ook rekening houdt met tv-rechten en de Europese coëfficiënt. Op die gronden had Antwerp het minste reden tot juichen. The Great Old moest zich tevreden stellen met ‘slechts’ 5,6 miljoen euro voor aanvang van speeldag één. Voor een club die drie jaar terug nog in het vagevuur van Eerste Klasse B actief was, is dat niettemin een niet te versmaden som.

De ambities van Stamnummer één reiken echter verder, ook op financieel vlak. En dus werkten de troepen van Ivan Leko een bewonderenswaardige campagne af, met de thuiszege tegen Tottenham Hotspur als absolute uitschieter. Antwerp klokte af op vier overwinningen, goed voor twaalf punten. In de wereld van de Europa League levert dat 2,28 miljoen euro op. Daar komt zelfs nog een klein sommetje bij, aangezien de UEFA het geld dat overblijft bij een draw (dan moet het immers slechts twee derde van een winstpremie uitreiken) in een gezamenlijke pot gooit en aan het einde van de rit herverdeelt onder de 48 groepsdeelnemers. Hoe die verdeelsleutel er precies uit ziet, is niet bekend.

Dat bedrag zal de Antwerpse rekening niet maken, maar de premies voor een Europese lente wél. Als nummer twee in haar poule mag de club uit Deurne-Noord een bonus van 500.000 euro verwelkomen. Daar voegt de UEFA in de zestiende finales nog eens hetzelfde bedrag aan toe. Tot nu toe verzamelde Antwerp alles bij elkaar 3,28 miljoen dankzij haar fraaie prestaties op het veld. Dat hoeft nog geen eindstation te betekenen. Geraakt The Great Old een ronde verder, mag het zich (net als Club Brugge, overigens) verlekkeren op een verse 1,1 miljoen. In een mogelijke kwartfinale (1,5 miljoen), halve finale (2,4 miljoen) of finale (4,5 miljoen) kunnen clubs hun kassa verder spekken. De eindlaureaat, tot slot, krijgt daar vier miljoen bovenop.

Totale opbrengst Antwerp: 8,88 miljoen

KAA Gent
Nee, het werd niet het Europese seizoen van de Buffalo’s. Na een faliekante nul op achttien dropen ze af met het schaamrood op de wangen. Daarnaast bleven Ivan De Witte en Michel Louwagie achter met een financiële kater. Hun club wist niet het kleinste graantje mee te pikken uit de prijzenpot van de UEFA. Als beste Belgische vertegenwoordiger van de voorbije vijf jaar, althans voor aanvang van deze campagne, streek Gent wel de grootste hap uit de marketpool op. Die 7,94 miljoen bleek meteen de eindafrekening. Geen extra centjes met andere woorden, al is Gent wel een record rijker: nooit eerder haalde een team uit pot 1 geen enkel punt in een groepsfase van een Europese beker …

Totale opbrengst Gent: 7,94 miljoen

Standard Luik
Met de kwalificatie voor de Europa-League-groepen had Standard haar grootste doel al bereikt. Doordat het drie voorrondes doorspartelde, stond de teller nog voor aanvang van het échte werk op een bevredigende 6,98 miljoen. Met lastige tegenstanders als SL Benfica en Glasgow Rangers maakten de Rouches zich niet al te veel illusies. Na een slappe start rechtten ze de voorbije weken alsnog de rug, met vier puntjes tot gevolg. Die vertalen zich ook in de Luikse boekhouding. Gezien de donkere wolken boven Sclessin is een som van 760.000 euro erg welgekomen. Opvallend: aan het einde van de rit verdient Standard, dat voorrondes inbegrepen vier keer won en één keer gelijkspeelde, zelfs minder dan Gent, ondanks acht opeenvolgende nederlagen van de Oost-Vlamingen (de Champions-League-voorronde tegen Dynamo Kiev incluis).

Totale opbrengst Standard: 7,58 miljoen

Conclusie
Dat de Champions League de jackpot van het clubvoetbal is, hoefde geen betoog meer. Nu Club Brugge voor de vierde keer in vijf jaar van de partij was op het hoogste niveau, neemt de economische voorsprong op de rest van de Jupiler Pro League enkel toe. Hopelijk helpt het Blauw-Zwart ook sportief een stap vooruit te zetten, zodat het misschien eens écht kan meespelen om de prijzen in de Europa League of, wie weet, de laatste zestien kan halen op het kampioenbal.

Toch vallen ook de bedragen in de Europa League niet te versmaden. Zowel Antwerp, Gent als Standard hebben de kas met een kleine tien miljoen euro gespijsd. Samen sluiten de Belgische vertegenwoordigers 2020 af met zo’n 60 miljoen reserve in de boekhouding. Die achterstand zullen de tegenstanders, zoals RSC Anderlecht of KRC Genk, op een of andere manier moeten dichtfietsen. Een lucratieve uitgaande transfer lijkt dan de meest aannemelijke remedie. Het duidt nog maar eens het belang van deelname aan het Europese toneel. De inzet voor de komende maanden is zo klaar als een klontje!